Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mascaran för känsliga ögon

  • 12 jan 2022
Therese Parner
Therese ParnerExpert inom mascara

Jag har (framförallt på våren när pollensäsongen drar igång) väldigt känsliga ögon! De är ömma, kliar och rinner... Att använda mascara är nästan uteslutet tidvis. Men med åren har jag hittat mina favoriter som framtagna för oss med känsliga ögon.

Det jag tycker är extra viktigt är att mascaran inte smular, så den trillar ner i mina redan irriterade ögon och att den är lätt att tvätta bort. Vilka removers jag helst använder kan du läsa om i min lista för bästa makeup-rengöring.

Men även om ögonen är känsliga, så vill jag ju gärna att fransarna ska se snygga ut. Dessa mascaror tycker jag är bra, ger snygga fransar och är lätta att tvätta av.

1. Catrice Glam & Doll Sensitive Volume Mascara

Ser ut som jag har lösfransar 🤩

Lite plastig förpackning möjligen

Ok, WOW!

Det är inte så ofta jag själv reagerar på att mina ögonfransar ser långa ut då de är långa naturligt och jag är van vid att se det. Men efter att ha testat den här mascaran är t.om jag imponerad av mina egna fransar. Vilken otrolig längd den här mascaran ger, två lager ger lösfrans-effekt! Man får riktigt svarta långa fransar med en hel del volym.

Borsten är av gummi i en ganska smal modell och skaftet är sådär lagom flexibelt. Mascaran är jättelätt att tvätta bort och jag upplever ingen irritation alls i ögonen. Detta är en en parfymfri och vegansk mascara som är oftalmologiskt testad, vilket betyder att den är testad på människor med övervakning av ögonläkare.

Förpackningen är svagt mintgrön, jättefin men kanske lite plastig. Men för det billiga priset, 58:- på Lyko, så tycker jag att det är helt ok.

För dig som vill ha lösfrans-effekt på riktigt, men vill slippa lösfransarna!


2. Idun Minerals Magna Lengthening Mascara 12ml

Ger längd, smular inte

Lite långt borsthuvud

Magna Lengthening är framtagen för oss med väldigt känsliga ögon och passar extra bra för dig med korta fransar då den verkligen ger längd. Bara ett lager gör ordentlig skillnad!

Den passar såklart även för de som redan har lite längd (mycket vill ha mer ni vet...) Man får även fylliga fransar på köpet!

Borsten separerar fransarna riktigt bra, men den är ganska lång. Detta gör att det tyvärr kladdar lite inne vid näsan men man får göra det till en vana att skrapa av lite mascara från tippen innan användning. Men fransarna blir så fina, så det får vara ok!

Mascaran håller en hel dag utan att varken smula eller kladda trots att mina ögon varit lite extra rinniga nu i vinter! Dessutom är den lätt att tvätta bort.

Mascaran är vegansk och oftalmologiskt testad (= testad i samråd med ögonläkare).

För dig som har korta fransar och som önskar längre!


3. IsaDora Nature Enhanced Length Mascara

Ger mig riktiga WOW-fransar!

Sitter nästan FÖR bra...

En mascara med 95% naturligt innehåll och perfekt för känsliga ögon!

Det verkar dock, enligt många recensioner, vara en vattendelare ang. om vad man tycker om den men jag älskar den!

Till att börja med så sitter den som en dröm. Jag har inte en endaste dag, sedan jag började använda den, varit irriterad i ögonen eller stört mig på kladd. För den sitter verkligen på plats! Detta gör dock att jag får jobba lite när den väl ska bort men nummer ett på min lista för sminkborttagning löser upp den fint. Då trycker jag en indränkt pad lätt mot ögat ca 10 sek och sedan sveper jag försiktigt bort mascaran.

Borstens utformning gör att man kommer åt fransarna bra då den smalnar av upptill, riktigt bra. Den ger mina ganska långa fransar lite mer på längden och jag får en hel del volym också.

Jag älskar den!


4. Idun Minerals Eir Mascara 8ml

Byggbar, sitter kanon, riktigt bra!

Lite dyr!

IDUN kvalar in med en till mascara på min lista!

Den här mascaran är för dig som från dag till dag vill kunna variera hur mycket mascara du vill använda.

Iduns mascaror är framtagna för känsliga ögon och den här är en väldigt lätt och tunn mascara i konsistensen. Därför var min första tanke jaha...vad är nu detta. Men när jag sedan målade som jag blivit instruerad (ett lager som ska torka, sedan ett till som ska torka osv) fick jag ett så fint resultat. Redan med två lager var det en stor skillnad och mina fransar var fina men efter tre lager var jag riktigt nöjd! Mina fransar var både långa och hade fått volym.

Borsten är ganska stor vilket jag faktiskt gillar då det går lite snabbare att sminka sig. Den sitter på plats utan att fälla minsta lilla. Då den är vattenfast är det nr 1 på min lista för sminkborttagning som gäller.


5. Lumene Blueberry Sensitive Mascara 9ml

Den sitter bra & tvättas bort lätt!

Ger ingen WOW-effekt direkt...

Det här är en vårdande mascara för känsliga ögon från det Finska märket Lumene.

Den är parfymfri och är utvecklad i samarbete med det finländska astma, allergi- och hudförbundet. Tack vare att den är parfymfri så upplever jag ingen lukt, det är bra då vissa reagerar även på detta.

Den ger dig fransar som ser naturliga ut, man får både lite längd och lite volym men det är kanske inte lösfrans-effekt på den. Men det är inte heller något jag eftersträvar under t.ex. pollensäsongen när jag går omkring och ser rödgråten ut. Då vill jag bara få lite färg på mina fransar och veta att mascaran sitter på plats hela dagen. Och det gör den utan nåra som helst problem! Du tvättar lättast bort den med varmt vatten.

Borsten är smal och gör det enkelt att nå även de minsta fransarna vilket är väldigt bra.

Bra pris dessutom!


6. Make Up Store Mascara Sensitive

Gå till produktsida

Krämig och ger fina fransar

Klumpar sig lätt, priset

Make Up Store's mascara för känsliga ögon är en krämig mascara som kan vara lite meckig att måla med. Men mitt tips är att först stryka av borsten mot insidan av hylsan så du inte får för mycket produkt, måla sedan ett lager och låta det torka innan du eventuellt målar ett lager till. Om du får för mycket mascara på borsten kan den klumpa sig men med mitt tips fungerar det bra.

Den smular inte under dagen men när mina ögon har runnit som mest har det hänt att jag blivit lite svart under ögat. Det bästa sättet att tvätta av den på tycker jag är med hjälp av den remover som ligger etta på min lista för sminkrengöring.

Borstens utformning är lite fylligare längst bak och smalnar av framåt vilket gör att man kan jobba lite med volym i ytterkanten av fransraden men ändå få med de tunnare fransarna i ögonvrån.

Det här är den perfekta mascaran för dig som bara vill ha lite volym och ett naturligt resultat.


Therese Parner
Therese ParnerExpert inom mascara

Hallå! Jag heter Therése och älskar allt som har med smink, hår och skönhet i stort att göra! I grunden är jag utbildad hud- & spaterapeut och jag har även gått utbildning till makeup artist. Nu är det många år sen jag jobbade med detta, men intresset består! Jag tycker det är superkul att testa nya skönhetsprodukter och jag brukar få höra att jag har liiiite för mycket av den varan från min kära sambo...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer