Prisjakt

Björn

Medlem sen 2009-09-27
51
Bidrag
213
Hjälpsamröster
Apple iPhone 14 Pro Max 5G 6GB RAM 256GB
Full Star 1
3.5
(4)
13 290 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Sjukt bra telefon överlag! PLUS + Stor och ball (och svart på riktigt, äntligen!) och extremt solid, fantastisk kvalitetskänsla som väntat. Kändes såklart massiv i början för mig som aldrig haft en Max, men vande mig efter 30 min och vill nu aldrig gå ner i storlek igen. + Batteritiden! Min 12 pro var bedrövlig, död efter en halvdag över 4G/5G! Denna håller med marginal 12 timmars tung användning och oftast ca 2 dagar normal användning. + Sjukt bra 120hz skärm, märkbart mer ljusstark med bättre HDR än tidigare. + Main-kameran är grym! ProRAW foton som sedan behandlas i Lightroom blir fantastiska. + Actionläget croppar in en del, men stabiliseringen är den bästa jag sett av mjukvara + Dynamic island är snyggt + Always on skärmen MINUS - De andra 2 kamerorna är bara OK, det är väldigt stor skillnad i kvalitet mellan dessa och main-kameran med större sensor. Såpass stor att main-kameran faktiskt verkar användas MER än tele-kameran även i 3X-läge. Du kan täcka över telekameran i 3X med fingret för att demonstrera, det är ofta main-kameran som jobbar! Falsk marknadsföring! Även om resultatet blir bättre i slutändan när all processing är gjord vill jag använda den extra telekameran jag betalat för, inte att den enbart ska vara en 'hjälpkamera' på sin höjd. - Den är dyr som satan! Tycker det börjar bli rent absurt, även med hänsyn till kronan, den fantastiska hårdvaran och high tech kamerasystemet. I övrigt kan jag faktiskt inte komma på någonting märkvärdigt. Det är en grym telefon helt enkelt och extremt premium. Toppar 10an (iPhone X) som bästa jag haft hittills.

Sony Alpha A7 IV
Full Star 1
5
(2)
27 490 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Köpte denna för att ersätta min EOS R som stillbildskamera och samtidigt agera B-kamera till min Sony FX6:a. Dömt först och främst som fotokamera är detta ett stort lyft från min förra EOS R och även ett stort lyft från A7R III. + Jättefina, djupa och rena färger som känns väldigt naturliga (tidigare tycker jag Canon & Nikon varit bättre än Sony A7-kamerorna här men nu tycker jag nästan tvärtom) + Dynamiskt omfång! Äntligen har jag återfått den täckning i highlights som jag älskade med min Nikon DSLR och där EOS R alltid lämnat mycket att önska (fräter ut alldeles för lätt). + Sensorstabilisering! Första kameran jag äger med detta. Enormt användbart då man kan skjuta på så mycket längre slutartider (= lägre ISO) och om man vill filma något snabbt utan att behöva gimbal eller liknande extra stabiliseringsutrustning. + Batteritiden. Mycket bättre än EOS R! + Ergonomin. Mycket bättre än A7III/RIII och även bättre än EOS R, med ett bra handgrepp och stora välplacerade knappar. Menyerna ger mig inte nervsammanbrott som de äldre A7 och det gick fort att ställa in kameran exakt så som jag ville inkl peaking & magnifier för MF. + Imaging Edge för smartphone-kontroll funkar mycket mycket bättre än Canons motsvarighet (som är ren skit!) + 33mp. Sweetspot för mig. Gillar att kunna gå in på detaljerna och leka fritt med kompositionen i post, samtidigt som det fortfarande finns marginal även för riktigt högupplösta skärmar. + Grym autofokus (dock inte hunnit testa så mycket då jag skjuter på Zeiss Otus / Milvusglas. Inte testat filmfunktionerna mycket än (återkommer...) men vet att den är riktigt grym där med 10bit 422, förutom rolling shutter och avsaknaden av 50/60p i fullformat. Skärmen är inte lika ljusstark/superskarp och sökaren är inte lika stor och imponerande som A7RIV och SIII men jag förväntade mig mycket sämre utifrån alla YouTube-recensioner. Tycker båda absolut är bra nog, sökaren upplever jag snäppet bättre än EOS R:en så en uppgradering för min del. Absolut inget som går ut över användningen.

Apple MacBook Pro (2021) - M1 Max 10C 32C GPU 1TB 16,2" 32GB RAM 1TB SSD
Full Star 1
4.7
(3)
39 480 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Vansinnigt bra dator som äntligen lever upp till Pro-namnet på riktigt. PLUS + Prestandan, fantastiskt kvick och responsiv i Final Cut Pro X. Går som smör och den tappar nästan aldrig några frames ens med 4K-tidslinjen i full upplösning. Räcker att kolla mailen och lite annat smått & gott i bakgrunden sen är den färdig med att rendera ut exportfilerna. Helt underbart. + Knäpptyst, kunde varit en iPad! Hittills inte hört ett knyst från fläktarna, vilken dröm... + Batteritiden! Maskinen verkar vara helt otroligt effektiv. Är inte van vid att kunna arbeta med proffsapparna på en laptop utan att ha strömkabeln i men det är absolut inga problem med denna. + Högtalarna! WTF! Hur?! + Mycket mer användbar och genomtänkt IO med b la SD-kortsplats, HDMI och magsafe + Skärmen! Hög upplösning, enorm kontrast och bloomingen är så minimal att det inte distraherar för annat än möjligtvis professionell color grading av mörka filmscener mm. Finns referenslägen både för standard rec709 och P3, HDR mm. Variabel framerate upp till 120 bilder/sekund extra plus. + Snygg som fan och mycket behagligare att ha i knät än den förra som nästan gav skavsår i midjan MINUS Kan vara "ny leksak"-effekten men faktiskt inget nämnvärt jag kan komma på. "Hakan" stör mig inte ett endaste dugg. Den är riktigt dyr, men kvalitén på hela konstruktionen, display, ljudsystem och prestandan med optimerade appar/arbetsflöden tycker jag motiverar det fullständigt. Kommer du som jag från en Pro från 2018 eller tidigare kommer du verkligen inte att bli besviken. Helt underbar maskin.

Canon EOS R + EF-EOS R Adapter
Full Star 1
4
(2)
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Uppdatering! + Fin bildkvalitet med lagom många mp. Bra kvalitetskänsla och ergonomi jämfört med t ex de flesta av Sonys kameror. Träffsäker AF för foto Nya RF fattningen känns lovande för framtiden med massor av spännande och extremt högpresterande RF-objektiv nu på marknaden. 10 bit video ut via extern recorder - Ingen sensorstabilisering Riktigt dålig följande autofokus till video! Tappar hela tiden. Lever ej upp till Canons goda rykte. Endast 1 SD-kortsplats, räcker för mig men hade gärna sett ett CFexpress eller XQD kort för snabbare överföringshastigheter till datorn. Touch-baren på baksidan är i mitt tycke helt meningslös och ville haft en joystick istället Kraftig crop i 4K Kass rolling shutter-prestanda Inte lika högupplöst LCD och EVF som vissa konkurrenter Sämre dynamiskt omfång än min tidigare Nikon D750

Apple iPhone 12 Pro 5G 6GB RAM 128GB
Full Star 1
3.4
(17)
5 683 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 3 år sedan

Överlag besviken! Prestandan är grym, skärmen är kanon, kameran tar fina bilder och video för det mesta. Helt otrolig på att ta bilder i mörker och på något magiskt sätt göra dem knivskarpa trots flera sekunders handhållen slutartid. Men den flarar väldigt distinkt och fult. Distraherande. Batteritiden är inte så bra, sämre upplever jag än min förra X. GPS-navigatorn fungerar av någon anledning inte bra. Den är förvirrad och väldigt långsam/opålitlig vad gäller att orientera sig med kompass och riktning jämfört med alla andra telefoner jag haft. En bekant har samma problem med sin 12a. Stör mig också på att den verkar mycket känsligare för input på skärmen när man samtalar med telefonen mot örat än förr, ofta jag står i samtal och så bryts det eller en video går igång eller något annat för att den reagerar på input från min kind. VÄRST AV ALLT är dock den helt värdelösa j-a vibratorn! Kalla mig gammalmodig men jag gillade när man faktiskt kände att det ringde när telefonen låg på ljudlöst i fickan eller framför en på skrivbordet. Detta är den klenaste, mest patetiska vibrator jag påträffat i en mobil och jag missar samtal nästan dagligen. Absurt hur man verkar ha sett över så många essentiella funktioner, ger en budgetkänsla i en annars mycket snygg och premiumdesignad apparat.

Nikon Nikkor AF-S 70-200/2,8E FL ED VR
Full Star 1
5
(2)
24 990 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
5 år sedan

Faktiskt klart bättre än förra versionen på alla fronter! Känns ännu bättre byggd med tystare och snabbare AF motor samt perfekt motstånd i zoom- och fokuseringarna. Känns också betydligt lättare och bättre balanserad på kameran. Även skärpan och renderingen överlag överträffar min gamla VR II och på korta avstånd till motivet får du numera ett 200mm synfält på riktigt, medan förra gav en kortare brännvidd i praktiken när du fokuserade nära. Nikons bästa glugg till F-fattningen på väldigt länge och värd de extra pengarna över VR II om du köper nytt.

Marantz SR7012
Full Star 1
4.8
(9)
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades 6 år sedan

Första intryck: Ett betydligt mer finkornigt, subtilt och raffinerat ljud än receivern den ersätter, Pioneer LX57. Den låter mjukare och luftigare i övertonerna än Pioneer och har en fin taktkänsla och dynamik med musik på låg till medelhög volym. I filmsammanhang målar den upp en vidöppen, precis och fyllig ljudbild där dialogen är klar och naturlig men aldrig framfusig. Den är dock inget direkt muskelpaket - här hade LX57 mer drag och råstyrka - och på höga volymer med mina stora Canton Ergo märker man att den tappar greppet lite. Men till högtalare med högre känslighet och/eller med kompletterande slutsteg är den bara frid och fröjd. Lätt att konfigurera, fin att titta på och Audyssey är en gåva ifrån gudarna. Klockrent resultat och inga fler tweakar behövdes.

Chord Electronics Mojo
Full Star 1
4.8
(15)
750 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 6 år sedan

Uppdatering: En av världens bästa DACar i sin prisklass och, tillsammans med sina dyrare syskon, i flera klasser över. Rob Watts vet vad han sysslar med. Stram, varm, finkornig, silkeslen upplösning. Digitalt ljud som låter analogt, här finns ingen hårdhet så långt ögat kan nå. Och hörlursförstärkaren är en ulv i fårakläder; den driver ju för fan nästan vadsomhelst utom de trögaste magnetostaterna (LCD-4, Hifiman Susvara/HE6, Abyss etc) och det är inte ens säkert att du behöver komplettera med något mer. Byggkvalitén är som en liten tysk pansarvagn, bortsett från de klotformade reglagen som snurrar lite väl plastigt i sina hålor. Andra minus är den idiotiska typ 10 cm långa USB kabeln (ska den hänga från väggen när den laddar?) som inte sitter stadigt i ingången och gärna tappar kontakten, batteritiden som kunde varit bättre och att ljusen lyser alldeles för starkt i mörker även på dim-läget. Annars en underbar produkt, underskatta inte hur bra den är bara för att den kostar mycket mindre än Hugo!

Apple iPhone X 3GB RAM 64GB
Full Star 1
3.9
(92)
2 999 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 6 år sedan

