Prisjakt
Topplista

Experten Bennys träningsskor - modeller för löpning och gym

Köpråd från Prisjakts experter

Här har jag sammanställt de träningsskor som jag själv använder i dagsläget! Jag har testat på mängder av modeller och märken både till löpning, gymträning och andra aktiviteter. För tillfället är det märket Nike jag använder mig av. Nike är det märke som tydligast av alla lett utvecklingen gällande löpar- och träningsskor under senare år, något som märkts genom flera nya modeller som lanserats.

För löpning och träning i allmänhet är skor bland de absolut viktigaste träningsredskapen. Rätt skor gör träningen mer effektiv, njutbar och minskar risken för skador. Då man väljer vilka modeller av skor som passar en bäst finns många faktorer att beakta. Hur man är byggd och tidigare träningserfarenhet är bland de viktigaste.

1. Nike Air Zoom Pegasus 37 (Dam)

Nike Air Zoom Pegasus 37 (Dam)
Nike Air Zoom Pegasus 37 (Dam)Löparskor
fr.699 kr
Hitta bästa pris här
Prisvärd, mångsidig, hållbar

Jag har alltid uppskattat modellen Pegasus för att den känns både mångsidig och hållbar. Den har också en slimmad design som passar både i vardagen och på gymmet.

Pegasus är några av världens mest populära löparskor och det är inte utan orsak. Under fjolåret fick modellen dessutom en rejäl uppdatering när Nike Air Zoom Pegasus 37 släpptes på marknaden. Den mest märkbara skillnaden var att skon fick mer dämpning. Här har den nya Zoom Air-enheten placerats i framfoten, vilket ger bättre studs i steget. För första gången har även React-skummaterial använts i Pegasus och det gör skon både lätt och fjädrande.

Jag rekommenderar skon för alla som vill ha en mångsidig och hållbar sko för all typ av träning. Jag anser att detta är de mest prisvärda av alla träningsskor på marknaden just nu.

2. Nike React Infinity Run Flyknit (Herr)

Nike React Infinity Run Flyknit (Herr)
Nike React Infinity Run Flyknit (Herr)Löparskor
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
(1)
fr.1 189 kr
Hitta bästa pris här
Mjuk, stabil, bra dämpning
Inte så snabb

Detta är en sko som jag rekommenderar för skadebenägna löpare och nybörjare. Jag köpte dessa till min flickvän under hösten eftersom hon nyligen börjat med löpträning.

Nike React Infinity Run är byggd för att minimera löprelaterade skador. Den är mycket mjuk och erbjuder bra dämpning, stabilitet och slitstyrka. Skon har utvecklats med hjälp av oberoende studier om vanliga löpskador.

Skon är mycket skön, med en Flyknit-ovandel och extra vaddering under vristen för en nära och bekväm passform. Det finns även Flywire-trådar som ger skon bra passform. Du hittar också ett förstärkt hälparti som håller foten ordentligt på plats.

Det är inte den snabbaste skon på marknaden, men passar perfekt för nybörjare och vana löpare som vill undvika skador.

3. Nike Zoom Fly 3 (Dam)

Nike Zoom Fly 3 (Dam)
Nike Zoom Fly 3 (Dam)Löparskor
Hitta bästa pris här
Hållbarhet, pris, rullning
Hård sula

Detta är skon som fick mig att börja använda skor från Nike. Jag hade en längre tid haft problem med Mortons Neurom - en lokal nervinklämning av tårnas nervbanor i framfoten. På Nike Zoom Fly finns en rullsula inbyggd, som kraftigt minskar belastningen på främre trampdynan. Det hjälpte mig med mina problem.

Jag har använt mig av Nike Zoom Fly sedan den första modellen kom ut. Den nu aktuella modellen Nike Zoom Fly 3 är både bekväm och slitstark. Skon har en kolfiberplatta, men det märks inte så mycket i löpegenskaperna.

Nike Zoom Fly 3 imponerar främst för sin hållbarhet. Den håller i många år och jag använder den främst för vandring och gymmet. Även för löpband känns den optimal.

Även om den har bra dämpning kan sulan kännas styv för vissa. Därför rekommenderar jag den främst för vana löpare som mängdsko. Nybörjare bör helst använda mjukare skor, i alla fall vid löpning på asfalt och hårdare underlag.

4. Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)

Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)
Nike ZoomX Vaporfly Next% (Unisex)Löparskor
fr.2 169 kr
Hitta bästa pris här
Snabb, löpkänslan, mjuk
Högt pris

Den sko som jag använder för tävlingar just nu är Nike ZoomX Vaporfly NEXT%.

Den som följt Sub2-projektet, där målet var att få Eliud Kipchoge att underskrida 2 timmar på ett marathon, har säkert också följt utvecklingen av skomodellen ZoomX Vaporfly. Detta är den näst nyaste modellen i Vaporfly-familjen och en klar förbättring från tidigare versioner.

Den som testat löpskor av modellen Nike ZoomX Vaporfly vet att dessa skor är bland de absolut snabbaste på marknaden just nu. Det finns orsaker till att så gott som alla elitlöpare runtom i världen använder dessa i tävlingar.

Vad är det då som är så speciellt med skomodellen? Framförallt är det innovationer som Nike ZoomX-skummaterial och revolutionerande kolfiberplattan som gjort skomodellen så populär.

I jämförelse med tidigare versioner har modellen också ett VaporWeave-material som både är lätt och slitstarkt. Det är också vattenresistent, vilket gör att de inte suger åt sig vatten på tävlingar.

5. Nike Air Zoom Alphafly Next% (Unisex)

Nike Air Zoom Alphafly Next% (Unisex)
Nike Air Zoom Alphafly Next% (Unisex)Löparskor
Hitta bästa pris här
Snabbaste skon, löpkänslan
Pris, hållbarhet

Jag avslutar med den sko som ligger högst på min önskelista just nu. Det är också den mest eftertraktade av alla löpskor på marknaden.

När Eliud Kipchoge slutligen lyckades genomföra ett maraton på 1:59:40 2019 gjorde han det i en prototyp av Nike Air Zoom Alphafly NEXT%. Modellen lanserades för allmänheten under sommaren 2020 och som förväntat blev den genast slutsåld. Det kommer nya lanseringar med jämna mellanrum och därför finns det bättre chanser att få tag på dyrgripen just nu.

Alphafly NEXT% har mer skummaterial än tidigare modeller av tävlingsskor och därmed mer energiåtergivning och bättre stötdämpning.

Skon har även en kolfiberplatta i fullängd som ger en oslagbar löpkänsla. Det känns närmast som att du har hjälp av en trampolin i varje steg.

Detta är helt enkelt den snabbaste tävlingsskon på marknaden och för alla som önskar slå sitt personbästa i tävlingslopp är detta rätt val.