Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Enkla och bra bärbara datorer

  • 4 apr 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom datorer

Behöver du eller en närstående en ny dator för enklare uppgifter? Är enkelhet och trygghet det viktigaste? Då har du verkligen hittat till rätt topplista! Här tipsar jag om olika datorer där tyngdpunkten ligger på att det ska krävas så lite datorvana som möjligt - för dig som bara vill ha något som fungerar friktionsfritt.

I den här topplistan hittar du ett antal varianter av prisvärda datorer som passar bra oavsett om du föredrar Windows, Mac eller kan tänka dig att gå lite utanför boxen med en Chromebook.

1. Asus Chromebook Flip CM55 CM5500FDA-E60050 15,6" Ryzen 5 3500U 8GB RAM 128GB SSD

Bra hårdvara, stabil tillverkare

Tätt knutet till Googles tjänster

När det gäller konceptet enkla och bra bärbara datorer så är det svårt att förneka Chromebook som koncept, vare sig man vill eller ej.

De kanske största fördelarna ligger i att du får ett närmast underhållsfritt operativsystem som har väldigt låg risk för att drabbas av olika former av skadeprogram, något som är nog så skönt i denna tidsålder.

De kanske största nackdelarna är att du mer eller mindre måste ha internetuppkoppling för att dra full nytta av din Chromebook samt den täta kopplingen till Googles tjänster.

Oavsett vad man tycker och tänker så får man i denna Asus Chromebook Flip CM55 en fantastiskt kompetent enhet sett till hårdvara samt tryggheten i Asus som stor och välkänd tillverkare.

Asus Chromebook Flip CM55 är ett mycket bra val för dig som vill ha ett enkelt datorägande och inte är beroende av några specifika Windows-program.


2. Microsoft Surface Laptop Go 12,45" 1245 i5-1035G1 (Gen 10) 8GB RAM 128GB SSD

Hårdvara och mjukvara i harmoni

Något högt pris

Jag har sagt det förut, jag kommer säga det igen, jag har en svag sida för Microsoft Surface-produkter, som denna Surface Laptop Go.

I detta stilrena paket med 12,4" får du en av de kanske bästa Windows-upplevelserna med superenkel hantering av allt underhåll direkt via Windows Update, utan behov av drivrutiner eller annat från tredje part.

Formatet innebär även att du får en mycket smidig dator som är lätt att bära med sig vart du än går eller vill arbeta från.

Priset är kanske inte det lägsta, men i gengäld får nära nog samma form av täta koppling mellan hård- och mjukvara som du får i Apples produkter, eftersom Microsoft står för såväl produkten i sig som operativsystemet.

Microsoft Surface Laptop Go är ett mycket bra val för dig som vill köra Windows 10 eller 11 och ha en kompakt dator som passar lika väl på skrivbordet som i knät när du sitter i soffan.


3. Lenovo V14 G2 82KC0037MX 14" Ryzen 5 5500U 8GB RAM 256GB SSD

Prisvärd

Något tråkig design

Lenovo är välkända inom framförallt företagsvärlden för sina tåliga och tillförlitliga datorer, framförallt ur ThinkPad-serien.

Denna Lenovo V14 är egentligen tänkt att vara en enkel företagsdator som ska klara av de vardagliga behoven, men det i sig är inget som hindrar vem som helst från att slå till.

Med bra hårdvara och riktigt bra uppsättning av portar - från traditionell nätverkskontakt, vanliga USB-portar på båda sidor, fullstor HDMI samt en USB-C och hörlursutgång - så lär Lenovo V14 göra även de mest kräsna rätt nöjda.

Lenovo V14 G2 är ett utmärkt val för såväl privatperson som företag och ger dig bra prestanda i ett smidigt format och en rimlig prislapp.


4. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB RAM 512GB SSD 13,3"

Utmärkt prestanda och byggkvalité

Dyr

För dig som vill ha en Apple-dator så är det givna valet en MacBook Air med Apples nya, egentillverkade M1-processor.

I listans dyraste alternativ får vi inte bara mer än tillräckligt hög prestanda för pengarna, vi får även en dator med hög byggkvalité, utmärkt skärm och riktigt bra tangentbord. Dessutom får vi bra batteritid och väldigt låg värmeutveckling.

Apples macOS är, när man väl vant sig, trevligt och naturligt att arbeta med. Ett tryggt och stabilt val även för de mest oerfarna och ointresserade användarna.

MacBook Air innebär en rätt stadig investering, det går inte att förneka. Samtidigt är den även välbyggd, har riktigt bra prestanda och gör det mesta i total tystnad.

Ett överlag utmärkt alternativ, om man vill och kan lägga pengarna den kräver!


5. Apple iPad Air 64GB (4th Generation)

Lättanvänt och tryggt

Ja, det är ju en surfplatta

En surfplatta bland bärbara datorer? Ja, absolut, för väldigt många så kan det här vara ett fullgott alternativ till traditionella bärbara datorer!

Nya iPad Air erbjuder extremt bra prestanda i ett kompakt format och med bra möjligheter att koppla in tillbehör som tangentbord.

Den kanske största fördelen med en iPad är iPadOS som är både lättnavigerat och samtidigt väldigt tryggt och säkert. Med App Store får du dessutom ett enormt bibliotek av appar som både är enkla att installera och trygga att använda.

Är du inte beroende av viss specifik mjukvara som endast finns till exempelvis Windows, då kan en iPad vara ett mycket bra alternativ till en traditionell bärbar dator!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom datorer

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer