Prisjakt

Dags att uppgradera från OnePlus 8 & 8 Pro

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 29 april 2024

OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro uppdateras inte mer av OnePlus. Efter flera år med stora och små uppdateringar till den inbyggda mjukvaran har de nått slutet på sin livslängd. Det kan därför vara läge att hitta en ny, bättre mobiltelefon.

OnePlus 8 Pro med låda

OnePlus 8 Pro med sin låda

Bild: neerajbhateja, Unsplash

OnePlus har nu släppt den sista uppdateringen någonsin för mobiltelefonerna OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro från 2020. Detta markerar slutet på modellernas livslängd, med totalt tre stora Android-uppdateringar och fyra år av mindre buggfixar.

För dig som användare innebär detta att telefonerna kommer att fortsätta fungera som vanligt, men OnePlus kommer inte längre att uppgradera Android eller åtgärda eventuella mjukvaruproblem som uppstår. Du får helt enkelt nöja dig med vad din telefon erbjuder efter att ha installerat den sista uppdateringen, “OxygenOS 13.1.0.587”.

Om du vill använda din OnePlus 8 & 8 Pro framöver

Även om OnePlus inte längre släpper nya uppdateringar, kommer din mobiltelefon att fungera precis som tidigare. Dina appar kommer fortfarande att kunna installeras, användas och uppdateras via Play Store. Den största nackdelen med att använda mobiltelefoner som har nått slutet av sin livslängd hos tillverkaren är att sårbarheter, buggar och instabilitet inte längre åtgärdas. Det innebär att telefonen inte är lika säker mot hackare, och i värsta fall kan skadliga webbsajter och appar utnyttja säkerhetshål för att exempelvis stjäla känslig data.

Om du har en OnePlus 8T

OnePlus 8T lanserades i oktober 2020. Precis som sina tidigare släppta syskonmodeller har telefonen ett utlovat stöd hos tillverkaren med säkerhets- och buggfixar i minst fyra år.

Du kan alltså räkna med att få uppdateringar till din telefon åtminstone fram till oktober 2024. Därefter hamnar OnePlus 8T i kylan och anses ha nått slutet på sin livslängd.

Har du en OnePlus 8T kan det vara hög tid att kolla på en ersättare innan stödet faller ut helt enkelt.

Alternativen från OnePlus om du vill uppgradera telefonen

Att uppgradera mobiltelefonen till en nyare modell kan kosta många tusenlappar. OnePlus har flera modeller i olika prisklasser från några tusenlappar och uppåt. Här är några utmärkta val som fått bra betyg av våra mobilexpert.

OnePlus 12

OnePlus 12 med sina stora kameror på baksidan

Bild: OnePlus

OnePlus 12

För dig som vill ha det senaste och bästa

OnePlus 12 fick betyget 4 av 5 av vår mobilexpert

OnePlus 12 är den senaste modellen från OnePlus, släppt 2023. Den har en stor skärm, högupplösta kameror, ett snabbt systemchip och stor batterikapacitet.

Skärmen är 6,82 tum och stöder 120 Hz och Dolby Vision, med en maximal ljusstyrka på 4 500 nits. Den är skyddad av Victus 2-glas. Under skärmen sitter en Snapdragon 8 Gen 3 med upp till 24 GB RAM och upp till 1 TB lagring.

OnePlus 12 har fyra kameror, där huvudkameran har en upplösning på upp till 64 megapixel och selfiekameran upp till 32 megapixel. Video kan spelas in i upp till 8K med stöd för Dolby Vision.

Andra viktiga detaljer inkluderar stöd för högupplöst ljud, senaste WiFi 7 och Bluetooth 5.4, samt USB 3.2 Type-C för laddning och dataöverföring. Batteriet är på 5 400 mAh och stöder snabbladdning upp till 100 watt.

OnePlus 12R

OnePlus 12R med sin stora skärm och kameror

Bild: OnePlus

OnePlus 12R

För dig som vill ha ny teknik till ett lägre pris

OnePlus 12R fick betyget 4 av 5 av vår mobilexpert här

OnePlus 12R är en något nyare syskonmodell till OnePlus 12, med enklare specifikationer men ändå en betydande uppgradering jämfört med OnePlus 8.

Skärmen på OnePlus 12R har bättre upplösning och pixeltäthet än OnePlus 8, men är något underlägsen OnePlus 12. Den är skyddad av det senaste Victus 2-glaset, vilket minskar risken för repor och andra skador.

Under skärmen finns en Snapdragon 8 Gen 2 från föregående generation, med upp till 16 GB RAM och upp till 256 GB lagringsutrymme. Detta är mer än tillräckligt för de flesta användare, men observera att minneskort inte kan användas.

Kamerorna på OnePlus 12R skiljer sig markant från OnePlus 12, men är inte lika annorlunda jämfört med OnePlus 8. Den har en selfiekamera på 16 megapixel, en huvudkamera på 50 megapixel, samt en ultravidvinkel och en makrokamera. Videoinspelning kan göras i upp till 4K-upplösning. Även om Dolby Vision inte stöds, finns en praktisk bildstabilisering.

Andra detaljer inkluderar stöd för WiFi 7, Bluetooth 5.3 och USB-C (endast 2.0). Batterikapaciteten är 5 500 mAh, vilket är 100 mAh mer än OnePlus 12, och telefonen stöder snabbladdning upp till 100 watt. Däremot saknas stöd för trådlös laddning.

OnePlus Nord 3 5G

OnePlus Nord 3 5G är ett utmärkt alternativ i mellanklassen

Bild: OnePlus

OnePlus Nord 3 5G

För den prismedvetne mobilanvändaren

OnePlus Nord 3 5G lanserades i mitten av 2023 som en mellanklassmobil. Den här telefonen har det mesta du kan tänkas behöva och kostar ofta under 5 000 kronor.

Den har en stor och snabb skärm som är både skarp och har bra färgåtergivning. Under skärmen finns ett kraftfullt systemchip som klarar av alla tänkbara situationer. Telefonen erbjuder upp till 16 GB RAM och upp till 256 GB lagring för dina bilder och filer.

Selfiekameran på framsidan är 16 megapixel. På baksidan finns tre kameror: en huvudkamera på 50 megapixel, en ultravidvinkel och en makrokamera. Videoinspelning sker i 4K-upplösning med upp till 60 fps för bästa bildkvalitet.

Batteriet i OnePlus Nord 3 5G är på 5 000 mAh och telefonen levereras med en 80 watt snabbladdare för USB-C. Trådlös laddning stöds inte. Telefonen har anslutningar för WiFi 6 och Bluetooth 5.3.