Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa kameraväskan

  • 3 sep 2021
Carl Björklund
Carl BjörklundExpert inom kameror

Fotoprylarna har en tendens att bli många. Kamerahus, objektiv, blixtar, filter, laddare. Kanske dator och extern hårddisk också. Allt ska få plats! En bra kameraväska gör det enklare att faktiskt ta sig ut och plåta. Och säkerställer att du har rätt prylar med dig när du väl är där! Dessutom skyddar den din utrustning, både under transport och under förvaring.

Det finns många olika sorters väskor, och de kan främst delas in i två olika sorter: sling/axelremsväska och ryggsäck. En axelremsväska lämpar sig kanske främst för lite mindre utrustning. Det finns självklart stora axelremsväskor också, men ergonomin blir väldigt lidande om man belastar ena axeln tungt under lång tid. Så om du har mycket prylar är en ryggsäck att rekommendera!

Utseendemässigt finns det också väldigt mycket att välja på. Från väldigt praktiska modeller som nästan skriker "kameraväska!" till coola designvarianter som ingen kan gissa att de egentligen är en kameraväska.

1. thinkTANK Streetwalker Pro v2.0

Rymmer mycket

Inte plats för dator

ThinkTank Streetwalker Pro 2.0 är en rymlig ryggsäck med många fack och fickor och en hel del smarta funktioner. Bland annat finns ett regnskydd som man kan dra över hela ryggsäcken och ett smart stativfäste som man drar ut ur botten av väskan.

Streetwalker Pro rymmer ordentligt med prylar. Här får du in 2 kamerahus och 5-6 objektiv i genomsnittlig storlek om du packar smart. Självklart beror det på vilka objektiv du har.

Denna ryggsäck är ordentligt vadderad och har både midjerem och en rem över bröstet som hjälper dig att få till perfekt passform och god ergonomi. Axelremmarna är både mjuka och breda, vilket fördelar vikten väl.

ThinkTank Streetwalker Pro är för dig som behöver få med mycket prylar och vill ha en väldigt praktisk ryggsäck!


2. Peak Design Everyday Backpack 20L

Snygg!

Saknar fästen på utsidan

Peak Designs Everyday Backpack är en snygg ryggsäck som rymmer lite mindre utrustning: ett kamerahus och 3-4 objektiv. Den har även fack för dator om man vill ha med sig det.

Peak Design gör ryggsäckar och väskor som kanske inte ser ut som den klassiska kameraväskan. Det är inte en massa lösa remmar och fickor på utsidan. Jag kan tycka att det är både bra och dåligt. Bra om man vill vara lite mer diskret. Dåligt om man faktiskt behöver remmar för att fästa stativ och andra tillbehör, eller fickor för snabb åtkomst av minneskort och batterier.

Denna väska kan öppnas från sidorna. En lite annorlunda lösning som gör att det blir lättare att komma åt prylarna när du fortfarande har en rem på axeln, men samtidigt blir det svårare att få överblick på innehållet.

Peak Design Everyday är en ryggsäck för dig som vill ha en snygg och smart väska som inte direkt kan identifieras som en kameraryggsäck.


3. Lowepro ProTactic BP 350 AW II

Gott om plats

Ganska tung (2,2 kg)

Lowepros ProTactic-serie har varit populär länge och har nu uppdaterats till version 2.

Denna ryggsäck med "350" i produktnamnet är mellanstorleken i serien. Den rymmer 1-2 systemkameror samt 5-6 objektiv, så storleksmässigt är den ungefär som StreetWalker Pro.

ProTactic version 2 kan öppnas från både baksidan och från toppen. Smart, då kan man ha en kamera med objektiv redo där och nå den enkelt genom att bara öppna toppen. Om man vill ha överblick så öppnar man upp hela baksidan. På sidorna finns fack för småprylar.

Vadderingen är kraftig och bra. Remmarna är mjuka och det finns både bröstrem och midjebälte, samt regnskydd, stativfäste och ett datorfack. Midjebältet är avtagbart och har fickor. Det kan dessutom användas fristående och man kan haka på andra små väskor/fickor på det.

Lowepro ProTactic är en väska för dig som behöver få med en stor utrustning plus dator.


4. Billingham Hadley Pro Camera Bag

Härlig kvalitet

Priset

Billinghams Hadley-serie är en klassiker. Det finns massor av olika axelremsväskor, men alla tar inspiration från originalet - den här!

Väskorna görs för hand av grov canvas och läder och är i princip oförstörbara. De blir bara snyggare med åren. Inredningen är kraftig och flexibel. Den stängs med spännen. Man kan ta ur hela kamerainsatsen och använda väskan som en vanlig väska om man vill.

Man ska inte försöka få med sig för mycket i en axelremsväska, det blir jobbigt att bära på bara en axel. Denna väska rymmer en systemkamera och ett par objektiv och några tillbehör. Du kan få ner en liten laptop eller en surfplatta i väskan också.

Billingham Hadley är väskan för dig som vill ha en klassisk axelremsväska av fin kvalitet och inte har något emot att betala för det.


Carl Björklund
Carl BjörklundExpert inom kameror

Mina bilder talar för sig själva på carlfotograferar.se. Jag fotar mest bröllop och familj, mat och restaurang, events och konserter. Började fota 1986 med en helmanuell mellanformatskamera. Sen blev det många timmar i mörkrummet innan jag gick över till digitalt 2004. Fotade tidigare med Canon (1Ds II, 5D II, 6D mfl) men har nu bytt system till Fujifilm. Föredrar fasta objektiv och naturligt ljus.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer