Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa objektivet för konserter

Carl Björklund

Carl Björklund

  • Topplista
  • 30 okt 2020

Konsertfoto - snabbt, spännande och krävande! Och kul! I år (2019) var elfte året i rad som jag plåtade på Way Out West-festivalen i Göteborg. Jag har under åren testat många olika uppsättningar utrustning, och kommit fram till en uppsättning som funkar mycket bra för mig. Den innehåller självklart inte bara objektiv, men eftersom det är objektivet som "gör" bilden (kamerahuset bara sparar den) så är det naturligt att listan fokuserar på objektiven.

Några parametrar som är viktiga oavsett objektiv är bildkvalitet (förstås), vikt (du ska släpa prylarna fram och tillbaka mellan olika scener, orka handhålla osv) samt vädertätning. Här följer min lista på de bästa objektiven jag haft under mina år som konsertfotograf. Bilden du ser är på Arcade Fire från Way Out West 2018.

1. Canon EF 135/2,0 L USM

Snabb AF, skarpt och lätt

Objektivet som utan tvivel står för allra flest bilder över mina år vid scenkanten!

Tokigt skarpt redan på bländare 2.0 och tack vare just den stora bländaren så funkar det alldeles ypperligt i situationer med dåligt ljus.

Autofokusmotorn är snabb och precis. Man kan ställa in den på att försöka hitta fokus i hela fokusomfånget (från 0.9m till oändligt) eller ett begränsat område. Just denna funktion gör att fokuseringen går extra snabbt.

Objektivets design är från 1996, så det är inte direkt nytt - men varför ändra nåt perfekt? Det är också relativt lätt för att vara ett så högkvalitativt objektiv, ca 750g.

135mm som brännvidd funkar utmärkt både framför stora scener (man kommer tillräckligt nära) och vid mindre scener (man kan ta rätt så intima porträtt).

Perfekt för konsertfoto helt enkelt!

Canon EF 135/2,0 L USM
(14)
Canon EF 135/2,0 L USM
10 818 kr

2. Fujifilm Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR

Mångsidigt, skarpt, vädertätat
Väger en del

Det absolut vanligaste objektivet i fotodiket framför scenen är en zoom med brännvidden 70-200mm och bländare 2.8.

Detta är Fujifilms variant som har brännvidden 50-140mm vilket motsvarar 70-200 ganska exakt. Alla de stora märkena har sin egen modell - Canon, Nikon, Sony. Dessutom finns det varianter som passar till många märken, från bland annat Sigma, Tamron, m.fl.

Jag är mycket imponerad av Fujifilms variant. Det är vädertätat, lätt, har optisk stabilisering och framför allt är det skarpt som ett rakblad! Brännvidden 70mm låter dig ta bilder som får med lite mer och 200mm låter dig ta intima porträtt som får betraktaren att känna att den varit med på scenen.

Den enda nackdelen är att det inte är riktigt lika ljusstarkt som ett fast objektiv. Jämfört med 135/2.0 tappar du ett steg.

Ett perfekt all-aroundobjektiv i scendiket!

Fujifilm Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR
(3)
Fujifilm Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR
15 247 kr

3. Fujifilm Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR

Bildkvalitet, snabb AF

För mindre spelningar är en vidvinkelzoom det perfekta verktyget.

Brännvidden 16-55 motsvarar 24-82 i fullformat och är även den en "klassiker" framför scenen. Bländare 2.8 är tillräckligt ljusstarkt för att funka även vid scener där det inte finns så mycket ljus. Mitt tips är dock att använda manuella inställningar på kameran och exponera efter de ljusa partier som finns.

När det gäller brännvidden så kan du i den vidare delen av spektrumet få med hela scenen eller publikhavet i din bild. Samtidigt så kan du komma relativt nära om du zoomar in helt, särskilt om du är vid en liten scen.

Flexibiliteten är också väldigt bra. Om en artist eller musiker plötsligt kastar sig ner i publikhavet till exempel, så är det lätt att komponera om för att kunna fånga den perfekta bilden!

Objektivet är vädertätat, så att fota i dåligt väder är inget problem.

Fujifilm Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR
Fujifilm Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR
10 689 kr

4. Fujifilm Fujinon XF 23/1,4 R

Skarpt, litet och lätt
Tyvärr inte vädertätat

Om du vill packa lätt så är det smart att ta med ett objektiv som ger stora möjligheter.

Detta 23/1.4-objektiv motsvarar 35mm på fullformat. Den stora bländaren på f/1.4 släpper in mycket ljus och möjliggör bilder i väldigt dålig belysning.

35mm passar bra till mindre lokaler och scener och är för mig objektivet jag tar med mig när jag är lite osäker på förhållanden som ljus, lokalens storlek eller hur nära scenen jag kan komma.

Fujifilms 23mm f/1.4 är litet och lätt och fokuserar ganska snabbt. Det är tyvärr inte vädertätat, så om det regnar bör du ta något annat.

Bildkvaliteten är riktigt grym - det är superskarpt och ger en fin bakgrundsoskärpa. Det är också lite billigare än 16-55-zoomen eller motsvarande, vilket såklart kan ses som ett plus.

Fujifilm Fujinon XF 23/1,4 R
(2)
Fujifilm Fujinon XF 23/1,4 R
8 747 kr

5. Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R

Mångsidigt, skarpt
Lite långsam AF

Vänta här nu, kanske du tänker, vad gör ett klassiskt porträttobjektiv här? (56mm eller motsvarande 85mm på fullformat anses ofta vara perfekt brännvidd för porträtt).

Jag tycker att brännvidden funkar utmärkt även för konsert. I en liten lokal ger det intima halvfigursporträtt, på en större scen ger det bilder där flera artister och musiker får plats. Den stora bländaren (f/1.2) gör att man kan få bilder med väldigt kort skärpedjup och jobba i väldigt dåligt ljus men ändå få fina bilder.

85mm-objektiv finns från de flesta tillverkare (kolla min lista med porträttobjektiv), men just detta passar Fujifilms X-kameror.

Det är ett väldigt stabilt objektiv med fokusring i metall. Tyvärr är det inte vädertätat. Optiskt levererar det en hög skärpa och väldigt snygg bokeh.

Ett objektiv för dig som inte bara plåtar konserter utan söker något mångsidigt.

Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R
(2)
Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R
9 690 kr

6. Fujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR

Skarpt! Vädertätat!

Mörkt? Trångt? Rörigt? Inga problem! Plocka bara fram din fasta 16mm f/1.4! (Motsvarar 24mm på fullformatskameror).

En vidare bildvinkel låter dig få med hela scenen även om du trängs vid staketet längst fram. Och om ljuset är dåligt öppnar du bara upp till 1.4. Detta objektiv är skarpt som tusan redan från full öppning. Men se till att sätta skärpan på rätt punkt bara, även om vidvinkel är förlåtande så kan skärpedjupet bli rätt kort när du jobbar med 1.4-2.0.

Detta objektiv är vädertätat och byggt som en stridsvagn. Då det är lite tyngre och större passar det kanske bäst på de lite kraftigare kamerahusen som X-T3 t.ex.

Perfekt och ljusstark vidvinkel som hanterar alla ljusförhållanden!

Extra plus: fyrkantigt motljusskydd finns som tillbehör för dig som vill pimpa din glugg!

Fujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR
(4)
Fujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR
9 716 kr