Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa objektivet för nybörjare

Carl Björklund

Carl Björklund

  • Topplista
  • 30 okt 2020

Hej! Vad kul att du fastnat för foto! Jag förstår att du har köpt din första systemkamera och att det följde med ett objektiv där. Du sa inte precis vilket det var, men jag gissar att det var ett zoomobjektiv på 18-55mm eller nåt sånt och att det inte var speciellt ljusstarkt? (Dvs bländartalet var ca 3.5 eller 4 som lägst?) Och nu vill du ha tips på vad du ska köpa som första objektiv?

Det är lugnt, det fixar jag! Jag kommer inte ihåg precis vilket märke du köpt, så jag kommer att tipsa om några olika. Men det finns liknande objektiv från alla större tillverkare, så du kan säkert utgå från min lista och hitta något som passar. Och jag hörde att din budget är begränsad, så jag försöker tipsa om lite billigare objektiv i min lista. Här kommer den!

1. Canon EF 50/1,8 STM

Litet, lätt och billigt!
Inte superskarpt

Ett 50mm-objektiv är perfekt för porträtt, om det är det du gillar.

Med bländare 1.8 kan du både fota och filma även där det inte är speciellt bra ljus, som på en restaurang eller varför inte på kvällspromenaden. Då får du också ett kort och fint skärpedjup som visar upp det som är i fokus men gör det som är runtomkring till ett mysigt sudd.

50mm är som sagt perfekt för porträtt, både om du har crop-sensor eller fullformat. Det här objektivet har dessutom en så kallad STM-motor, en autofokusmotor som är extra tyst så att det inte låter något när du filmar och fokuserar samtidigt. Den är dessutom riktigt snabb på att fokusera!

Med en prislapp strax över tusenlappen så är detta objektiv nästan ett måste om du gillar porträtt!

Canon EF 50/1,8 STM
(7)
Canon EF 50/1,8 STM
1 090 kr

2. Sigma 10-20/3,5 EX DC HSM for Nikon

Vid bildvinkel
Det finns ljusstarkare (och dyrare)

Jag hörde att du gillar att fota actionsport? Och att objektivet du har inte låter dig komma nära nog ibland? I så fall är det en vidvinkelzoom du ska ha!

Det här objektivet kommer från Sigma och passar kameror med crop-sensor. Det har en brännvidd som börjar redan på 10mm (motsvarar 15-16mm på fullformat lite beroende på vilken kamera den sitter på) och har en bländare på 3,5 i hela zoomomfånget. Det betyder att du kan komma riktigt nära utan att få bilder som ser helt förvrängda ut, som det kan göra med ett fisheye-objektiv.

Sigma gör objektiv av bra kvalitet som kan fås med fattning för flera olika kamerasystem.

Några tusenlappar är rätt mycket pengar, men här får du bra värde för pengarna.

Sigma 10-20/3,5 EX DC HSM for Nikon
(1)
Sigma 10-20/3,5 EX DC HSM for Nikon
3 990 kr

3. Tamron AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC for Canon

Stoooort zoomomfång
Storleken, ljusstyrkan

Aha, du ska ut och resa och vill bara ha med dig ett objektiv till din kamera? Då passar nog en superzoom!

Det här objektivet går från 18mm (ganska vid bildvinkel, du får med mycket) till 200mm vilket är väldigt inzoomat och du kan komma riktigt nära. Kompromissen man gör när man väljer ett objektiv med så fantastiskt stort omfång är att ljuskänsligheten och bildkvaliteten blir lite lidande. Det är inte heller jättebra att använda om ljuset är dåligt, t.ex inomhus.

Ett objektiv som kan väldigt mycket blir inte jättebra på något speciellt men med tanke på dess pris så tycker jag ändå att detta är ett fynd!

Ett bra förstaobjektiv om du vill ha nåt som kan det mesta när du ska ut och resa!

Tamron AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC for Canon
Tamron AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC for Canon
2 269 kr

4. Canon EF-S 35/2,8 Macro IS STM

Inbyggt fotoljus!
Inte direkt ett vardagsobjektiv

Ja, de där närbilderna du tog i trädgården blev ju riktigt bra! Nu vill du komma ännu närmre och skapa fantastiska närbilder på blommor och insekter? Då är det ett macro-objektiv du behöver!

Canon har ett som passar. Det är på 35mm och har bländare 2.8. Det har dessutom en riktigt smart funktion - inbyggd LED-belysning. Det gör att du kan komma väldigt nära det du fotograferar.

Närgränsen är 13 cm, men det betyder 13 cm från fokusplanet, d.v.s. sensorn. Det kan i praktiken innebära några centimeter från frontlinsen och då är det lätt att kameran och objektivet skuggar det man ska fota. Normalt löser man det med en blixt eller lampa, men det här smarta objektivet har alltså belysningen inbyggd!

Macroobjektiv är aldrig billiga, men för det här priset tycker jag verkar som ett fynd!

Canon EF-S 35/2,8 Macro IS STM
(1)
Canon EF-S 35/2,8 Macro IS STM
4 280 kr

5. Nikon Nikkor AF-S 20/1,8 G ED

Skarpt, ljuskänsligt
Priset

Jaså, du gillar att fota landskap, både på dagen och natten? Då behöver du ett fast vidvinkelobjektiv med stor bländare!

På så vis får du grymt bra bildkvalitet för alla detaljer i din bild samt möjlighet att fota i svåra förhållanden som gryning, skymning eller t.o.m. mitt i natten. Detta objektiv från Nikon är känt som ett ruggigt bra objektiv för landskapsfoto. Tyvärr så kostar det därefter.

Man kan självklart fota landskap med andra vidvinkelobjektiv också (se plats 2 t.ex.) men för att klara alla möjliga förhållanden med samma objektiv behöver du både vid bildvinkel och stor bländare, och då kostar det en del. Om du inte plåtar med Nikon så leta efter motsvarande objektiv till din kamera. 16-24 mm ca och en bländare på 1.4 - 2.0 skulle jag rekommendera.

Ett objektiv för dig som prioriterar hög detaljrikedom i dina landskapsbilder!

Nikon Nikkor AF-S 20/1,8 G ED
Nikon Nikkor AF-S 20/1,8 G ED
6 290 kr