Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Smarta lampor utan hubb

  • 26 jan 2022
Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom smarta lampor

Smarta lampor utan hub är ett mycket bra alternativ för dig som bara vill skruva in en lampa och kunna styra ljuset direkt. Inget tjafs och inget krångel. Men ett varningens finger skall höjas! Alla smarta lampor kräver någon form av styrenhet. Utan hub blir det som att du förflyttar den fysiska lampknappen in i din telefon - till en app. Detta är det som skiljer agnarna från vetet, då apparna är av mycket skiftande kvalitet.

Själva lamporna är ofta likvärdiga, med vissa tillval som olika färger och varmt eller kallt ljus. I denna lista går jag snarare igenom vilka lampor som har den bästa appen, de bästa funktionerna och således mest komfort.

Ett tips är att du kan koppla samtliga lampor till en central styrenhet, som exempelvis Google Assistant. Då slipper du allt krångel med tillverkarens egna appar och har allt smidigt samlat på samma konto som du kan styra från telefonen, surfplattan eller datorn.


2. Yeelight Smart LED Color 800lm E27 10W (Dimbar)

Gå till produktsida

Bra pris för färg-alternativ

Yeelight är en uppstickare på marknaden och har gjort sig ett namn på sin mångsidighet - vare sig man söker efter den perfekta romantiska belysningen eller vill leka runt med 16 miljoner färger har Yeelight vad du behöver. Bakom alla funktioner finns dock även en gedigen och bra lampa med hög funktionalitet.

Ingen brygga behövs, installationen är lätt och smidig och den är kompatibel med både Google Assistant och Amazon Alexa. Med lovord om att lampan skall klara sig i 22 år - något jag inte hunnit sätta på prov än - så är detta absolut ett alternativ för dig som vill ha lite mer färg i vardagen.

Med en helt okej app utan större buggar får den godkänt för sin användarvänlighet. Den är helt enkelt inte imponerande, men gör inte heller någon besviken.

Passar dig som vill ha ett färgglatt hem till förmånligt pris.


3. Lifx Mini Color 9000K 800lm E27 9W (Dimbar)

Kompakt design

Dyr

Lifx är alternativet som smusslar sig in på listan för att de helt enkelt fyller ett hål i marknaden. Med en medelmåttig app är deras största försäljningspunkt dess kompakta design.

Jag har själv haft problem med att smarta lampor inte passar i armaturen och vet hur jobbigt det är att fixa och trixa i taket medans armarna domnar bort. Detta slipper du med Lifx Mini, som passar i de flesta armaturer och tar lite plats.

Med 800 lumen (ljusstyrka) lyser Lifx Mini upp som en vanlig glödlampa - fast från en mindre ljuskälla. En skillnad jag inte haft några problem med vid användning men som fortfarande är värt att nämna om den skall användas i ett stort rum.

Priset är i det dyraste laget och således hamnar den relativt långt ner på listan, men passar dig med liten armatur. Fungerar med Google Assistant och Amazon Alexa.


4. Philips Hue White BT Filament G93 550lm 2100K E27 7W (Dimbar)

Bra app, snygg design

Fungerar bäst med hub

Philips Hue har länge stått ohotad på tronen över de bästa smarta lamporna och de fortsätter egentligen att göra det nu också. Men! Inte när det kommer till lampor som inte behöver en hub, eller en gateway som det också kallas.

Philips Hue erbjuder här en lampa som kopplas via bluetooth och installationen är inte krånglig i sig, användandet av lampan är också förhållandevis smärtfritt och funktioner som av/på är problemfria.

En bra och intuitiv app uppmanar en till att investera i hela start-kitet, på gott och ont. Vill man ha ut full funktionalitet från sina smarta lampor måste man investera i en hub. Lampan fungerar dock med både Google Assistant och Amazon Alexa.

Söker man efter smart belysning utan hub men kanske har planer att expandera kan detta vara ett utmärkt alternativ att börja med.


Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom smarta lampor

Med ett stort intresse för allt vad teknik heter har jag specialiserat mig på automation. Smarta lampor, röststyrning, självgående hushållsartiklar och den lilla extra komforten har alltid varit av stort intresse. För att alla skall ha tillgång till smarta hem har jag länge arbetat som tekniker och personligen installerat otaliga smarta och individanpassade lösningar. Själv har jag automatiserat hela mitt hem, både för bekvämligheten och för jag uppskattar utmaningar. Mitt ledord är att automation är för alla, såväl nybörjaren som den inbitne entusiasten.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer