Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa ultraportabla datorn

  • 12 apr 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Portabla laptops blir mer och mer populära. Det handlar om tunna laptops som är enkla att ta med sig och ändå har så bra prestanda och batteritid som möjligt. Här tipsar jag om ett gäng populära och prestandakraftiga, men små, datorer.

De ultraportabla datorerna tog marknaden med storm när de kom och det finns nu en uppsjö av alternativ. Så vad ska du som konsument välja? Det och lite till ska vi gå igenom i den här topplistan där jag lyfter fram fyra stycken ultraportabla datorer och summerar dess för- och nackdelar. Rangordningen är personlig och utifrån aspekter så som prestanda per krona, kvalitet och totalpriset.

1. Microsoft Surface Laptop Studio 14,4" i5-11300H (Gen 11) 16GB RAM 256GB SSD

Ställbar skärm med 120Hz

3:2 i skärmförhållande

Microsofts Surface Laptop Studio är ett alternativ för dig som vill ha en väldigt portabel dator och är beredd att betala lite mer. Jag kan varmt rekommendera den här datorn.

Den här datorn har inte avtagbart tangentbord som Surface Book men har istället olika lägen som man kan ställa skärmen i. Till exempel filmläge, eller så kan du fälla ihop den till en "surfplatta". Den har en stark multitrådad processor för alla vardagssysslor du kan tänka dig.

RAM-minnet på 16 GB är också på 3777 MHz vilket är kanonbra. Hårddisken är i minsta laget (256 GB) men duger fint för många när mycket ändå kan sparas i molnet. Det finns även tillval att göra. Batteritiden räcker upp till 19 timmar.

Återigen tycker jag Microsoft står för nytänk och innovation genom att ge den här datorn de olika skärmlägena. Lite tråkigt är det dock att skärmförhållandet är 3:2 vilket kan göra att de blir en del svarta kanter när man ser film.


2. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

15 timmar batteritid, bra prestanda

Endast 2 USB-portar (typ C)

Apples nya Macbook Air med deras egna M1-chip är en oerhört strömsnål och prestandakraftig minilaptop på 13".

I den finner vi som sagt Apples egna M1-chip som besitter 8 processorkärnor vilket gör datorn lämplig för lite tyngre och mer processorkrävande uppgifter. Datorn väger 1.29 kg och har en drifttid på upp till 15 timmar!

Nackdelen är att den endast har 8 GB RAM-minne och 256 GB lagring. 8 GB RAM duger dock absolut för den genomsnittlige användaren, du kanske använder datorn för jobbet eller plugget - inga problem.

Hårddisken på 256 GB gör att du kanske behöver någon extern hårddisk för dina foton och filmer, eller om du hellre väljer att lägga dem i molnet.

Detta är en riktigt bra lättviktare som med Apples egna chip blir väldigt prisvärd.


3. Lenovo Yoga Slim 7-14 82A20036MX 14" Ryzen 5 4500U 16GB RAM 512GB SSD

14 timmars batteritid, prisvärd

FHD, 1920x1080-upplösning

Kanske en av de snyggaste bärbara datorerna just nu.

Lenovos Yoga Slim 7 finns i många olika konfigurationer men just denna tycker jag känns särskilt lockande av flera anledningar.

I den sitter det en Ryzen 5, en 6-kärning processor från AMD. Det är en billig och prispressad processor med god prestanda och en stor anledning till varför denna dator kan få en prislapp under 10 000 kr.

Den skiffergråa färgen på skalet av datorn är något som får den att se ännu mer attraktiv ut när man dessutom vet vad som finns inuti.

Med 16 GB RAM och 512 GB SSD-lagring är den en perfekt arbetsdator med goda möjligheter för multitasking.

Med sin slimmade design tycker jag gott och väl att denna dator kvalar in som en ultraportabel sådan, även om den inte har finesser som 180 graders vinkling av skärmen eller löstagbart tangentbord.


4. Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W NX.HQBED.004 13,3" i3-10110U (Gen 10) 8GB RAM 128GB SSD

Billig & snabb

Kan inte installera program

På sistaplatsen har jag ett lite annorlunda val.

Nu för tiden sköter man det mesta genom webbläsaren och jag vill uppmana dig som läser detta att tänka efter: kan jag klara mig utan att installera massor av program? Då är det här ett otroligt prisvärt och hållbart alternativ!

Den här Chromebooken från Acer med 13.5" skärm är perfekt för dig som vill ha en snabb och alert laptop, där du sköter ditt arbete på nätet eller surfar på t.ex. Facebook och Youtube.

Datorn har ett väldigt lättstartat operativsystem vilket gör den lättjobbad samtidigt som lägre prestanda krävs. Ska du skriva ett dokument använder du med enkelhet Google Docs och ska du göra ett kalkylark så använder du Google Sheets.

Supersmidigt om du frågar mig!


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer