Prisjakt

Tänkonomi

Tänkonomi handlar om att tänka ekonomiskt och hållbart. Vi på Prisjakt har tillsammans med Börshajen och Heja Livet tagit fram en webbserie som hjälper dig att vara smartare med dina pengar och konsumera mer hållbart.

I dessa fyra avsnitt vill vi hjälpa dig att planera ditt sparande och förbättra din ekonomi. Programledare är ekonomiprofilen Andra Farhad och i varje avsnitt träffar hon en expert inom ämnet för att prata konsumtion och sparande.

Första avsnittet av Tänkonomi med Elin Helander

Varför har vi en önskan om att ta ekonomiska beslut som sedan inte alls går ihop med hur vi gör i verkliga livet? Den frågan och fler svarar Elin Helander på i första avsnittet av Tänkonomi.

Tre bra tips ur första avsnittet

 1. Ha en inköpslista
 2. Undvik spontanköp - butiker vill gärna få oss att agera impulsivt och det är oftast en anledning till att vi inte lyckas spara
 3. Gör ett konkret sparmål - så att du har något kul att se fram emot

Visste du: Det är enkelt att göra produktlistor på Prisjakt. I listorna sparar du alla intressanta prylar så att du enkelt hittar dem igen. Du kan exempelvis göra produktlistor inför julen, bröllopet eller varför inte Black Friday? Skapa ett konto på Prisjakt för att börja!

Andra avsnittet av Tänkonomi med Frida Bratt

Vad är det största problemet med att börja spara och varför är vi generellt dåliga på det. Frida Bratt reder ut problemen och lösningarna tillsammans med Andra Farhad i andra avsnittet av Tänkonomi.

Tre bra tips ur andra avsnittet

 1. Få koll på dina utgifter
 2. Förhandla alltid innan du köper något eller skriver på ett avtal
 3. Ta aldrig ett lån för att finansiera ett köp, planera istället och spara ihop till det du vill ha

Visste du: Det finns butiker som har prisgaranti. Det innebär att om du hittar ett lägre pris än så matchar butiken med prisgaranti det priset. Använd Prisjakt för att hitta lägsta pris på det du vill handla.

Tredje avsnittet av Tänkonomi med Johanna Kull

Hur ska jag tänka inför ett långsiktigt sparande och vad är egentligen skillnaden på aktier och fonder? Johanna Kull är sparekonom på Avanza och tillsammans med Andra Farhad svarar hon på många grundläggande frågor kring långsiktigt sparande.

Tre bra tips ur tredje avsnittet

 1. Om du inte har sparat pengar tidigare – börja smått och få bollen i rullning
 2. Sprid ut dina inköp så får du mer pengar över att spara för framtiden
 3. Planera hur du vill spara och vad du vill spara pengar till

Visste du: Det går även att investera små summor. Använd pengarna du sparar från prisjämförelser och investera dem på börsen! Men tänk på att inte handla i onödan. 

Fjärde avsnittet av Tänkonomi med Sandra Bourbon

Vilka är de bästa tipsen för att snabbt komma igång med ett hållbart sparande? Behöver det vara så jobbigt som man kanske först tror? Sandra Bourbon och Andra Farhad hjälper dig att komma igång på enklast möjliga sätt med sparandet i fjärde avsnittet av Tänkonomi.

Sandra Bourbon tipsar även om hur man undviker de dyra spontanköpen och håller bättre koll på sin ekonomi genom att planera utgifterna.

Tre bra tips ur fjärde avsnittet

 1. Börja smått – dra ner lite på utgifterna åt gången
 2. Spana in vad du verkligen behöver och vänta in de stora reorna
 3. Köp aldrig till fullpris

Visste du: Det går att prisbevaka produkter på Prisjakt. När priset går ner får du ett meddelande direkt i mobilen. Perfekt när du vill spara pengar utan att jaga prissänkningar själv – vi gör jobbet åt dig.

Prata Tänkonomi med oss

Tänkonomi ska inspirera dig att vara smartare med dina pengar. Vi på Prisjakt vill att fler ska tänka hållbart och långsiktigt när de handlar. Har du idéer eller tips till oss? Eller kan vi svara på frågor om hur Prisjakt fungerar? Tveka inte att höra av dig till oss! Vi finns både i chat här på sajten och på sociala medier. Du kan också skriva upp dig på vårt nyhetsbrev.

Medverkande i Tänkonomi

Produktion & samarbete

Kentsdottir – Kentsdottirs hemsida

Heja Livet – Heja livets hemsida

Prisjakt – Prisjakts hemsida

Börshajen – Börshajens hemsida

  

Medverkande

Andra Farhad – VD på Börshajen

Elin Helander – kognitionsvetare på Dreams

Frida Bratt – sparekonom på Nordnet

Sandra Bourbon – initiativtagare till Framtidsfeministen

Johanna Kull – sparekonom på Avanza