Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa objektivet för porträtt

  • 3 sep 2021
Carl Björklund
Carl BjörklundExpert inom objektiv

Det perfekta porträttet för mig är en ganska tajt ansiktsbild, med ett kort skärpedjup och fokus på modellens ögon. Ett objektiv för porträttfoto ska ha rätt brännvidd (oftast mellan 50 och 85mm i fullformatsmotsvarighet) och stor bländaröppning (dvs ett lågt bländartal, ungefär mellan 1.2 och 2.8). Jag tycker att ett fast objektiv är att föredra, och om man vill ha det där riktigt korta skärpedjupet blir alternativen bland zoomobjektiven inte så många. Objektivets bokeh är också viktig för att få till ett riktigt bra porträtt.

Bilden ovan är ett porträtt med kort skärpedjup, taget med Canon EF 50mm 1.4 på en Canon 5D mk II. Jag har erfarenhet av både Canon och Fujifilm, men det finns bra varianter från de flesta tillverkare. Nikon har sin 85mm f/1.4 och Sigma har sin ART-serie med både 50mm-objektiv och 85mm-objektiv som passar flera olika kamerafattningar. I min topplista har jag både "drömobjektiv" och enklare varianter för dig som precis börjat fota porträtt.

1. Canon EF 85/1,2 L II USM

Bokeh! Bokeh! Bokeh!

Tungt, långsam AF

Canons porträttklassiker levererar en fantastisk kvalitet, nästan magisk.

Tyvärr är objektivet lika dyrt som det är fantastiskt. Det finns dock två versioner av detta objektiv och version I kan man hitta begagnat för ett betydligt mer överkomligt pris. Nackdelen med den versionen är att det inte längre servas av Canon, så om det går sönder har du en dyr brevpress. Skillnaden mellan version I och version II i bildkvalitet är knappt märkbar.

Med ett objektiv med bländare f/1.2 kan du ta porträtt med ett skärpedjup som är några millimeter och du kan göra det i ljuset av ett stearinljus med en bokeh som är magisk! Har du en kamera med fullformatssensor är detta det ultimata porträttobjektivet.

Som alla objektiv i Canons L-serie är detta objektiv byggt för proffsbruk; damm- och fukttätat, extra stryktålig konstruktion etc. Detta är för dig som vill ha perfekt bildkvalitet och inte bryr dig om priset!


2. Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R

Fin bokeh, kvalitetsmaterial

Inte vädertätat

Har du en kamera i Fujifilms X-familj är detta det perfekta porträttobjektivet! Fin bokeh och ruggigt skarpt. På minussidan kanske det inte är det snabbaste att fokusera och det är inte heller vädertätat som Fujis WR-objektiv.

Brännvidden 56mm motsvarar 84mm i fullformat och bländare f/1.2 på den mindre sensorn i X-kamerorna motsvarar f/1.8 i fullformat – perfekt för porträtt! Konstruktionen är solid - objektivet är helt i metall, och fokusringen glider mjukt och fint med ett härligt motstånd.

Som på de flesta andra av Fujifilms objektiv finns bländarväljaren i form av en ring på objektivet. Detta ger en härlig kontroll (man kan ställa bländaren väldigt exakt), men det finns en liten risk att man ändrar den av misstag, särskilt om man har kameran hängande i en rem eller sele.

Om du är en FujiX-fotograf och gillar porträtt är detta ett måste i din fotoväska!


3. Sigma 85/1,4 DG HSM Art for Canon

Överkomligt pris

Inte vädertätat

Jag har inte testat Sigmas Art-serie själv, men jag har hört och läst mycket gott om dem.

Enligt flera recensioner så är de till och med lika bra eller bättre än Canons/Nikons egna motsvarigheter. Mitt råd här blir att testa och klämma på prylarna innan köp, gå till en fysisk butik eller beställ och returnera om du inte blir nöjd. Det är alltid skönt att få egen erfarenhet av ett objektiv eller en tillverkare, eftersom varje objektiv har sin egen karaktär, och det ska passa med din bildstil.

Priset för Art-serien är fortfarande högt, men den här 85:an är betydligt överkomligare än Canon 85mm f/1.2L. Tyvärr är inte Sigmas objektiv vädertätade på samma sätt som Canons L-serie, men byggkvaliteten är riktigt bra.

Detta är för dig som inte bryr dig om vilket märke som står på objektivet, men vill ha grym bildkvalitet!


4. Canon EF 85/1,8 USM

Mycket objektiv för pengarna

Inte riktigt lika fin bokeh som 1.2

Canons 85mm f/1.8 är ett bra alternativ för den som vill ha ett objektiv för fullformat men inte vill lägga pengarna på ett 85mm f/1.2. Det håller en bra kvalitet och har snygg bokeh.

Prestanda i autofokus skulle jag säga är lika god som på Canon EF 85mm/f1.2L, och vikten är betydligt lägre. Det finns också ett Canon EF 50mm/1.4 som har samma relation till Canon EF 50mm f/1.2L. Vilket du väljer beror på vilken bildvinkel du föredrar, och om du har fullformatssensor eller cropsensor. Personligen tycker jag att bokeh på 85mm f/1.8 är lite mindre tilltalande än på f/1.2L-syskonen, men det är en smaksak.

Detta är ett grymt objektiv för dig som vill ha en glugg från Canon, men inte vill lägga pengarna på 85mm/f1.2L. Här får du 80% av kvaliteten till 25% av priset - ett bra köp vilken dag som helst!


5. Fujifilm Fujinon XF 90/2,0 R LM WR

Skarpt, snygg bokeh, snabb AF

Ganska tungt

Brännvidden 135mm, eller motsvarigheten 90mm för kameror med APS-C-sensor, funkar också fantastiskt fint för porträtt.

Jämfört med 50mm eller 85mm så blir det lite mer inzoomat, lite tajtare. Du som fotograf får också backa lite mer från ditt subjekt, vilket kan vara bra och ge möjlighet till att ta fina porträtt t.ex vid gatufoto eller kanske på en bröllopsfest.

Flera leverantörer har objektiv som motsvarar detta. Canons 135mm f2 är en klassiker och ett fantastiskt objektiv. Denna version från Fujifilm är riktigt bra också! Byggt som en stridsvagn, med snabb och precis autofokus, en av de snabbaste bland alla Fujifilms objektiv faktiskt. Och en bra autofokus behövs, för vid bländare 2.0 blir skärpedjupet bara några centimeter.

Ett objektiv som är mycket mer allsidigt än man tror och perfekt till porträtt!


6. Canon EF 50/1,8 STM

Billigt!

Inte så snygg bokeh

Jag får ofta frågan "vilket objektiv ska jag köpa?" från personer som tröttnat på objektivet som kom med kameran. Detta är det jag oftast rekommenderar som svar på en sådan fråga, särskilt om personen är intresserad av att plåta porträtt och inomhus.

På en kamera med crop-sensor motsvarar brännvidden 50mm 80mm och ger därmed en väldigt bra brännvidd för porträtt. Bländare f/1.8 ger också bra förmåga att fota i dåligt ljus och med kort skärpedjup på bilderna.

Priset för det här objektivet är också klart mer överkomligt. För dig som har en kamera från någon annan tillverkare finns oftast en annan "nifty fifty" - ett 50mm-objektiv med överkomligt pris. Som en bonus har detta objektiv Canons STM-motor som är tyst och bättre på fokusering vid filmning.

För dig som vill börja med porträtt är detta perfekt!


Carl Björklund
Carl BjörklundExpert inom objektiv

Mina bilder talar för sig själva på carlfotograferar.se. Jag fotar mest bröllop och familj, mat och restaurang, events och konserter. Började fota 1986 med en helmanuell mellanformatskamera. Sen blev det många timmar i mörkrummet innan jag gick över till digitalt 2004. Fotade tidigare med Canon (1Ds II, 5D II, 6D mfl) men har nu bytt system till Fujifilm. Föredrar fasta objektiv och naturligt ljus.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer