Prisjakt

Samsung Galaxy Z Fold6 recension

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 04 september 2024

Samsung Galaxy Z Fold6 är en solid mobiltelefon. Hopvikt hade den lika gärna kunnat vara ett block aluminium, om det inte vore för den yttre skärmen som täcker hela framsidan och de bakre kamerorna. Det här är en mobiltelefon som känns när du håller den i handen och det är praktiskt taget omöjligt att inte fånga blickarna när man fäller ut den inre skärmen.

Galaxy Z Fold6 är en rejäl mobiltelefon med bra tyngd.

Bild: Daniel Haaf

TL;DR

  • Välbyggd design
  • Bra bildkvalitet från kamerorna med bra stabilisering
  • Ljusstarka och skarpa skärmar
  • Appar och spel laddar blixtsnabbt
  • Inre skärmen är en riktig magnet för fingeravtryck
  • Batteritiden hade kunnat vara bättre

Viktigt om recensionen

Produkten som recenserades var ett låneexemplar som tillhandahölls av Samsung. Produkten returnerades till avsändaren efter att recensionen skrevs. Alla åsikter i recensionen är skribentens egna.

Galaxy Z Fold6 är mycket välbyggd

Det här är min första vikbara mobiltelefon som jag håller i handen. Kanske är det därför som jag känner en skräckblandad förtjusning när jag viker upp den inre skärmen. Trots den gedigna känslan och tyngden i mobiltelefonen är det inte utan nervositet som jag provar gångjärnet några gånger. Viker upp, stänger, viker upp, stänger.

Känslan i gångjärnet är utmärkt. Mer än utmärkt faktiskt, utan glapp eller spel i mekanismen. Ryggen på gångjärnet är dold och kan liknas vid en bokrygg i ett hårt fodral när mobiltelefonen är hopvikt. Snyggt och säkert.

Den yttre 6,2-tumsskärmen är hård som vilken annan mobilskärm som helst. Som vän av skärmskydd och skal hade jag lagt en skiva med härdat glas ovanpå om det inte vore för att det är ett provexemplar som ska returneras. Innerskärmen är mjuk och även ett lätt tryck av en nagel gör att små gropar bildas. De syns i några sekunder och slätas sedan ut. Jag vågar inte testa tåligheten mer än så. Det här är en skärm som måste användas med försiktighet.

När telefonen är uppvikt syns en lätt böjning i skärmen där den viks ihop vid gångjärnet. Det är också något du känner tydligt med fingrarna när du drar dem över skärmen. Om det är irriterande? Det beror på. Det är ovant de första minuterna, men sen vande jag mig och den lilla gropen varken syns eller känns vid normal användning. Något som däremot syns riktigt tydligt, åtminstone när skärmen är avstängd, är fingeravtryck. Minsta beröring lämnar ett tydligt avtryck som tacksamt nog inte syns när skärmen används.

Ljusstarka skärmar och vattentålig design

I det övre, högra hörnet på den 7,6 tum stora innerskärmen sitter en kamera. Om du tycker att kameran ser lite konstig ut är det inte förvånande, den är nämligen placerad under skärmen. Upplösningen är låg och bildkvaliteten jämförelsevis dålig. Jag kommer troligtvis inte använda kameran och hade hellre sett att Samsung tog bort den helt.

Skärmarna är båda skarpa och mycket ljusstarka. Att kolla på högupplöst film var en fröjd, även om de svarta sorgekanterna var minst sagt markanta med den inre skärmens bildförhållande på 22:1.9.

Tjockleken på mobiltelefonen är nära identisk med en iPhone 15 Pro som har ett Nudient-skal på sig. Bara kamerorna på telefonen sticker upp lite extra. Det här är inte en tunn mobiltelefon, men det gör inget. Samsung Galaxy Z Fold6 behöver inte vara tunn och lätt. Den här telefonen har fokus på produktivitet och nöje, inte att vara obemärkligt liten i bakfickan på byxorna.

Tyngden förstärks något när skärmen är uppvikt och den hålls i nederkanten med båda händerna. Den blir övertung i oandelen och vill gärna tippa bakåt, något som jag enkelt löser genom att sprida ut fingrarna på baksidan så att tyngden fördelas mer.

Galaxy Z Fold6 är den första, vikbara mobiltelefonen från Samsung som är officiellt dammtätad. IP-klassningen är föga imponerande IP48, vilket betyder viss tålighet mot väta, men du bör undvika områden med mycket damm i luften. Exempelvis en riktigt torr sommardag på stranden när det blåser friskt. Jag har inte testat tåligheten mot damm i den här recensionen, däremot provade jag att använda telefonen i lätt regn utan några som helst problem.

Tips: Läs mer om vatten- och dammtålighet i mobiltelefoner här.

Vår 14-åriga testperson älskade att spela på Galaxy Z Fold6.

Bild: Daniel Haaf

Snabb hårdvara och bra kameror

Den som betalar i runda slängar 25 000 kronor för en mobiltelefon bör kunna förvänta sig hög prestanda, grymma kameror och batteritid i toppklassen. Galaxy Z Fold6 levererar på två av punkterna.

Alla appar och spel som jag kör flyter på utan problem, även när jag använder två tunga appar samtidigt på varsin del av innerskärmen. Det är en knappt märkbar väntan när apparna laddar och enheten blir inte kännbart varmare även när vi försöker pressa den i Call of Duty.

Under huven sitter en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 med tillhörande 12 GB RAM-minne. Det är fullt tillräckligt för allt vi har provat att köra. Visst hade Samsung kunnat pressa in 4 GB extra RAM-minne för det där extra som konkurrenterna erbjuder i samma prisklass, men är det värt de extra kronorna?

Kamerorna är precis som man kan förvänta sig i den här prisklassen. Bilderna från de tre, bakre kamerorna är färgstarka och detaljerade. Telefonen hanterar dåliga ljusförhållanden väl med rimliga brusnivåer, men på bekostnaden av starkt begränsade detaljer som märkbart smetas ut i bilderna. Förhållandet mellan ljusa och mörka hanteras på ett bra sätt, men som med alla mobilkameror har den lilla kamerasensorn betydligt svårare med det dynamiska omfånget än en nyare, klassisk system- eller kompaktkamera.

Knivskarp 8K-video i bra ljusförhålladen

Den främre selfiekameran är på tio megapixel och är inget att skryta om. Den gör vad den ska med hyggliga självporträtt, men det är också allt. Kameran inuti skärmen på insidan har ännu lägre upplösning på bara fyra megapixel. Den ger en starkt begränsad bildkvalitet och jag skulle inte använda den mer än i absoluta nödfall eller vid videosamtal när den utvikta skärmen används.

Videoinspelningen med de bakre kamerorna är så bra som jag kan förvänta mig i prisklassen. Dessvärre har jag ingen 8K-TV för den högsta upplösningen, men på Galaxy Z Fold6 själv blir resultatet knivskarpt bra ljusförhållanden. Så fort ljuset inte är optimalt blir videokvaliteten riktigt dåligt i 8K och jag rekommenderar att man använder 4K eller full-HD istället.

Stabiliseringen i Galaxy Z Fold6 är fenomenal. Oavsett upplösning stabiliseras bilden riktigt bra och även med mina skakiga händer minimeras störande, onödiga mikrorörelser.

Galaxy Z Fold6 har bra kameror, men den inre skärmen är en magnet för fingeravtryck.

Bild: Daniel Haaf

Anslutningarna och batteritiden

Mobiltelefonen har stöd för WiFi 6E och Bluetooth 5.3. I ett högst ovetenskapligt test mellan Galaxy Z Fold6 och iPhone 15 Pro körde jag ett antal tester med webbsajten fast.com i webbläsaren Google Chrome. I nästan samtliga fall lyckades Apples telefon nå högre hastigheter vid både nedladdning och uppladdning. Samma accesspunkt och avstånd, samt testserver användes. Betyder det att surfupplevelsen eller Netflix-strömmande med iPhone 15 Pro är bättre? Nej, knappast. Det är ingen som helst skillnad i den upplevda hastigheten när jag surfar runt på internet eller strömmar film.

Versionen av bluetooth är föredömligt hög, men hade kunnat vara bättre. Hörlurarna Galaxy Buds 3 Pro använder den nyare och bättre versionen Bluetooth 5.4. Varför kunde inte Galaxy Z Fold6 också göra det? I mina tester med de båda enheterna hade jag aldrig några stabilitets- eller anslutningsproblem. Inte en enda gång vägrade hörlurarna ansluta till telefonen eller telefonen inte spela musik till hörlurarna. Det fungerade mycket bra helt enkelt.

Under telefonen sitter en ensam USB-port av typen USB-C 3.2. Den används till både laddning av det interna batteriet och för dataöverföring. Jag provade aldrig att föra över filer till en dator, men ladda batteriet gjorde jag flera gånger under testet.

Batteritiden är acceptabel

Batteriet är inte anmärkningsvärt stort med sina 4 400 milliamperetimmar. Inte heller laddhastigheten är speciellt nämvärd med bara 25 watt via sladd och 15 watt trådlöst. Det är snabbt nog för dig som vill ladda telefonen på natten och kanske toppa upp kapaciteten någon gång sent på kvällen. Men för en helt ny topptelefon i 25 000-kronorsklassen hade jag gärna tagit ett större batteri och snabbare laddning.

Som jämförelse kan jag nämna en annan flaggskeppstelefon, Galaxy S24 Ultra, som ståtar med 5 000 milliamperetimmar och 45 watts laddhastighet.

När jag använder mobiltelefonen sparsamt och håller mig huvudsakligen till den yttre skärmen är det inga problem att nå en hel dags användning. Så fort den inre skärmen används märks batteriets begränsning snabbt. En stor skärm lockar till film och spel vilket hjälper med att dränera batteriet. Se till att ha en powerbank redo om du är på långfärd.

Den yttre skärmen visar många reflektioner men det påverkade inte användarupplevelsen utomhus.

Bild: Daniel Haaf

Android 14 och AI-funktioner

Operativsystemet som medföljer är Android 14 och den senaste versionen av det överliggande gränssnittet är One UI 6.1.1. I skrivande stund finns inga nya uppdateringar vilket betyder att vi får nöja oss med säkerhetsuppdateringarna fram till juni 2024.

Samsung lovar sju år med uppdateringar vilket är riktigt bra. Om du köper Galaxy Z Fold6 helt ny kommer du sannolikt inte ha kvar telefonen så länge och det behövs minst ett eller två kostsamma batteribyten längs vägen. Men det är positivt att tillverkarna stöttar sina telefoner allt längre.

En stor nyhet med Galaxy Z Fold6 är introduktionen av AI-funktioner till serien. Du får många av funktionerna som introducerades med Galaxy S24. Bland annat kan den medföljande Notes-appen summera dina anteckningar, Galleri-appen genererar figurer på dina bilder utifrån dina skisser och du får praktisk översättning till många olika språk.

Jag provade att klistra in ett antal Prisjakt-skrivna artiklar i Notes-appen och fick utmärkta summeringar varje gång. De genererade bilderna i Galleri-appen blev något av en hit-and-miss vid varje tillfälle. Provade att rita en blomma i en kruka ovanpå den senaste blodmånen jag tog bild på med telefonen. Samsungs AI tyckte det såg bättre ut med en gubbe.

Det finns stöd för Samsungs aktiva styluspenna kallad S Pen, men någon sådan medföljer inte din telefon. Det hade varit trevligt om Samsung skeppade med en penna i lådan, nu blir det en extra kostnad och en hög sådan om du vill ha en.

Summering

Samsung Galaxy Z Fold6 är en mobiltelefon som är rolig att använda. Den är fantastiskt välbyggd, har bra kameror och är snabb. Allt laddar kvickt och gränssnittet hänger med utan eftersläpning.

Överlag hade jag en riktigt trevlig upplevelse, men inte utan att det fanns tillkortakommanden som ställde till det.

Vecket i mitten på den inre skärmen går inte att komma undan och batteriet är absolut i underkant för vad jag tycker är acceptabelt. AI-funktioner är det senaste och hetaste, men det var inget som gjorde mitt liv mycket enklare (åtminstone under recensionen).

Galaxy Z Fold6 är ett bra alternativ för dig som redan är investerad i Samsungs ekosystem och vill ha en vikbar mobiltelefon. Men det finns alternativ från andra tillverkare som gör att du måste tillåta dig själv att göra lite efterforskning innan du slår till.

Stardew Valley fungear utmärkt på den inre skärmen.

Bild: Daniel Haaf

De viktigaste egenskaperna

Yttre skärmen

  • 6.3 tum
  • 2 376 x 968 pixlar
  • Dynamic AMOLED
  • 120 Hz
  • Gorilla Glass Victus 2

Inre skärmen

  • 7.6 tum
  • 2 160 x 1 856 pixlar
  • Dynamic AMOLED
  • 120 Hz
  • 21.9:18 bildförhållande
  • 2 600 nit

Systemchipp

  • Snapdragon 8 Gen 3
  • Adreno 750 (grafikchipp)
  • 12 GB RAM

Bakre kamerorna

  • Huvudkamera (50 mpix, f/1.8, OIS, PDAF)
  • Ultravidvinkel (12 mpix, f/2.2)
  • Telelins (10 mpix, f/2.4)

Inre kameran

  • 4 megapixel

Främre kameran

  • 10 megapixel

Mått och vikt

  • Hopvikt (153.5 x 68.1 x 12.1 mm)
  • Utfälld (153.5 x 132.6 x 5.6)
  • 239 gram

Anslutningar och sensorer

Annat

  • IP48-klassad vatten- och dammtålighet
  • Fingeravtrycksläsare
  • Accelerometer, gyroskop, kompass, barometer
  • Stöd för trådlös skärmdelning