Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa startpaketet för smart belysning

  • 12 apr 2022
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta lampor

Är det dags att göra ditt hem lite smartare så är belysningen det första du bör lägga din energi och pengar på av flera anledningar. Det händer så mycket när man enkelt kan ljussätta sina rum efter rådande omständigheter! Man får en enklare vardag med rum som automatiskt tänds när man går in, eller ytterbelysning och fönsterlampor som tänds och släcks när solen går upp och ner.

Om man sedan vill fortsätta automatisera hemmet kommer smarta lampor väl till pass som exempelvis notifikation när någon plingar på dörren eller nedtonad belysning när man ska titta på film. Möjligheterna är oändliga och lamporna utgör grundstenen i ett smart hem. Jag har själv bytt ut nästan alla lampor i hela huset och älskar det! Istället för att ha olika lampor för städning och fredagsmys bygger jag enkelt scener för de olika momenten så att jag alltid har rätt belysning. Och utebelysningen har jag inte rört på år.

1. Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)

Flexibel ljusatmosfär

Lite dyrare

Philips lampserie HUE är helt fenomenal.

Varför jag har valt Hue till mitt hem beror till stor del på deras brygga som tar hand om alla lampor och automationer. Det är den som håller koll på vad som ska hända när solen går ner eller när det är dags att starta en wake up-light på morgonen. Allt detta kontrollerar man enkelt med en app på telefonen. Det är även denna som pratar med andra smarta system och det gör den med bravur, Philips Hue pratar nämligen med de flesta andra system på marknaden.

I detta paket ingår en brygga, en lampknapp med dimmer och tre färglampor. Vill du skapa en levande ljussättning är ett par färglampor ett bra sätt att börja. Jag har dessa i både vardagsrummet och sovrummet och de skapar enkelt en mysig atmosfär utöver det vanliga. Sätt dem bara i dina vanliga armaturer så är du igång!


2. Philips Hue White Ambiance Starter Kit 806lm 6500K E27 9,5W 3-pack (Dimbar)

Perfekt i alla hemmets lampor

Liksom med färglamporna på förstaplatsen ingår här allt du behöver för att komma igång. Bryggan för att kontrollera automatiseringar och lampknappen för att välja mellan ljussättningar och dimma lamporna.

White Ambiance-lamporna har ingen färg men du kan ställa in temperaturen på ljuset (från kall vit till det varma, gula hållet) för att få till den perfekta atmosfären. Dessa lampor har jag själv i de allra flesta lampor i mitt hem och de ger ifrån sig ett bra ljus.

Jag tycker definitivt att Ambiance är värda de extra kronorna jämfört med de vanliga vita lamporna för att man kan skapa så mycket mer stämning i sina rum. Jag gillar när det är lite skillnad (temperatur/dimgrad) på rummets olika belysningszoner. Det är superenkelt att skapa scener där olika delar av rummet träder fram och lika enkelt att skifta mellan dem på lampknappen.


3. Philips Hue White Ambiance 800lm 6500K E27 10,5W (Dimbar)

Enkelt att komma igång

Ett lite enklare alternativ för dig som vill testa på smart belysning utan att gå all in. Paketet innehåller en Ambiance-lampa som är parkopplad med den medföljande lampknappen. Du byter helt enkelt ut lampan i din befintliga armatur och sätter upp lampknappen på väggen med den dubbelhäftande tejpen så är du igång!

Med lampknappen styr du sedan temperaturen på ljuset från lampan och dimmar den enkelt efter eget behag. Skulle du sen vilja ha mer och skaffa dig en brygga kan du givetvis även parkoppla dessa enheter med den.

Så enkelt att komma igång att det nästan är skrämmande!


4. Philips Hue Wireless Kit White 2700K E27 9,5W (Dimbar)

Elon
249 kr
THK Produkter
6 240 kr
Se pris

Billigt och enkelt

Precis som på tredjeplatsen kommer denna lampa parkopplad med sin lampknapp. Den enda skillnaden är att denna bara lyser klarvitt och passar därför enligt mig inte så bra om man vill skapa en stämningsfull ljussättning. Men det behöver man ju faktiskt inte ha överallt.

Jag har såna här lampor i barnens rum, i hallen och vid entrén och de ger ett bra ljus som givetvis är dimbart. Givetvis fungerar dessa också med en brygga (som ej medföljer i detta paket) så man kan skapa automationer som t.ex. släcker när man går hemifrån.

Den stora fördelen med dessa vanliga vita lampor är priset. Det kostar en del att byta ut alla sina lampor och det känns onödigt att köpa för dyra lampor till utrymmen som bara behöver lysas upp.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta lampor

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt och ser till att följa med i flödet av nya produkter som kan underlätta mitt liv och beter sig som jag vill. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa startpaketet för smart belysning

  • 25 mar 2022
Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom smarta lampor

Det finns idag en ganska så stor bredd av olika standarder inom smarta lampor. Vissa system kan mer, andra kan mindre. Vissa är mer flexibla i hur de pratar med andra system och vissa bygger ut egen "logik" inuti själva systemet. I den här listan kommer jag att presentera fem startpaket för dig som vill komma igång med smarta lampor.

Vilket paket du ska välja beror på vad du har för planer med din smarta belysning - nu och inom en rimligt snar framtid. Vis av erfarenhet kan jag ge rådet: Tänk hellre brett än "ja, men jag vill ju bara göra detta". Har man väl kommit igång med automatisering så är det lätt att man fortsätter - det är ju så himla skoj! I den här listan finns en egentlig delad förstaplats där värdeord för mig är flexibilitet framför enkelhet. Det innebär att ett system som är lite dyrare och enklare kommer längre ner på listan än ett som är förhållandevis enkelt men har mycket större flexibilitet. På bilden ser ni min Telldus Znet Lite V1 där den står ovanpå ett skåp.

1. Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 9W 2-pack (Dimbar)

Enkelheten och stabiliteten

Priset - Hue är dyrt!

Hue är ett system som funnits under en förhållandevis lång tid. Philips var tidigt ute med att erbjuda smart styrning av framförallt belysning i form av lampor, LED-lister och annat som lyser upp vardagen.

Paketet med 3 st E27-lampor, en dimmer-switch samt en gateway gör att du lätt kommer igång och kan dra nytta av Philips Hue-systemets alla färger (16 miljoner), features och framförallt enkelhet. Samtidigt öppnar Gatewayen en ny värld av möjligheter genom att kunna koppla ihop sig med såväl IKEAs smarta lampor (TRÅDFRI) som andra fabrikat som använder sig av samma trådlösa standard, Zigbee.

Som startkit är Hue enkelt att komma igång med, och just E27-sockeln för lamporna är den som oftast används i t.ex. taklampor. Det är därför lätt att hitta platser för belysningen.

Hue är stabilt, lätt att komma igång med och kostar därför därefter. Det är ett av de dyrare startpaketen men också ett av de bättre!

Vår expert Daniel Röjdeby har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Philips Hue White Ambiance Starter Kit 806lm 6500K E27 9,5W 3-pack (Dimbar)

Enkelheten och uppstartstiden

Inga möjligheter till färger

Det här startpaketet från Philips Hue levereras med lampor som går att variera i det vita spektrumet och är ett riktigt bra startpaket även det, och får därför andraplatsen i den här listan.

Du får samma breda flexibilitet, lätthet att komma igång och möjligheter till utbyggnad som i paketet ovan. Skillnaden är att dessa lampor kan justeras i vilken vit färgtemperatur som de ska lysa i - dock inte i olika färger.

Hue är ett tidigt etablerat system för framförallt styrning av belysning i det smarta hemmet. Den standard som används heter Zigbee och kommunicerar på samma frekvensområde som många trådlösa nätverk, något som kan kräva lite planering för att funka optimalt.

Detta startpaket är för dig som vill komma till ro på kvällen med varmt ljus och vakna på morgonen med lite kallare ljus. Du får dessutom möjligheten att enkelt bygga ut ytterligare i framtiden.


3. Telldus Start-Up Kit Premium (13967)

Gå till produktsida

Smidig, strömsnål, billig

Stabiliteten i systemet kan svaja

Från Telldus kommer ett startpaket som egentligen inte har särskilt mycket att göra med själva belysningen, utan där paketeringen innefattar en gateway (Znet Lite v2) som kan användas för såväl avläsning av ljus-, temperatur- och elmätningssensorer samt för att styra on, off och dimningsnivå av strömbrytare och/eller lampor.

Znet Lite v2 ger möjligheten att koppla samman Telldus Live med en Philips Hue-gateway och på det sättet bygga ut med Hue-styrning. Vill man koppla in externa tjänster går det bra, eller så kör man enkelt med några enstaka strömbrytare - det är bara fantasin som sätter gränserna!

Detta startpaket har som fördel att det inte stör annan hemelektronik, exempelvis wifi, vilket Hue kan göra.

Välj det här paketet om du vill börja smått men inte vara inlåst. Det passar också dig som vill ha automation men inte behöva ha en server hemma.


4. Fibaro Home Center Lite

Webbaserad, modern

Begränsad utbyggbarhet

Home Center Lite (HCL) är en nerbantad men ändå fullfungerande lösning för dig som vill ha en hemautomatiseringslösning att börja kring och som lätt kan byggas ut med flera smarta funktioner utan att det behöver vara svårt eller dyrt.

Till skillnad från sina föregångare så har HCL full integration mot såväl Google Assistant, Amazon Alexa och Apples Siri - att styra den med rösten är alltså lika enkelt som självklart.

Fibaro har funnits länge i hemautomatiseringsbranschen och bygger du ditt smarta hem på en Fibaro-lösning är sannolikheten hög att det kommer att vara enkelt både att komma igång och att bygga vidare.

HCL passar dig som inte har några ambitioner på att bygga stora eller avancerade hemautomatiseringar - varken nu eller inom en snar framtid. Ska det bara funka? Då är Fibaro ett bra val.


5. Fibaro Home Center 2

Vältestat och helintegrerat

Dyrt

Home Center 2 är hjärtat i det som kan komma att bli ditt hems automationscentral. Fibaro har funnits med länge och detta är deras andra generations huvudstyrenhet.

Fibaro har under många år varit en pionjär inom den standard som heter Z-wave och har en dyrare licensiering. Man får dock vad man betalar för - det är otroligt stabilt, levererar varje gång och är dessutom utbyggbart!

Även om Z-Wave i sig är en standard som fungerar med strömbrytare, dimmers och lampor från andra tillverkare så är Fibaro tänkt som en helhetslösning med såväl ljus, ström och, i vissa situationer, ljudstyrning (via tredjepartsintegrationer).

Fibaro är en av få leverantörer som möjliggör att sätta in en brytare BAKOM en vanlig strömbrytare och på så sätt kunna styra framförallt taklampor med både automation eller vanlig strömbrytare.

Detta paket är för dig som vill köpa en lite mer exklusiv produkt där det bara funkar direkt, samtidigt som du vill kunna bygga ut.


Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom smarta lampor

Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom fotografering, hemautomatisering generellt och även lite trädgårdskunskaper. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är just robotdammsugare som jag också skrivit en lista om här på Prisjakt. För att hemmet ska fungera så optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer