Prisjakt

Kabinväska

368 produkter

Sortera efter:

Bagar & resväskor

Produkter inom denna kategori kan också kallas Suitcase.

Saknar du någon produkt på Prisjakt?

Frågor och svar om kabinväskor

Kabinväska är ett handbagage som du får ta med dig in på flygplanet tillsammans med en extra väska eller ryggsäck. Kabinväskan är det praktiska alternativet när du inte har så mycket med dig och snabbt vill lämna flygplatsen utan att vänta på din väska på lastbandet.

De exakta storleks- och viktbegränsningar skiljer sig mellan olika flygbolag. Om du flyger med SAS är den maximala storleken 8 kg och 55 x 40 x 23 cm (H x B x D) medan Norwegian tillåter 10 kg och samma mått. Tänk på att alltid kolla med flygbolaget inför avresan och i vissa fall måste du betala extra för att ta med handbagage in på flygplanet.

Det finns ett tydligt regelverk för vad du inte ska packa i din kabinväska när du flyger inom EU. Bland annat får du inte ha vassa föremål som korkskruvar, saxar eller knivar. Inte heller får du ha vapen, explosiva eller brandfarliga föremål i väskan. Vätskor är tillåtet i förpackningar på maximalt 100 ml om de förvaras i en genomskinlig plastpåse. Taxfreevaror är tillåtet, men med vissa förbehåll. Läs mer om reglerna här.

Normalt får du ta med en kabinväska och ett extra handbagage, som en handväska eller datorväska. Kolla med ditt flygbolag vad som gäller för just din flygresa.

Extra avgifter kan tillkomma. Det beror helt på vilket flygbolag du använder. Kolla vilka regler som gäller för just din flygresa hos flygbolaget du använder.

Ja, det finns flera skillnader. Bland annat får kabinväskan inte vara lika stor eller tung som en incheckad väska. Du får inte heller ha vissa saker i din kabinväska, exempelvis vassa föremål och större förpackningar över 100 ml med vätskor.

Vad som händer om din kabinväska är för stor eller för tung beror helt på flygbolaget. Vissa är snälla och släpper igenom kabinväskan ändå, andra kräver att du checkar in väskan alternativt betalar en extra avgift på plats.

Det finns några enkla knep för att packa din kabinväska effektivt. Exempelvis bör du placera skorna i kanterna på väskan, kläderna ska vikas och inte rullas, packa förpackningar med flytande innehåll i zip-påsar redan före avfärd och var generellt sparsam med vad du tar med dig. En väska som är något töjbar (men inom ramarna för mått och vikt som tillåts) är bra om du vill ta med något hem i väskan också.

De flesta modellerna är åtminstone vattentåliga, men det finns även vattentäta kabinväskor som helt står emot vatten och snö. Tänk på att du bör välja en modell som är ordentligt tålig med kraftiga dragkedjor och gärna stötskyddande material då väskan kommer att få utstå en hel del.

En liten kabinväska har måtten 56 cm x 45 cm x 25 cm eller mindre. Måtten är en så kallad IATA-standard som många flygbolag frivilligt följer (dock inte alla, kolla vad som gäller just ditt flygbolag innan du åker mot flygplatsen).

Kabinväskor som är lättviktiga finns det bara ett fåtal av. Det går att hitta modeller som väger cirka 1 500 gram eller mindre, men normal vikt är mellan 1 500 gram och 3 500 gram. Tänk på att väskans vikt ingår i totalvikten som tillåts på flygplanet. En lättare kabinväska gör att du kan packa fler prylar helt enkelt.