Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smartklockan för Android

  • 30 jun 2021
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom smarta klockor

Klockan som företeelse är antik och har funnits med ända sedan år 1515 med syftet att visa tiden. 500 år senare dök smartklockan upp med funktioner vi tidigare bara sett i James Bond-filmer. Numera finns det smartklockor som klarar det mesta du kan tänka dig. Allt från pulsmätning till att enkelt kunna avfärda samtalet när telefonförsäljaren ringer för sjunde gången.

När du väl vant dig vid att använda en smartklocka kan det vara svårt att gå tillbaka till ett "vanligt" armbandsur. Det kan emellertid vara knepigt att hitta den perfekta smartklockan. Här försöker jag reda ut vilka modeller som passar bäst för dig som kör Android. Det viktigaste för mig är funktionalitet och batteritid, men jag tycker också att design bör beaktas. En klocka är trots allt lite av en modeaccessoar.

1. Mobvoi Ticwatch Pro 3

Grymt flyt, dubbla skärmar

Storleken, fitnessfunktionerna

Mobvoi är en kinesisk tillverkare som etablerat sig i Europa med sina smartklockor.

TicWatch Pro 3 är först ut med nya Qualcomm Snapdragon Wear 4100-processorn. Till vardags innebär det bättre flyt och batteritid (flera dagar är inga problem). Liksom tidigare generation erbjuds 1 GB ram och IP68 (damm- och vattentäthet).

TicWatch Pro 3 påminner om Galaxy Watch fast med Wear OS, men mest iögonfallande är de dubbla skärmarna. Ett snillrikt system som ger upp till 45 dagars batteritid genom att låta ena skärmen användas för full funktionalitet medan den andra är energisparande. Finessen har dessutom fått en välkommen re-design som möjliggjort en mer slimmad profil.

I övrigt bjuds vi på vad vi kommit att förvänta oss av en smartklocka: NFC, GPS och fitnessfunktioner - även om det finns bättre alternativ om du söker en träningskompis.

Vill du ha det bästa marknaden har att erbjuda just nu och kan tänka dig en lite större klocka är TicWatch Pro 3 för dig.


2. Samsung Galaxy Watch 3 45mm

Utmärkt batteritid, funktionsrik

Färre appar än konkurrenterna

Två år efter föregångaren så släpptes nya Samsung Galaxy Watch 3 sensommaren 2020.

Precis som tidigare är den utrustad med det egenutvecklade operativsystemet Tizen OS. Tizen OS fungerar ypperligt tillsammans med Android och ännu bättre om du råkar äga en Samsung-telefon.

Till nyheterna hör smäckrare design, bättre hårdvara och förbättrad aktivitetsmätning. Kvar är den utmärkta batteritiden och den geniala roterbara ringen på boetten som styr menyerna.

Extra allt är ledordet när det kommer till funktion. GPS, NFC och bluetooth är givetvis inkluderat, men även mer unika funktioner såsom Spotify med offlineläge. Kombinera klockan med ett par trådlösa hörlurar och du kan njuta av musik utan telefonen i närheten. Galaxy Watch 3 är även vattentät så en simtur lite då och då är inga problem.

Det är inte många Androidkompatibla smartklockor som slår Galaxy Watch 3 på fingrarna och därmed förtjänar den utan tvekan en köprekommendation.


3. Samsung Galaxy Watch Active2 44mm LTE Stainless Steel

Minimalistisk, bra träningsklocka

Förhållandevis dyr

Galaxy Watch Active 2 är en annan modell i Samsungs utbud. Den största skillnaden mot Galaxy Watch 3 är att denna har ytterligare träningsfokus.

Tizen OS är operativsystemet även här, men istället för att navigera med en roterbar ring används den svarta ytan runt skärmen som touchpanel.

Träning står som sagt i centrum, Watch Active 2 kan automatiskt mäta sju typer av träning och pulsmätaren sägs vara mer exakt. Totalt hanterar klockan 39 olika träningsformer plus sömnmätning. Den inbyggda PT:n reagerar exempelvis när du blivit stillasittande för länge. Batteriet klarar ungefär två dagars normalt användande.

Sitt träningsfokus till trots är klockan snyggt designad och erbjuder även mer vardagliga funktioner i form av NFC, GPS och offline lagring av musik.

Galaxy Watch Active 2 är smartklockan för dig med träningsintresse.


4. Fossil Carlyle HR Gen 5 FTW4024

Designen och WearOS

Batteritiden kunde varit bättre

Fossils långa erfarenhet i modebranschen är svår att missa och de tillverkar enligt mig de snyggaste smartklockorna på marknaden.

Det är dock inte bara yta - den femte generationens smartklockor från Fossil är bättre än någonsin. Precis som tidigare används Googles Wear OS, vilket gör integrationen med Android busenkel. Dessutom har prestandan ökats rejält med senaste Snapdragon Wear-processorn och 1 GB RAM. Det gör systemet mer responsivt och batteritiden förlängs till ett par dagar.

Nytt är också högtalaren som placerats i klockan för att du ska kunna besvara telefonsamtal och höra Google Assistant. Vi får även GPS, NFC och pulsmätare liksom vattentäthet och Fossils smidiga magnetladdare.

Fossil The Carlyle är smartklockan för dig som vill ha något lite mer elegant.


5. Mobvoi Ticwatch C2+

Mycket för pengarna

Äldre hårdvara, sämre batteritid

TicWatch C2+ är den billigaste modellen på den här topplistan och en utmärkt första klocka för dig som känner dig lite osäker på konceptet smartklocka.

"+" i modellnamnet betyder att det är en smärre uppdatering på föregångaren där främst det utökade ramminnet på 1 GB bidrar till bättre flyt. Designen är precis som tidigare stilren och enkel.

Klockan är betydligt nättare än storebror TicWatch Pro 3, men drivs av samma fullfjädrade Wear OS. Priset till trots får vi en kompetent klocka med NFC, GPS och pulsmätare. För den som gillar att träna medföljer ett extra armband i silikon som enkelt kan ersätta det förmonterade i läder.

TicWatch C2+:s akilleshäl är prestandan som lider lite av äldre hårdvara. Den klarar vardagligt användande utan problem, men det finns flertalet klockor som rappare. Även batteritiden påverkas av detta och räcker oftast bara över dagen.

TicWatch C2+ är för dig som vill ta steget in i smartklockevärlden utan att för den sakens skull bli ruinerad.


Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom smarta klockor

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer