Kategorier
Prisjakt
Topplista

Bästa smart hub-paketet

Köpråd från Prisjakt Experter

När det kommer till smarta hubar vill man att det ska vara lätt att installera och därefter bara funka. I denna lista tar jag upp allt från lite mer generella paket med hubar för ett smartare hem, till mer specialiserade hub-paket som riktar in sig på säkerhet och rörelsesensorer.

Gemensamt för paketen som presenteras i listan är alltså att du får med hub, även kallat gateway, som kopplas till din router. Denna gateway kopplar du till ditt nätverk och styr med telefonen. Det låter kanske krångligt att börja mecka i det där mediaskåpet, men faktum är att hubar ofta är busenkla att installera och alla på listan har bra appar att styra prylarna med. Håll till godo, här kommer fem stycken smart hub-paket!

1. Samsung SmartThings Hub V3 (2018)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Samsung SmartThings Hub V3 (2018)
(9)
Samsung SmartThings Hub V3 (2018)
2 027 kr
Hitta bästa pris här
Mångsidig, bra pris

Den mångsidigaste av produkterna på listan och kanske därför en av de bästa är Samsung SmartThings. Precis som namnet förtäljer är det just things som är ledordet - du kan koppla i princip allt till denna hub och det är förvånansvärt enkelt.

Detta är inte ett paket från start, men kvalar in på listan ändå på grund av att den kan kombineras med alla möjliga prylar. Jag ser den som ett paket som du själv plockar ihop - lösgodisens smarta hub!

Jag har tidigare rekommenderat denna hub när det kommer till smarta lampor och vill nu rekommendera den till alla dina andra smarta prylar också. Jag har själv installerat en Samsung SmartThings med kameraövervakning, lampor, dörrklocka, kaffekokare och rörelsesensorer - allt utan att stöta på större problem.

Samsung SmartThings är för dig som vill kunna koppla upp allt i hemmet nu och i framtiden.

2. Xiaomi Mi Smart Sensor Set ZHTZ02LM

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Xiaomi Mi Smart Sensor Set ZHTZ02LM
(3)
Xiaomi Mi Smart Sensor Set ZHTZ02LM
799 kr
Hitta bästa pris här
Många användningsområden, bra pris
Lite meckigt för den oinsatte

Xiaomis smart sensor-paket är ett utmärkt startkit för dig som vill piffa till hemmet.

Kitet är en lösning för dig som vill att något specifikt ska hända vid en viss aktion. Det kan till exempel vara att en lampa ska tändas när du öppnar en dörr. Jag har sett folk använda den till allt från att få robotdammsugaren att dra igång när bilen åker ur garaget till att trigga en notis i telefonen när barnen kommer hem från skolan.

Paketet är individuellt i sin utformning och kan egentligen användas till det man vill, bara man har fantasin. För att få till de riktigt fräcka funktionerna behöver man göra lite inställningar som kan vara relativt meckigt - men inte oöverkomligt för den händige.

Xiaomi erbjuder finesser du inte visste att du ville ha, det passar således bäst för dig som verkligen vill ta klivet in i framtiden.

Vår expert Daniel Röjdeby har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)
(2)
Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)
1 690 kr
Hitta bästa pris här
Smidigt, användarvänligt
Dyrt

Den obestridda kungen av smart belysning - Philips Hue. Här erbjuds ett startpaket med en hub, tre lampor och dimmerströmbrytare.

Jag har rekommenderat detta paket förut och det är av en anledning. Det är helt enkelt den bästa smarta belysningen på marknaden och har alla funktioner du kan önska. Användarvänligheten är på topp, det är enkelt att installera och fungerar precis som det ska - inget tjafs, bara kvalitet.

Vill du ha fler lampor än de tre som du får i detta startkit går det att köpa till och du guidas genom tilläggsinstallationen sömlöst.

Philips har också försökt slå sig in på andra delar av smarta hem-marknaden, till exempel högtalare, men där går de bet. Produkterna är det inget fel på men priset är enligt mig för högt.

Philips Hue passar till alla som vill styra hemmets lampor utan knappar - och nöjer sig med smart belysning.

4. Arlo Pro 3 VMS4440P

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Arlo Pro 3 VMS4440P
Arlo Pro 3 VMS4440P
8 390 kr
Hitta bästa pris här
Premium, hög säkerhet
Dyrt

Vill du ha det bästa av det bästa när det kommer till säkerhetssystem så rekommenderar jag Arlos premiumpaket; Arlo Pro 3. Ett högkvalitativt säkerhetssystem med kameror och tillhörande hub.

Det är dyrt, det går inte att sticka under stolen, men det ger dig också förstklassig trygghetskänsla och fruktansvärt många funktioner. Arlo Pro 3 kan skryta med kameror som ser i mörker, 160 graders synfält, rörelsesensorer samt gratis lagring av inspelad övervakning.

Arlo har flera olika kameror i sitt system och med högre prislapp kommer högre upplösning. Du kan mixa och matcha hur du vill men med Arlo Pro 3 får du det bästa av det bästa. Du kan koppla upp till 15 kameror till en hub - mer än tillräckligt för att täcka varje vinkel med andra ord.

Detta kanske inte är säkerhetssystemet för dig som bor i lägenhet men passar utmärkt för företaget eller dig som bor i villa.

5. Telldus Start-Up Kit Premium (13967)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Telldus Start-Up Kit Premium (13967)
Telldus Start-Up Kit Premium (13967)
1 370 kr
Hitta bästa pris här
För specifika ändamål, bra pris
Z-wave, ej för den oinvigde

Telldus Start-Up Kit Premium är för dig som vet vad du vill göra med ditt smarta hem.

I ett Telldus startpaket så får du alla de basala nödvändigheterna för ett mer uppkopplat hem - strömbrytare, rörelsedetektor, termometer med mera, men du måste jobba för att få det att fungera. Telldus är inget dåligt startpaket, men det är för dig som redan är invigd eller har en specifik funktion du vill använda det till.

Telldus använder sig av något som kallas Z-wave, medan de flesta andra produkterna i listan använder Zigbee. Båda dessa är olika sätt att trådlöst kommunicera. Z-wave förstår inte Zigbee och vice versa - du kan alltså inte blanda dessa produkter hejvilt.

För dig som bara vill ha ett smart hem utan trassel rekommenderar jag någon av de andra produkterna i listan - Zigbee är helt enkelt mer utbrett. Det finns såklart fördelar med båda men Z-wave och Telldus är mer för den invigde entusiasten som vet vad den vill göra och meckar ihop det själv.

Ett startpaket är ett bra början till att komma in i det smarta hemmets värld. Det kan vara svårt att veta vad man ska välja och i denna listan kommer mycket fokus ligga på möjligheterna med hubben som ju är hjärtat i det smarta hemmet.

Jag kommer till exempel fokusera på anslutningsmöjligheterna till Amazon Alexa, Apple Homekit, Google Home samt om hubben tillåter fler produkter än bara sitt egna varumärke. Att kunna samla allting på en och samma plats för sömlös hantering är en stor och viktig del del av det smarta hemmet. Hubben möjliggör styrning av hemmet via din mobiltelefon samt ger dig möjligheten att styra ditt hem när du inte är kopplad till ditt lokala Wi-Fi. En annan viktigt aspekt att titta på är vilka kommunikationsmöjligheter det finns, det kan vara t.ex. Bluetooth, Zigbee, Z-wave, 433 mhz eller Thread.

1. Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)
(2)
Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 10W 3-pack (Dimbar)
1 690 kr
Hitta bästa pris här
Anslutningsmöjligheterna
Något dyrt jämfört med konkurrenter

Philips Hue är det absolut bästa att starta ditt smarta hem med.

Hue kan ansluta till Amazon Alexa, Apple Homekit och Google Home. Hue kan också ansluta till t.ex. Razer Chroma där lamporna kan styras efter spelen du spelar.

Hue använder sig utav Zigbee-tekniken som är en väl beprövad kommunikationsteknik. Den fungerar likt ett mesh-nätverk där ju fler produkter du har desto starkare blir kommunikationsstyrkan

Detta paket innehåller en hub för styrning via mobil samt tre lampor med möjlighet att ändra färg och värme. Lamporna ger väldigt klara och fina färger och att kunna ändra värmen på det vita ljuset efter hur dagen passerar är otroligt schysst.

Med den medföljande fjärrkontrollen kan du släcka och tända lamporna samt dimma ljuset. Den går även att fästa på väggen. Inom Hue-familjen finns det många tillbehör att välja på, t.ex. smarta plugs, rörelsesensorer, fler typer av fjärrkontroller men också riktigt bra lightstrips.

"Friends Of Hue" är också mycket bra där det går att ansluta andra utvalda varumärken än Philips till hubben för styrning av hemmet.

2. Philips Hue White Ambiance Starter Kit 806lm 6500K E27 9,5W 3-pack (Dimbar)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Philips Hue White Ambiance Starter Kit 806lm 6500K E27 9,5W 3-pack (Dimbar)
(35)
Philips Hue White Ambiance Starter Kit 806lm 6500K E27 9,5W 3-pack (Dimbar)
1 190 kr
Hitta bästa pris här
Anslutningsmöjligheterna
Inga färger på lamporna

På andra plats kommer ytterligare ett startpaket från Hue. Detta är ett paket för alla som inte bryr sig om färger på lamporna. Är du en av dem? Grattis, då kan du få det bästa startpaketet för en billigare peng.

Detta paket är i princip identiskt med förstaplatsen men endast med lampor som ger vita färger. Dock ska man inte se förbi möjligheten att kunna styra värme på vitt ljus. När kvällen slår på och det närmar sig läggdags är det otroligt mysigt att ha en varm, nästan gul färg och inte en statisk "sjukhusvit" färg när du ska försöka bli trött och sova.

Detta paket innehåller en hub, tre vita lampor samt en dimmerfjärrkontroll.

För dig som vill ha det ett grymt startpaket men inte behöver några färger på ljuset.

3. IKEA Trådfri Gateway Kit LED1732G11 2700K E27 11W 2-pack (Dimbar)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
IKEA Trådfri Gateway Kit LED1732G11 2700K E27 11W 2-pack (Dimbar)
IKEA Trådfri Gateway Kit LED1732G11 2700K E27 11W 2-pack (Dimbar)
599 kr
Hitta bästa pris här
Priset är oslagbart
Något buggig mjukvara

Precis som Philips Hue ger Ikea Trådfris hub dig många anslutningsmöjligheter som Amazon Alexa, Apple Homekit och Google Home. Det är fortfarande en smula buggigt men fungerar oftast väldigt bra efter en omstart av appen om något låser sig.

I detta paket får du hubben, två lampor (endast vit färg) och en fjärrkontroll för styrning av lamporna med dimmerfunktion.

Färgåtergivningen av lamporna är inte riktigt lika vassa som Hue men det är också för halva priset, så är inte färgen avgörande för dig kommer du undan väldigt billigt med Ikeas lösning.

Det finns många tillbehör även till trådfri, t.ex. fjärrkontroller, sensorer och pluggar. Lightstripsen som Ikea erbjuder är tyvärr inte i närheten av det som Philips Hue kan erbjuda dig.

För dig som vill ha ett bra och prisvärt alternativ.

4. Telldus Start-Up Kit Basic (312637)

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Telldus Start-Up Kit Basic (312637)
Telldus Start-Up Kit Basic (312637)
1 490 kr
Hitta bästa pris här
Funnits länge på marknaden
Anslutningsmöjligheterna

Telldus var min första kontakt med det smarta hemmet. Jag hade en av de första versionerna av Telldus hub och på den tiden var jag otroligt nöjd.

Det negativa med Telldus är att de inte har några egna lampor. Istället använder du dig av pluggar för att styra dina nuvarande lampor, men den ger dig inga möjligheter att ändra färg eller dimma styrkan på ljuset. I detta paket får du en hub, tre pluggar samt en fjärrkontroll.

Medan andra motsvarigheter använder mer moderna kommunikationsvägar likt blåtand, z-wave, zigbee och thread använder denna det gamla hederliga 433 mhz-frekvensbandet och det är samma kommunikation som de flesta billiga pluggar du hittar på valfri livsmedelsbutik.

Det negativa med 433 mhz är att i vissa fall kan man inte avgöra om en plugg är av eller på. Det positiva är dock att du kan ansluta till Google Home men tyvärr inte till Apple Homekit.

Ska du bara styra dina nuvarande lampor är detta en bra väg att gå.

5. Fibaro Starter Kit

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Fibaro Starter Kit
Fibaro Starter Kit
4 186 kr
Hitta bästa pris här
Funnits länge och är väl beprövade
Dyra, väldigt dyra!

Fibaro har varit med länge i smarta hemmet-gamet och har välbeprövade produkter som fungerar riktigt bra och är väldigt snygga.

Fibaro har alltid ansetts som high-end inom smarta hem pga den höga prislappen men det är inte bara design du betalar för, det funkar väldigt bra också. I min bok hade Fibaro hamnat högre upp om de hade använt Zigbee-tekniken. Z-Wave fungerar absolut bra men är en ganska slö teknik. Fördelen är dock att den använder sig av en frekvens som ingen annan gör och blir sällan störd av något annat.

I detta paket får du deras avancerade hub som använder sig av Z-Wave tekniken samt Fibaros otroligt snygga pluggar med en LED ring som säger om produkten är av eller på.

Dörr- och fönstersensorn berättar för dig om en dörr öppnas eller om du t.ex. glömt stänga ett fönster på vägen ut. Du får också en brandvarnare som ger dig notiser på din mobil om du inte är hemma.

Rörelsesensorn ser ut att komma från Lord of the Rings och sist men inte minst får du en översvämningssensor som du t.ex .kan sätta under diskmaskinen för att hålla koll på ev. vattenläckage.

6. Panasonic KX-HN6012

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Panasonic KX-HN6012
Panasonic KX-HN6012
2 890 kr
Hitta bästa pris här
Otroligt lång räckvidd
Mer säkert hem än smart hem

Gamla hederliga Panasonic skall också in på listan, dock på en sistaplats.

I detta paketet får du hubben, två stycken dörr- och fönstersensorer, en smart plug och det är det enda paketet där du också får en kamera, vilket är väldigt trevligt att ha i sitt smarta hem.

Panasonic kör med kommunikationssystemet DECT. Det negativa med det är att det endast fungerar inom Panasonics ekosystem men det positiva är att det ger en räckvidd på 300 meter och störs inte av t.ex. ditt Wi-Fi. Detta ger dig möjlighet att t.ex. sätta en dörrsensor ute på förrådsdörren på tomten för att hålla koll på eventuella inbrott. Panasonic Smart Home går inte heller att ansluta till Alexa, Homekit eller Google Home.

Detta paketet är mest för dig som vill känna dig trygg i hemmet och är, eller kan tänka dig att bli en del av Panasonics ekosystem.