Har haft den sen release den 3e och det är en helt fantastisk mobiltelefon. Den samsung-tillverkade skärmen är testad av DisplayMate som den bästa på mobilmarknaden. Mycket tack vare exceptionell kalibrering. Den är underbart fin och naturlig i färgerna och så har den den där OLED-kontrasten som får den annars utmärkta skärmen i min iPad Pro 10.5 att se ganska patetisk ut sida vid sida. Svarta bakgrunder är kolsvarta och IOS har aldrig sett bättre ut. Samsungs egna telefoner slår den i hur högt de peakar på automatisk ljusstyrka men iPhone X vinner på ljusstyrka och absolut färgåtergivning i normala förhållanden. Först tyckte jag skärmen såg aningens mjuk ut på extremt nära håll men enligt DisplayMate beror detta på en speciell subpixelmatris som motverkar anti-aliasing (hårda konturer runt skarpa hörn och text etc) och därmed ger en behagligare skärpa. Intressant! Vissa klagar på att upplösningen inte är den allra högsta på marknaden vilket är fullkomligt irrelevant. Ingen behöver högre upplösning på den här skärmstorleken! Telefonen är något stor (jag har ganska långa fingrar och kan greppa min 10.5 iPad Pro runt kanterna med en näve) men inte så farligt och jag älskar att skärmen fyller ut hela framsidan som den gör. ”Hakan” stör mig inte alls (var ska annars högtalare, kamera och andra sensorer sitta när skärmen går kant till kant?) och designen känns verkligen som ett stort steg upp från min gamla 6a. Inte bara för skärmen utan även i genomgående byggkvalitet. Den är gedigen som bara den med en behaglig tyngd. Jag har den svarta modellen och den är snygg som attan med sin mörkgrå baksida och mörkt polerade stålram runt. Face ID fungerar kanonbra och från att ha varit skeptisk får jag faktiskt erkänna att Touch ID plötsligt känns lite föråldrat och bökigt. Inga problem med att vänja sig vid att svepa upp för att komma hem. En smart funktion systemet har är att telefonen döljer notisernas innehåll på låsskärmen tills den ser att just du tittar på den. Suveränt. Animoji är kul en stund men det finns mer potential att få ut här. Bakkameran är bra för en mobil, rent av imponerande i bra ljusförhållanden. Auto HDR fungerar kanonbra. Frontkameran är okej. Men vänta dig inget fantastiskt utav porträttläget och dess medföljande ”portrait lighting” funktioner. Kul ibland men oftast blir det inte bra och även en enklare systemkamera och objektiv med stor bländare ger en så mycket bättre oskärpeteckning. Den är också värdelös med allt som inte är ansikten. Men jag gillar att funktionen finns där. Optiskt stabiliserad video i 4K 60p! Nikon D850 och D5 har inte detta. Visst är det i ett kraftigt komprimerat format, men ändå. Läckert. IPad Pron jag har är snabbare än min stationära dator (den är några år gammal, men still!) på att bearbeta och redigera RAW-bilder. Xens A11-processor är ännu snabbare. Vi har kommit till en punkt där vardagliga, ja till och med halvtunga processer inte längre är någon belastning för de här prylarna. Telefonen blir inte ens varm när jag jobbar i Lightroom med den. Prestandan finns där för framtiden; AR-appar, avancerad 3D etc etc. Det är vad som kommer dra nytta av den. I dagsläget kan du bara njuta av en helt blixtsnabb telefon som drar igenom vilket spel som helst och hoppar mellan appar i multitask-menyn med knappt en axelryckning. Jag får dock säga att programvaran inte är 100% buggfri ännu. Det kan hacka lite ibland. Många appar gillar inte edge-skärmen och stöter ofta på visuella glitcher längst upp i bild. Men ge det lite tid så kommer det bli bättre och bättre. Jag har faktiskt inga större klagomål, även batteritiden är över förväntan. Mycket bättre än min 6a framförallt när du börjar göra tyngre grejer som att filma och redigera RAW-bilder, då verkar det som att processorn är mycket mer effektiv än tidigare. Uppskattar små detaljer som stereohögtalare med tydligt ljud, att den tål vatten i viss mån samt 3D Touch vilket faktiskt är rätt praktiskt när man vant sig vid att använda det. Det låter gränssnittet bygga på funktionalitet i dimensioner istället för att bomba sönder menyerna med skit a-la Samsung. Ett litet minus för den svaga feedbackmotorn, jag känner oftast inte när det ringer och telefonen ligger i fickan på ljudlös. Annars är det verkligen en premiummobil som känns dyr och för det mesta fungerar som jag vill att den ska göra. Fortfarande distinkt en iPhone-upplevelse, bara coolare och bättre än någonsin. För mig var den värd pengarna!

Nikon Nikkor AF-S 85/1,4 G
Full Star 1
5
(3)
16 990 kr
B
Björn
51 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 7 år sedan

Ett helt fantastiskt objektiv för porträtt och allmän fotografering där drömlik bokeh och knivskarpa motiv önskas. Plus: - Extremt snygga, skarpa och kontrastrika bilder från f/2 och uppåt med en ljuvlig oskärpeteckning. - Ingen förvrängning. - Bra prestanda redan vidöppen, även om den tappar lite i skärpa. - Stadigt byggd trots plasthölje och allmänt attraktiv att titta på. - Ligger perfekt i handen med motljusskyddet. - Tyst, säker och ganska snabb autofokus. Minus: - Rätt dyr. - Plast överallt! Inte OK för ca 15000 kr! - Den har en del kroma, särskilt vidöppen.