Prisjakt

Bästa kaffekvarnen – så väljer du rätt

Kaffekvarnar med malskivor och låg hastighet är bäst

Ta kaffedrickandet till nästa nivå med en riktigt bra kaffekvarn. Genom att mala kaffebönor själv behåller du mycket av smaken som oljorna i bönorna har – och du får ett rikare, kraftfullare kaffe med mer smak.

Det finns två olika typer av kaffekvarnar – med knivar eller malskivor. Här hjälper vi dig att välja rätt typ av kvarn så att du får en godare kaffeupplevelse oavsett vilken typ av kaffe du föredrar.

Därför ska du ha en kaffekvarn

Genom att mala kaffebönorna själv direkt före bryggning så får du en kraftfullare, rikare smak som du inte får med färdigmalet kaffe. Anledningen är att du behåller mer av de aromatiska oljorna från kaffebörnorna när du maler själv. Dessutom kan du själv välja grovheten på malningen och ibland hur snabbt kvarnen ska arbeta. Du kan själv styra hela processen och får mer kontroll över det färdiga resultatet.

Malskivor är bättre än knivar och blad

Det finns två varianter av kaffekvarnar att hålla reda på. De lite billigare, enklare använder roterande knivar. De bättre kvarnarna använder malskivor som är antingen platta eller koniska. Fördelen med malskivor är att du får ett jämnare, mer kontrollerat resultat.

Koniska malsterna är något bättre än de platta varianterna. Anledningen är att koniska malstenar är lite bättre på att ge en jämn malning. Dessutom håller det färdiga kaffepulvret smaken snäppet längre.

Keramik eller stål

Malskivor är främst tillverkade av keramik eller stål. Malskivor av keramik kan mala en större mängd kaffebönor innan de måste bytas. Dock är keramik ett känsligare material än stål och går lättare sönder om det hamnar främmande föremål i kvarnen. Keramik är dessutom sämre på att avleda värme. Om du står i valet av din första kaffekvarn och inte har specifika preferenser att utgå från så fungerar båda materialen lika bra.

Undvik de billigare kaffekvarnarna

Det som skiljer en lite dyrare och högkvalitativ kaffekvarn från de billigare är hur finmalet och jämnt resultatet blir. Ska du göra espresso är det viktigt att du har en riktigt bra kaffekvarn medan vanligt bryggkaffe exempelvis är mer förlåtande om kornen inte är jämnt malda.

Ett riktmärke är att kolla på kaffekvarnar som kostar runt tusenlappen eller mer för ett bra resultat. En riktigt bra kaffekvarn som ligger lite under tusenlappen, men som ändå är väl värd att kolla på är Wilfa WSCG2. Den är en bra utgångspunkt för nyintresserade som vill börja relativt billigt.

Låg hastighet på malningen är bäst

Kaffekvarnar som arbetar med låg hastighet alstrar mindre värme som kan påverka kaffesmaken. De är också generellt tystare med en starkare motor och klarar en större mängd kaffebönor. De kan också vara tämligen dyra. För normalanvändaren är hastigheten inte det viktigaste, men om du har möjligheten att skaffa en långsamt arbetande kaffekvarn så är det ett bra val.

Rätt antal inställningar för grovlek

Det är viktigt att din kaffekvarn kan mala kaffebönorna till rätt storlek. Kolla noga innan du köper din kvarn så att kvarnen klarar så fint eller grovt kaffe som du behöver. Den bör också ha tillräckligt många mellanlägen för den där finjusteringen som ger dig extra rätt storlek på det malda kaffet. Som ovan nämnt är det bättre med malskivor än roterande knivar eftersom skivorna är bättre på att ge rätt grovlek på det malda kaffet.

Elektrisk eller manuell kaffekvarn

Utseendemässigt är manuella kaffekvarnar subjektivt snyggare än de elektriska, men de är inte speciellt praktiska för vardagligt bruk. Om du ska mala kaffebönor regelbundet är en kraftfull och precis elektrisk kaffekvarn underlättande. Ett tillfälle när en mindre, manuell kaffekvarn är praktisk är när du vill ha nymalt kaffe även på resande fot och inte vill släpa med en elektrisk kaffekvarn.

Frågor du ska ställa dig innan du köper en kaffekvarn

 • Hur stor är kaffekvarnen du funderar på att köpa? Får den plats där du vill ha den?
 • Är hållaren för kaffebönorna tillräckligt stor?
 • Hur många nivåer av malning kan du ställa in? Går det att finjustera malningsgraden?
 • Finns en timer så att du kan mala exakt mängd kaffebönor?
 • Hur snabbt arbetar kaffekvarnen? Håller den en låg och jämn takt som ger en precis malningsgrad?
 • Låter kaffekvarnen mycket när den arbetar?
 • Kan kvarnen mala länge utan paus för att knivarna eller malskivorna måste svalna?
 • Hur är kvalitetskänslan? Finns många plastdelar som ser ut att kunna gå sönder?

Rätt mängd och grovhet på kaffet ger bäst resultat

När vägde du mängden kaffe till bryggaren senast? Och när funderade du över hur grovkornigt det malda kaffet bör vara? Många köper färdigmalet kaffe och måttar löst med ett kaffemått när de laddar kaffebryggaren. Men du har mycket att vinna på att mala själv och välja rätt grovhet på kornen.

En bra utgångspunkt är att använda 60 gram kaffe per liter vatten till en vanlig kaffebryggare. Ett vanligt kaffemått har normalt sex gram kaffe som fungerar till en deciliter vatten.

Grovheten på kaffet ställer du in efter typen av bryggare och vattnets PH-värde. Har du mjukt vatten i kranen ska du ha lite grövre korn medan hårt vatten gör sig bäst med finmalda bönor.

Om du vill ha mer smak i kaffet är det bättre att välja en kaffesort med kraftfullare smak snarare än att ösa på med mer kaffepulvet i bryggaren.

Adobe Stock © nopphadol

Kaffebryggare med kvarn

Om du bara kommer att mala kaffebönor till bryggkaffe så kan vi rekommendera en kaffebryggare med inbyggd kvarn. Det snabbar upp processen och du kan fortfarande ställa in hur grovkornigt det malda kaffet ska vara.

Viktigt att tänk på är att vad du får i bekvämlighet förlorar du samtidigt i kontroll och kvalitet. Går kvarnen sönder måste du byta hela kaffebryggaren och du har inte samma utmärkta valmöjligheter för att ha just den där kvarnen som matchar dina behov.

Att tänka på när du väljer kaffebryggare:

 • Effekten bör vara 1 100 watt eller mer för snabb bryggning och rätt temperatur
 • Välj en nyare modell med ekodesign och avstängning så minskar strömförbrukningen
 • ECBC-godkända kaffebryggare är testade och godkända av Norwegian Coffee Association (NCA)
 • Kaffebryggare med droppstopp minskar risken for onödiga vattenolyckor

I vår artikel Bästa kaffebryggaren – så väljer du rätt kan du läsa mer om hur man väljer den bästa kaffebryggaren.

Text: Daniel Haaf

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.