Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Smidiga syskonvagnar

  • 17 dec 2021
Emma Larsson
Emma LarssonExpert inom barnvagnar

Ibland har man inte så mycket plats att röra sig på och när det dessutom sammanfaller med två vagnbarn är en smidig syskonvagn helt klart att föredra. Fulla bussar, trånga butiksgångar, små hissar - det finns gott om ställen där man inte vill ha en pansarvagn till barnvagn.

I den här topplistan har jag fokuserat på olika typer av smidighet, till exempel bredd, storlek och anpassningsbarhet. Men eftersom jag bor i Stockholm och ofta upplever att det är krångligt och extremt osmidigt att ta sig fram med en stor och otymplig vagn, är det storleken som varit mest avgörande i min uppfattning om vagnens smidighet.

1. Mountain Buggy Duet V3 (Sittvagn för 2)

Smal syskonvagn med handbroms!

Ej vändbara sitsar

Denna vagn från Mountain Buggy är en syskonvagn på bredden men som är ovanligt smal. Den är endast 65 cm bred och därmed inte mycket bredare än många enkelvagnar.

För att vara så smal är sittdelarna ändå rätt rymliga. De har fullt liggläge, ok suffletter samt en väldigt bra anpassningsbar sele där varje del går att knäppa var för sig. Liggdelen är dock väldigt liten, har man en stor bebis så är risken att hen växer ur den lite väl snabbt.

Tyvärr är sitsarna inte vändbara, utan det är framåtvänt som gäller. Dock går liggdelen att göra om till en bakåtvänd babysits så att en liten kan sitta bakåtvänt ett litet tag i alla fall.

Mountain Buggy Duet V3 passar dig som gärna vill ha en syskonvagn där barnen sitter bredvid varandra men t.ex. har en trång hiss eller någon annan anledning till att man behöver en väldigt smal vagn.


2. Baby Jogger City Select LUX (Sittvagn)

Gå till produktsida

Anpassningsbarheten

Relativt bred vagn

Denna vagnen tycker jag faller in under kategorin smidig på grund av att den är så anpassningsbar!

City Select Lux går att köra som enkelvagn, tvillingvagn, syskonvagn med två ligg-/sittdelar eller med en ligg-/sittdel och en s.k. "jumpseat" som är en sittbräda för ett lite större barn. Vagnen har samma bredd med ett barn som med två barn, eftersom syskondelen adderas på längden istället för på bredden.

Den har hög viktkapacitet, 20 kg per säte, samt en smidig handbroms vilket är skönt om man rullar mycket vikt i nerförsbacke.

Vagnen passar dig som t.ex. har ett barn och vill kunna anpassa vagnen till ett framtida syskon, eller ibland kör ett barn och ibland två, eller kanske har ett mindre barn och ett lite större som vill variera mellan att åka vagn och gå.


3. Bugaboo Donkey 3 Duo (Duo/Kombi för 2)

Chassit kan anpassas i bredd

Dyr!

Den här klassikern får vara med på listan eftersom den har den unika lösningen att kunna omvandlas från enkelvagn till syskonvagn - på bredden. Smidigt, inte sant?

Det här är den enda vagnen på marknaden som har den funktionen eftersom Bugaboo har patenterat lösningen. För att göra om den till syskonvagn drar man helt enkelt ut chassit så att det blir bredare, och sätter på en till liggdel eller sittdel. När man inte behöver köra två barn kan man enkelt ta bort en del och göra chassit smalare igen.

Sittdelarna är ganska smala men har en suverän fempunktssele där delarna går att knäppa var för sig. Suffletten är också en av marknadens absolut bästa!

Den här vagnen passar dig som gärna vill ha en syskonvagn på bredden men ändå vill kunna variera mellan enkelvagn och syskonvagn.


4. Cybex Gazelle S (Duo/Kombi för 2)

Flexibiliteten!

Det här är en ny modell som Cybex lanserat och jag tänkte direkt att den passade in på listan över smidiga syskonvagnar!

Den kan nämligen kombineras precis som man själv vill, i hela 24 olika kombinationer. Sittdelarna kan vändas framåt eller bakåt, du kan välja att ha liggdel eller babyskydd eller shoppingkorg och den kan användas som enkelvagn, syskonvagn eller tvillingvagn. Den är helt enkelt oerhört flexibel.

De flesta syskonvagnar som har sittdelar på längden har ergonomiska sittdelar, men denna vagnen har vanliga sittdelar, vilket gör den ännu mer unik.

Cybex Gazelle S passar dig som vill ha många valmöjligheter!

Vår expert Sophie Nilsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. Baby Jogger City Mini GT 2 Double (Sittvagn för 2)

Smidig ihopfällning

Små bakhjul

Den här vagnen förtjänar en plats på listan på grund av sin fantastiska ihopfällning!

Den är oerhört lätt att fälla ihop och tar då väldigt lite plats. Så för dig som behöver en smidig ihopfällning och en syskonvagn som är lätt att förvara - detta är vagnen för dig.

Uppfälld är den inte helt fel heller, men det är inte den minsta vagnen som finns. Om det inte gör något har man här en rymlig och bekväm syskonvagn med bra suffletter, fotstöd och selar, svängbara framhjul och en skön körkänsla. Hjulen är dock ganska små så det är ingen terrängvagn och sittdelarna är fast framåtvända. Det finns däremot liggdel att köpa till, så vagnen kan användas från start.

En kanonbra och populär syskonvagn som är relativt allround och passar de som vill åka framåtvända.


Emma Larsson
Emma LarssonExpert inom barnvagnar

Beskåda en äkta barnvagnsnörd - här har ni personen som sitter med en skål popcorn framför produktvideos om barnvagnar. Intresset föddes när jag inte kunde hitta den perfekta vagnen när jag var gravid med min son och därifrån har det bara eskalerat. Jag tycker det är oerhört spännande att följa marknaden och de nya produkterna som kommer i en rasande takt, i jakten på det perfekta fordonet att rulla runt våra guldklimpar i. Jag hoppas att mitt nörderi kan vara till hjälp där ute i djungeln!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer