Skärbräda av trä eller plast?
Valet av material till skärbrädan beror på vad du ska skära på den. Skärbrädor av trä fungerar bäst med kött, grönsaker och bröd. Skärbrädor av plast använder du till rå kyckling och fisk. Helst bör du använda märkta skärbrädor, exempelvis med olika färg, så att du alltid använder samma skärmbräda till dina olika råvaror.
Hur rengör man en skärbräda bäst?
Skärbrädor av plast kan du handdiska eller ställa i diskmaskinen. Har du en skärbräda av trä så krävs lite mer eftertänksamhet. Du ska aldrig lägga en skärbräda av trä i vattenbad eller köra den i diskmaskinen. Då riskerar du att förstöra den istället för att bara ta bort bakterierna.
Skärbrädor av trä torkas först av så att grövre smuts och rester tas bort. Du kan därefter använda handdiskmedel och rengöra den ordentligt på vanligt vis.
Alternativt kan du prova kombinationen citron och salt. Gnugga citronhalva ordentligt över hela skärbrädan. Häll på rikligt med grovsalt och låt vila i 20 minuter. Ta den andra citronhalvan och gnugga runt saltet över hela ytan. Skölj av och torka ordentligt.
Hur tar jag hand om min skärbräda av trä?
Innan du använder skärbrädan första gången ska du olja in den. Paraffinolja fungerar ofta riktigt bra och du kan applicera mer i framtiden när skärbrädan börjar kännas torr. Undvik att diska skärbrädan i diskmaskin och blötlägg den inte. Risken är att vatten tränger in i fibrerna så att de sväller. En sliten skärbräda kan slipas och oljas in på nytt så att den blir som ny.
Hur får jag skärbrädan att ligga stabilt mot underlaget?
Lägg en fuktig kökshandduk under skärbrädan. Då håller den sig på plats och glider inte runt hela tiden.