Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Hörlurar som liknar AirPods

  • 27 nov 2021
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Airpods har du säkert sett en eller två gånger på stan... på jobbet... på gymmet...ja du ser dem överallt, inte sant?

De är trendiga (typ?), de är väldans praktiska och fantastiskt intuitiva. De är i princip 100% befriade från traditionella Bluetooth-relaterade skavanker som synkfel, latens och plötsliga avbrott (tja, om inte batteriet dör vill säga, för det håller inte så himla länge) och de switchar snyggt och sömlöst mellan dina olika iOS & mac OS-prylar beroende på vilken du använder i stunden. De allra flesta True Wireless-lurar idag fungerar väldigt bra och har inte några problem, men få om någon lyckas riktigt så bra med att simplifiera tekniken så väl som Apple gjort. Även med de bästa konkurrenterna behöver du i regel fiffla med appar, vänta ut firmwareuppdateringar, initiera parkoppling med andra enheter och andra procedurer som en icke-teknikinsatt helst slipper. Och de lurar som försöker kopiera Airpods-receptet med mjukvaruintegrering och automatisk parkoppling är i regel begränsade till senaste releasen av tillverkarnas egna operativsystem och/eller specifika mobilenheter vilket bara leder till förvirring.

Jag vill påstå att Airpods är det mest lysande exemplet på Apples "It just works"-filosofi; att flytta teknologin ur vägen för användaren. Men produkten bygger helt och hållet på Apples ekosystem, utanför vilket den tappar det mesta av sin charm. Airpods är alltså inte något att fundera på för en Androidanvändare och då undrar säkert många över alternativen.

Det är heller inte alla som vill betala "Apple-taxan" och det finns gott om likvärdiga alternativ som klarar en eller flera tekniska egenskaper bättre. Mest nämnvärt batteritid, ljudkvalitet och tålighet - tre områden där Airpods-lurarna mycket snarare är blott tillräckliga än imponerande.

Vare sig du söker ett par Airpods-lookalikes för mindre pengar eller vill komma så nära som möjligt fast med Androidkompatibilitet hittar du alternativen nedan!

1. OnePlus Buds Pro Wireless

Raffinerad design, bra allround

Bäst med (vissa) Oneplus-mobiler

I kategorin Airpods-lookalikes behöver man först ta ställning till om det är Airpods Pro med penetrerande öronproppar och aktiv brusreducering eller de simplare "standard"-Airpods utan öronproppar som lockar.

Oneplus Buds Pro är en av de mest raffinerade och elegant utförda Airpods Pro-"kopiorna" vi sett hittills och även bland de tekniskt mest lovande - även om kinaalternativen i praktiken är nästan skamlöst optimistiska med sina lovord.

Pluspoäng för USB-C fast charge och det ovanligt platta etuiet som går smidigt ner även i trånga fickor. Bland nackdelarna hör att flera av nyckelfunktionerna förblir enhetsspecifika och att brusreduceringen trots lovord inte riktigt presterar i Airpods Pro-klass.

Bland höjdpunkterna tillhör iallafall djupare och kraftfullare bas än Airpods Pro, IP55-rating för lurar och IPX4 för laddetuiet (!), snäppet bättre total batteritid än Airpodsen (38-timmarssiffran Oneplus frontar med i sina rubriker gäller med ANC OFF) samt stöd för LHDC-codek, som möjliggör både högupplöst ljud och extra låg latens med de enheter som stödjer det.


2. JBL Live Pro+ TWS Wireless

Bra ljud, batteritid och ANC

Känns lite billiga

JBL är ett lockande Airpods Pro-alternativ främst då lurarna ändå vågar vara lite tuffa och egna i sitt uttryck, jämfört med Oneplus och JBL som går väldigt mycket i Apples fotspår. Kvalitetsintrycket är kanske inte på topp, men de är IPX4-klassade så att träna med dem funkar fint.

De kommer med hela 5 uppsättningar öronproppar, har aktiv brusreducering med ambient mode och batteritiden överträffar Airpods Pro med god marginal (närmare 7 timmar per laddning med ANC igång). ANC-funktionen är dock klart sämre, men definitivt användbar framförallt mot lågfrekvent muller.

Ljudkvalitén överlag är riktigt schysst (bättre än Airpods), lite exalterad med tuffare bas än neutralt men det är JBL's signatur. Skulle du vilja tweaka har de app både för Android och iOS där du b la kan justera ljudet med en parametrisk EQ. Nice!

På Bluetooth-fronten saknar de low latency-funktionalitet och multiparkoppling, men parar snabbt med de flesta moderna Androidlurar via Google fast pair.

Ett bra köp!


3. OnePlus Buds Wireless

Gott kvalitetsintryck för priset

I mycket låsta till Oneplus-enheter

Oneplus Buds är ett billigt och gediget alternativ till standard-Airpods, med fylligare och betydligt mer bestämd bas som många musiklyssnare lär uppskatta.

Kvalitetsmässigt känns de snarlika och jag gillar särskilt laddetuiet som är något klumpigare men ligger minst lika skönt i handen tack vare den matta finishen. Lurarna är något tjockare än Airpods och sitter därmed något sämre i mina öron, men man kompenserar för det med IPX4-stöd vilket på pappret gör Oneplus bättre kvalificerade för svettiga träningspass.

Batteritiden är också klart bättre än Airpods med 7 timmar mot 5, per laddning och snabbladdning finns att tillgå. För den som är trött på "vit hårtork"-looken finns Buds även i svart och röd kulör.

Jag har dock ett rejält klagomål; de har bara appfunktionalitet med Oneplus-enheter. Du kan inte ens uppdatera firmware med t ex en Samsung eller Pixeltelefon. Dåligt, men nära på överkomligt med tanke på det låga priset.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Huawei Freebuds Pro Wireless In-ear

Bra ANC och samtalsljud

Sådär batteritid, ej IP-skyddade

Huawei har varit en av de flitigaste aktörerna på att slunga ut Airpods-alternativ och FreeBuds Pro är deras bästa och mest kompletta hittills.

Du kan få dem för 1200 spänn vilket är ett klart attraktivt pris för vad man får. Den aktiva brusreduceringen med medhör-läge är helt ok, de stödjer multiparkoppling (yey!), har helt okej ljud- och framförallt samtalskvalitet och jag gillar att man kan styra volym direkt på lurarna med svepgester, åh vad jag saknar det på mina Airpods.

Mindre kul är att, liksom Oneplus, frontade användbara funktioner som pop-up pairing (dvs parkoppling i Airpods-stuk) och hitta min enhet bara stöds av Huawei-enheter med rätt programvara. Dock är iallafall appen (AI Life) tillgänglig för alla både på App store och Google Play-marknaden.

Minus för batteritiden som är sådär (ungefär som Airpods Pro eller något sämre) och att de saknar både IP-stänkskydd och snabbladdning. De kan ladda trådlöst dock, så plus för det.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer