Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa kaffemaskinen

  • 30 apr 2022
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom kaffemaskiner

Äntligen är det dags för en topplista med espressomaskiner! För att göra den här listan så rimlig som möjligt kommer jag endast ta med maskiner för hemmabruk. Här skippar vi med andra ord alla extrema maskiner, då priserna kan sticka upp i flera hundra tusen!

I denna lista vill jag ge flera alternativ, både i form av olika budgetar och användningsområden. Alla maskiner är lättanvända och av god kvalité, hållbarhet är otroligt viktigt då du skall kunna ha maskinen så länge du önskar. Jag kommer att tipsa om två manuella maskiner för olika budgetar, en helautomatisk maskin som gör allt jobb åt dig, och avslutningsvis har vi en manuell espressomaskin likt de två första fast med inbyggd kvarn.

1. Gaggia Classic

Billig och fixar det mesta!

Denna kaffemaskin uppdaterades 2019. Jag var väldigt nöjd med den innan, men nu är små petitesser bortplockade som gör den mer prisvärd.

Det som som gladde mig mest med uppdateringen var att ångaren numera har två hål, vilket gör den lättare att arbeta med och du kan få till ett bättre skum. Den nya trevägsventilen minimerar risken för kafferester och oljor i systemet. Plastdetaljer har bytts ut mot metall, vilket ger ett bättre helhetsintryck.

Detta är en av de enklaste och bästa espressomaskinerna för hemmet. Den är lagom stor att ha i köket och gör allt en espressomaskin bör göra. Du kan göra två koppar samtidigt och får en bra mjölkskummare, vilket kan vara väldigt svårt att hitta hos espressomaskiner med lägre pris.

Gaggia Classic Pro är rätt billig i jämförelse med andra maskiner, och det beror på att den inte kan skumma mjölk och brygga espresso samtidigt.

Ett kanonköp!


2. Ascaso Dream

Liten, supersnygg

Relativt dyr

I mitt tycke den snyggaste espressomaskinen man kan ha i hemmet. Den påminner om en gammaldags 50-tals bil från USA och det är en design i min smak, helt klart!

Den är mindre än Gaggia Classic, däremot är den inte riktigt lika bra, men gör definitivt sitt jobb och för en espressoälskare passar den perfekt. Precis som med Gaggia Classic kan du inte brygga och ånga mjölken samtidigt.

Så varför skulle man välja denna istället för Gaggian, med tanke på det höga priset? Jag tycker personligen att den är mycket snyggare och att den tar mindre plats är också viktigt för mig. Koppvärmaren är också fantastisk.

Om ditt kök håller ett retrotema så skulle jag rekommendera att ta hem en sån här godbit!


3. Gaggia Brera

Automatisk espresso

Mindre kontroll än manuella

Eller vad sägs om en espressomaskin som gör hela jobbet åt dig? Som kaffefantast älskar jag att ha kontroll över exakt temperatur, exakt gram på kaffet och rätt mängd vatten. Men om du inte har tiden att brygga en espresso själv (som i ärlighetens namn tar sin tid) så kan du låta Gaggia Brera göra allt åt dig.

Mjölkskummaren är riktigt bra och bönbehållaren är lufttät. Det innebär att du inte behöver lägga i nya bönor varje bryggning, utan kan fylla maskinen med dina favoritbönor och bara trycka på knappen när du vill ta dig en kopp - en möjlighet de flesta helautomatiska espressomaskiner faktiskt saknar.

Vill du ha en maskin som tar hand om dig, är extremt enkel att använda och faktiskt gör gott kaffe utan att du behöver brygga själv? Då är Gaggia Brera rätt för dig!


4. Sage Appliances The Barista Express with Control Milk Jug

Allt i ett

Nu är det ju så att de andra manuella espressomaskinerna inte har en medföljande kvarn, så i de fallen måste du köpa en separat kvarn vilket också kostar pengar.

Med Sage The Barista Express är tanken att du ska få ut allt från en och samma produkt: en kvarn för att mala kaffebönorna, en mjölkskummare och en espressomaskin. Det liknar lösningen hos Gaggia Breran, med skillnaden att du har full kontroll i själva bryggningen. Sage The Barista Express har även en digital temperaturkontroll som ger dig den önskade temperaturen konstant!

Självklart kommer denna produkt att kosta mer än de andra, men å andra sidan så slipper du köpa en kvarn till den. Du kan även förvara dina kaffebönor (upp till 250g) i en lufttät miljö där de bara väntar på att bli nermalda när du så önskar.

Om du vill ha en helhetslösning som gör ett riktigt bra jobb så rekommenderar jag denna espressomaskin!


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom kaffemaskiner

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer