Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n

  • 2 nov 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

Budget och storlek är det första du bör bestämma dig för innan du köper en ny TV. Nästa steg är att bestämma vilken slags skärmtyp du vill ha: LCD eller OLED. OLED är organiska lysdioder som lyser av sig själva, medan LCD kräver bakgrundsbelysning. Fördelen med OLED är att svart blir svart, vilket LCD inte klarar än. LCD är däremot billigare och har mindre risk för inbränning. Med rätt hantering av OLED minskar risken för inbränning. OLED ger generellt bättre bild än LCD.

Listan innehåller i huvudsak LCD-TV:s (även kallat LED-TV), modeller i toppklass och hög prisnivå. Anledningen till att jag främst valt TV-apparater av LCD-typ är att jag redan skrivit en annan lista med enbart OLED-TV:s. Som utbildad inom elektronik, bl.a. TV-teknik, samt efter ha jobbat i många år med service på elektronikutrustning har jag följt TV-marknaden och dess utveckling. Urvalet jag gjort här har jag baserat på min kunskap och erfarenhet.

1. Sony Bravia XR-85Z9J 85" 8K (7680x4320) LCD Smart TV

Bild, ljud, kvalitet, finns i 75"

Skulle vara priset då

Skall det vara stort skall det vara 85 tum, minst!

Här är en gigant från Sony som inte enbart är en gigant i storlek, den är en gigant i bildkvalitet också! Den är utrustad med Sonys extrema bildprocessor Intelligent Cognitive XR som gör ett makalöst jobb med bilden. Kör in HD-upplösning in på TVn och XR-processorn jobbar upp bilden till 8K med ett lysande resultat. Även lågupplöst material får ett lyft som heter duga!

Färgåtergivningen är bäst i klassen, kontrasten är lysande för en LCD-TV (ursäkta uttrycket!) och ljusstyrkan är mycket bra.

Sony har zonindelad bakgrundsbelysning bakom skärmen, vilket ger bäst resultat för all bildbehandling. Även ljudet i denna gigant är riktigt bra med flera skickligt gjorda lösningar. Sannolikt går det inte att få en bättre bild i dagsläget på en LCD-TV än vad den här kan leverera.

Störst och bäst i klassen för alla som har råd!


2. Samsung QLED QE75QN900A 75" 8K (7680x4320) LCD Smart TV

Bild, ljud

Bara priset här också

Här är en stor TV från Samsung, 75 tum och med den nya tekniken Mini-LED.

Det här är en toppmodell som levererar en bild i toppklass. Mini-LED-tekniken tillför en ännu bättre kontrast och ljusstyrka än tidigare i en LCD-TV. Samsungs egna bildprocessor, Neo Quantum Processor 8K, gör ett suveränt jobb med bilden. Uppskalning från lågupplöst material blir mycket bra, ibland till och med utsökt! OLED-klass i bild näst intill.

Den nästan ramlösa utformningen gör att skärmen ser ut att vara som på en OLED, utan kanter! Denna TV levererar en bild i den bästa klassen och Samsung har även gjort ett riktigt bra jobb med ljudet, ett område där dagens TV-apparater ofta annars brukar brista i leverans.

Operativsystemet är Samsungs egna, Tizen. Det är lättnavigerat men har sina begränsningar när det kommer till att casta till TVn.

Stor TV med suverän bild och bra ljud med stort pris!


3. Panasonic TX-65JZ2000E 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED (AMOLED) Smart TV

Bilden, ljudet, kvalitén

Utbudet av appar

Här är 2021 års toppmodell från Panasonic.

Det är en OLED-TV med en ny, kraftfull bildprocessor, HCX Pro AI. Denna processor har en artificiell intelligens som identifierar och analyserar bild- och ljudinnehållet för att optimera dem på bästa möjliga sätt. Den gör verkligen ett strålande jobb!

Panasonic har en förkärlek till att hålla alla färger neutrala liksom skärpan normal. Det gör de genom att använda sig av tekniken 'Film Maker Mode'. TV:n levererar en utsökt neutral bild som är mycket trovärdig verkligheten. Uppskalningen från lågupplöst material fungerar riktigt bra liksom brusreduceringen som görs. För sport och andra snabbt rörliga bilder märks knappt någon rörelseoskärpa.

Stöd för flertalet bild- och ljud-förbättringstekniker finns även här. Det som stör med denna TV är det begränsade utbudet av appar.

Ljudet är riktigt bra just för det avancerade ljudsystem som är inbyggt i TV:n.


4. Philips 75PML9636 75" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV

Bilden, ljudet, spelläge, Ambilight

-

Philips har lanserat sina första TV-modeller med den nya tekniken, Mini-LED. Det är en ny teknik som ser till att förbättra prestandan hos en LCD-TV ännu mer. Här är en modell som verkligen visar upp vad denna teknik kan göra!

Kontrasten och färgåtergivningen är utsökt. 'P5 AI Perfect Picture Engine', Philips processor, gör ett grymt bra jobb med bilden. Uppskalningen sköts snyggt och TV:n levererar en bild av bästa klass för LCD. Bildförbättringstekniken 'Micro Dimming Premium' utökar kontrast och färg ytterligare. Flertalet andra bildförbättringstekniker är också inbyggt, t.ex. Dolby Vision. Ljudet är bra och levereras av Bowers & Wilkins, ett känt hi-fi-märke. 4-sidig Ambilight (omgivningsljus) lyfter upplevelsen ännu mer. Operativsystemet är Andriod som gör det lätt att casta samt har ett stort utbud av appar.

Med en bild i bästa klassen sällar sig denna TV till de som verkligen vill ha det bästa. För dig som gillar Philips, vill ha Ambilight och Android.


5. LG 65QNED99 65" 8K (7680x4320) LCD Smart TV

Bilden, ljudet, menysystemet

-

Även LG lanserar sin första serie med nya tekniken Mini-LED och här är en av toppmodellerna.

LG är den stora tillverkaren av skärmar och de klarar även av att tillverka tekniken som styr skärmarna också. Med stöd för 8K blir denna TV lite mer "framtidssäker". Bilden är utsökt tack vare den nya bildprocessorn, Alpha 9 Gen 4. Uppskalningen från Full-HD och 4K till 8K sker snyggt och med ett riktigt bra resultat. Även HD-upplöst material skalas upp snyggt.

Den nya bakgrundsbelysningen, kallad 'Full-array Local Dimming' ger en ännu bättre kontrast än tidigare. Även färgåtergivningen blir påtagligt bättre.

Stöd för Dolby Vision och lite fler tekniker ser till att hålla filmupplevelsen på topp. TV:n skäms inte för sin bildprestation och ljudet klarar sig rätt bra utan extra soundbar.

En utsökt TV i bästa klassen för filmälskaren.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom tv

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer