Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa trådlösa over ear-hörlurarna

  • 17 feb 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

De flesta som lägger en större slant på nya hörlurar idag vill ha trådlöst. Nackdelarna det medför överväger sällan smidigheten med att slippa en kabel som hänger och trasslar sig. Och det bluetooth-lurar i regel tappar i teknisk ljudkvalitet tar de till mycket igen med DSP - digital signalbehandling - som korrigerar och optimerar ljudbilden ibland i realtid och dessutom ofta låter dig tweaka tonkurvan via en app. Bra kompromiss.

Digitala hörlurar är ofta uppkopplade mot mobilen/molnet med stöd för röstassistent, har hjälpsamma funktioner som automatisk avstängning och allt oftare även aktiv brusreducering (ANC). Aktiv brusreducering ger dig möjlighet att välja mellan extra isolering eller att släppa in ljud när du istället behöver höra allt som försegår omkring dig.

In ears är naturligtvis den allra smidigaste sortens trådlösa lurar. Men somliga vill ha ett par riktiga over ear av komfortskäl, för att få bättre batteritid (20-30 timmar per laddning) eller för en allmänt bättre och mer involverande ljudupplevelse. Själv har jag både in-ear och over-ear där de förstnämnda alltid är med i fickan men de sistnämnda åker fram på kontoret, på långresan och när jag verkligen känner för en ordentlig musiksession. Här är de bästa trådlösa over ear-lurarna just nu i olika prisklasser!

1. Sony WH-1000XM4 Wireless Over-ear Headset

Grym ANC, hög komfort, mångsidiga

Svulstig bas, kunde haft bättre mic

De bästa trådlösa over-ear hörlurarna för de allra flesta är Sony WH-1000XM4.

Dessa har i princip allt du behöver, oavsett om det är brusreducering i absolut världsklass, punchigt och underhållande ljud som purister kan välja att tweaka via appens EQ-funktion, grym batteritid på över 30 timmar (med ANC igång) + snabbladdning.

Förutom ovanstående får du också utmärkt komfort, lätt vikt, flexibel/hopfällbar design för förvaring och resa, multiparkoppling för smidig switching mellan dina enheter, touch-kontroller för playback, beröringssensorer för auto play/pause under användning, Google Assistant/Alexa aktivering mm.

De ser bra ut också, ganska stealthy och inte särskilt uppseendeväckande. The complete package, helt enkelt! What's not to like?

Nåväl, ljudet kunde kanske haft bättre upplösning, öronen svettas på sommaren och de inger ingen vidare lyxkänsla a la Airpods Max och B&W. Och mikrofonen för samtal är sådär. Man kan inte få allt, men Sony kommer bra nära!


2. Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

Grym kvalitet och prestanda

Fodral/strömspar, bäst med iOS

Airpods Max är de avgjort bästa, trådlösa over ear-lurarna för Apple-användare.

Byggkvalitén är den bästa jag påträffat bland hörlurar under 10 000 kronor och komforten är hög trots relativt hög vikt, med svala öronkuddar och en bygel som knappt känns ovanpå huvudet.

ANC-prestandan är i nivå med Sony men funktionen är nästan ännu bättre implementerad; noll bakgrundsbrus och ett fantastiskt övertygade transparens-läge som verkligen förändrar hur du använder lurarna.

Ljudet är definitivt ett steg upp från Sony, med bättre upplösning, rymd och stramare bas. Lite dov klang ur kartong, men puristen kan slå på "röstomfång"-profilen under hjälpmedel så hamnar klangen rätt.

Med Airpods-namnet kommer förstås Apples H1-implementering med underbart snygg och smidig parkoppling/switching, ett helt integrerat användargränsnitt med iOS-enheter och rumsligt ljud med huvudtracking för en tredimensionell film- och musikupplevelse - funkar över förväntan!

Nackdelen med Airpods Max är att de är klumpigare att släpa runt på än Sony och att du behöver ladda dem mycket oftare, då de alltid drar lite ström även när de inte används/ligger i fodralet. Lite irriterande!

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sennheiser Momentum 3 Wireless Over-ear Headset

Funktionsrika, ljudet, fin design

Något fragila, inga ANC-mästare

De perfekta hipsteralternativet!

Skämt åsido, Sennheiser Momentum Wireless är faktiskt riktigt goa, trådlösa over ear-lurar som kombinerar stilren retro-styling i skinn och borstad metall. De har ett riktigt bra fysiskt kontrollgränssnitt, alla funktioner du kan tänka dig inkl multiparkoppling och en uppsjö av bluetooth-kodekstöd samt en ljudbild som kanske inte är strikt neutral, men riktigt underhållande till nästan all musik. Basen rockar!

Nackdelar? Självfallet! De känns mer fragila än Sonys och Apples lurar (speciellt bygeljusteringen), batteritiden är bra men inte topp och brusreduceringen är på samma sätt bra men inte fantastisk.

Kan dock absolut rekommendera Momentum om du vill ha ett par lite mer ovanliga lurar som känns betydligt mer lyx än Sony, men utan att behöva köpa in dig i Apples ekosystem eller genomlida det enormt färgade ljudet du får i ett par B&W.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Bose QuietComfort 35 II Wireless Over-ear Headset

Utmärkt ANC, komforten, lätta

Lite föråldrade, grynig diskant

Ah, Bose QC35. Klassiker och länge kungen av ANC-prestanda! Dessutom de kanske smidigaste/mest kompakta lurarna jag känner till som faktiskt är over-ear/helomslutande på riktigt.

ANC-titeln håller dock inte Bose längre, det har Sony (och senare även Apple) sett till. Och uppföljarna Headphones 700 och (framförallt) QC45 höll inte måttet riktigt.

Det finns dock fortfarande skäl till att välja de åldrande QC35, t ex om du föredrar en mer neutral/linjär ljudprofil ur kartong än du får med Sony, eller önskar (något subjektivt) ännu bättre komfort för de allra längsta flygresorna.

Och brusreduceringen är fortfarande riktigt bra, det är egentligen bara Sonys XM3 och XM4 samt Airpods Max som presterar bättre och då är inte skillnaderna enorma.

Reselurarnas reselur lever ett tag till, och förblir värda en rekommendation!

Adam Molina från HiFi-kanalen SoundGuys förklarar varför Bose QC35 II har blivit så populära.

5. JBL Live 650BTNC Wireless Over-ear Headset

Mycket ljud & funktion för pengarna

Långtidskomfort, brus med ANC

I budgetkategorin hittar vi JBL 650BTNC; en av de mest funktionsrika och allsidiga trådlösa lurarna under 1000 kronor.

Kompromisserna känns väl avvägda med tanke på priset. De är plastiga, ANC:n är inte fantastisk (framförallt medför den en relativt hög brusnivå) och de kommer bara med en påse istället för ett ordentligt, skyddande fodral. De har en micro USB-port istället för den bättre och modernare USB-C och har inget auto-strömsparläge.

De har däremot 22 timmars batteritid med snabbladdning, en trevlig app med ANC- och EQ-inställningar samt en relativt korrekt ljudprofil med extra boost i subbasen, vilket bör gå bra ihop med de flesta musikgenrer.

Det enda jag personligen stör mig på (för priset) är att passformen är lite hård och obekväm långa stunder.

JBL är bättre bluetooth-lurar än vad de är ANC-lurar, om vi säger så. Men även utan ANC-funktionen i åtanke är de ett bra budgetkap. Kan rekommenderas!

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer