Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa objektivet för gatufoto

Carl Björklund

Carl Björklund

  • Topplista
  • 30 okt 2020

Gatufoto är svårare än man tror. Det gäller att ha ett öga för när den där riktigt spännande bilden uppenbarar sig och bra tajming för att fånga den. Med det sagt - självklart behöver man rätt utrustning för jobbet också! Här tipsar jag om några favoriter från Fujifilm för gatufoto, men om du har ett annat märke så finns det garanterat ett motsvarande objektiv för dig.

Listan innehåller objektiv som passar olika fotografers personligheter: den blyge, den naturlige, den diskrete, porträttfotografen och turisten. Kanske passar en eller flera din personlighet när du fotograferar "street"?

1. Fujifilm Fujinon XF 90/2,0 R LM WR

Superskarpt!
Stort och tungt

Fujifilms 90 mm f/2.0 passar "den blyge", då det låter dig ta bilder från ett lite längre avstånd. Brännvidden motsvarar 135 mm, vilket låter dig komma nära men ändå få med en del av omgivningen.

Om du är närmre personen eller föremålet du fotograferar, så kan du få en väldigt "närgången" bild utan att för den del behöva stå supernära. Den stora bländaren på 2.0 låter dig separera bakgrund och det du fokuserar på och ger goda möjligheter att fota i dåligt ljus till exempel.

Objektivet är också vädertätat, så om du använder det tillsammans med något av Fujifilms vädertätade kamerahus kan du fortsätta plåta även om det regnar. På minussidan är dess vikt och storlek, men i gengäld får du ett väldigt skarpt objektiv som levererar en fantastisk bildkvalitet.

Perfekt för den blyge fotografen som helst fotar på avstånd!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Fujifilm Fujinon XF 90/2,0 R LM WR
(3)
Fujifilm Fujinon XF 90/2,0 R LM WR
9 788 kr

2. Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR

Snabb AF, vädertätat

Fujifilm XF 23/2 WR passar "den naturlige". 23 mm, vilket motsvarar 35 mm i fullformat, sägs vara den brännvidd som närmast liknar hur människans öga ser omvärlden.

Med detta objektiv behöver du komma närmre den eller det du fotograferar. På lite håll får du med mer av omgivningen vilket kan ge bra kontext till bilden. Även detta objektiv är vädertätat, så med rätt kamerahus är lite dåligt väder ingen ursäkt för en fotopromenad!

Fujifilm har två olika 23 mm-objektiv, ett med bländare 1.4 och så detta med 2.0. Man tappar lite ljusstyrka jämfört med 1.4, men just för gatufoto tror jag att detta är snäppet bättre eftersom autofokusen är något snabbare, vilket kan vara kritiskt när det gäller att snabbt sätta bilden. Det är också något lättare och lite mer diskret än sitt syskon.

Perfekt för naturliga bilder!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR
(4)
Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR
4 690 kr

3. Fujifilm Fujinon XF 27/2,8 R

Superlitet!

Detta objektiv passar "den diskrete" och bör paras med ett mindre kamerahus för att bli riktigt diskret. Det är ett så kallat pannkaksobjektiv som är väldigt litet utan att offra bildkvalitet.

Brännvidden är 27 mm vilket motsvarar 40 mm i fullformat och största bländaren är 2.8. Om du vill ha lite vidare bildvinkel finns också ett pannkaksobjektiv med brännvidd 18 mm/2.0 som kan vara ett bra alternativ.

Jämfört med t.ex. 23 mm 2.0 eller 1.4 så är ju detta objektiv betydligt långsammare (sämre vid dåligt ljus, inte lika kort skärpedjup), men det kan uppvägas av dess fantastiskt kompakta storlek. Med ett kamerahus som t.ex. Fujifilm X-E3 och detta objektiv får du en uppsättning som lätt kan stoppas ner i en jackficka.

Perfekt för den diskrete fotografen som vill ha något litet och smidigt!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Fujifilm Fujinon XF 27/2,8 R
(3)
Fujifilm Fujinon XF 27/2,8 R
4 490 kr

4. Fujifilm Fujinon XF 35/2,0 R WR

Skarpt, snabb AF

"Porträttfotografen" kommer att älska detta 35 mm-objektiv med bländare 2.0. Det motsvarar 50 mm på fullformat och betyder att du kan komma rätt så nära utan att vara påträngande och dessutom få bra porträtt med fin bakgrundsoskärpa. Står du en bit ifrån det du fotograferar kan du få med en hel del omgivning på bilden också.

Detta objektiv är vädertätat, relativt lätt och har en snabbare autofokus jämfört med sitt syskon 35 mm/f1.4. Även här tror jag att 2.0-objektivet är ett bättre val för gatufoto på grund av den snabbare autofokusen och vädertätningen.

Parat med ett lite mindre kamerahus blir detta objektiv även relativt diskret, särskilt om man jämför med 90 mm/2.0.

Perfekt för fotografen som vill ha skarpa porträttbilder!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Fujifilm Fujinon XF 35/2,0 R WR
(4)
Fujifilm Fujinon XF 35/2,0 R WR
4 270 kr

5. Fujifilm Fujinon XF 18-55/2,8-4,0 R LM OIS

Bildstabiliseringen
Ljusstyrkan

"Turisten" behöver vara förberedd för allt, och därför tipsar jag om ett zoomobjektiv.

Detta objektiv med brännvidd 18-55 är en arbetshäst från Fujifilm och har funnits med ett tag nu. Men det är känt för att vara skarpt och lättanvänt.

Objektivet har inbyggd bildstabilisering som hjälper till vid mörka förhållanden. Glöm dock inte bort att bildstabilisering bara hjälper när du fotograferar stillastående objekt! Rörelseoskärpa får du ändå när det du fotograferar rör sig.

Bländaren går mellan 2.8 vid 18 mm till 4.0 vid 55 mm, så objektivet är inte lika ljusstarkt som de fasta objektiven jag tipsar om i listan. Dock kan ju bildstabiliseringen kompensera för det i någon mån.

Priset på detta objektiv jämfört med det ljusstarkare 16-55/2.8 är också betydligt lägre, vilket får anses som en fördel.

Perfekt allround-objektiv för turisten!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Fujifilm Fujinon XF 18-55/2,8-4,0 R LM OIS
(10)
Fujifilm Fujinon XF 18-55/2,8-4,0 R LM OIS
4 990 kr