Kategorier
Prisjakt
Topplista

Bästa in-ear-hörlurarna

Köpråd från Prisjakt Experter

In-ear-lurar, eller "ploppar" som du kanske har hört din farmor beskriva dem, kan vara oumbärliga vid många tillfällen då de tar lite plats och stänger ute yttre ljud bra. Det blir som en slags passiv noise cancelling som kan vara nog så effektiv. In-ear-lurar går in i hörselkanalen och på så sätt håller de sig oftast väldigt bra på plats. De kan ofta också vara ett bra verktyg för musiker när man ska ha medhörning på scen.

Jag har valt ut 5 st riktigt bra in ears som jag har testat grundligt själv under en längre period. Alla kostar under tusenlappen och är kabelbundna men endast ett av paren har mic och styrning av mobiltelefon. Här har jag fokuserat framförallt på ljudkvalitet för relativt lite pengar.

1. Shure SE215

Bekväma, klockrent ljud
Lite krångliga att ta på

Det här är mina absoluta favoriter! De har varit mina följeslagare i ca ett halvår och jag vet inte hur jag skulle kunna leva utan dem.

Shure låter kanske inte som det mest välkända märket men faktum är att det är ett gammalt, anrikt företag som framförallt är kända för sina utmärkta mikrofoner.

Det som gör dessa unika i sammanhanget är passformen som är alldeles perfekt, och att de inte sticker ut från örat särskilt mycket vilket gör att de funkar fint att ha på sig när man ska sova t.ex. Men det är inte bara därför jag värdesätter dem så högt. Ljudet är utmärkt, detaljrikt med en skön klarhet i diskanten och utan överdriven bas.

Många upplever att dessa lurar kan vara lite krångliga att ta på sig, men när man väl fått till det rätta knycket så är det inga problem. För dem som är nyfikna på uppgraderingar finns det även mycket dyrare modeller i samma serie som lär låta ännu bättre.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Shure SE215
(19)
Shure SE215
859 kr
Lachlan från Youtube-kanalen lachlanlikesathing ger sin recension av hörlurarna Shure SE215.

2. Sennheiser IE 60

Ljudet, kvaliteten
Diskanten enligt vissa

Detta är en relativt gammal modell från Sennheiser men den ligger fortfarande i toppskiktet.

De kostar runt tusenlappen och är man ute efter ett par in ears för runt den summan bör man definitivt kolla upp dessa.

Ljudkvaliteten är helt enkelt riktigt bra. De har den klassiska ljudsignaturen à la Sennheiser men enligt mitt tycke är basåtergivningen något boostad (men inte överdrivet). De är helt enkelt väldigt lätta att tycka om.

Vikten är också lätt och de sitter väl i de flestas öron. De har ett energiskt ljud och har en i mitt tycke fin diskant men vissa kan uppleva den något skrikig. Det är egentligen det enda minuset med dessa hörlurar.

Det man kan förvänta sig för runt det här priset är att de ska hålla länge, och det är jag övertygad om att de kommer att göra. Ett par riktigt fina lurar!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Sennheiser IE 60
(1)
Sennheiser IE 60
1 290 kr

3. XTZ EarPhone 12

Ljudet, tillhörande appen
Kvalitetskänslan

XTZ är ett svenskt företag mest känt för sina högtalare för hemmabio, men de är inte helt ovana på att skapa hörlurar heller.

De lägger ner mycket tid på produktutveckling vilket märks. För dessa lurar finns det en speciell app där man har använt sig av ljudkorrektion från dirac, vilket är helt unikt i den här prisklassen. Med den kan du styra hur dina hörlurar låter med hjälp av olika profiler.

De har också en smart funktion med magneter som gör att de två lurarna hålls ihop för smidig förvaring. För priset låter de alldeles utmärkt.

De känns dock ganska plastiga och kabeln är inte av övertygande hög kvalitet, i vissa öron kan de också kännas rätt obekväma att ha på sig.

Så länge inte mikrofon eller styrning av volym på kabeln är ett måste så är detta absolut en hörlur att ha i åtanke.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
XTZ EarPhone 12
(17)
XTZ EarPhone 12
249 kr

4. Creative EP-630

Ljudet, priset
Kabeln är av låg kvalitet

Det här är topplistans billigaste modell men de levererar ett riktigt outstanding ljud för priset.

De är otroligt lättviktiga! Designen känns inte jättespännande men vill man ha maximal ljudkvalitet för så lite pengar som möjligt har jag svårt att tänka mig ett bättre alternativ. Förvänta dig dock inte att de ska hålla hur länge som helst.

De har en riktigt skön basåtergivning som inte känns överdriven. Diskanten är också kristallklar men definitivt inte skrikig. Jag har ägt totalt 3 par av den här modellen. Varje gång de gått sönder har jag ändå känt att jag vill ha ett nytt par för ja, de låter helt enkelt riktigt bra.

För cirka 200 kr vet jag inga hörlurar som låter bättre.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Creative EP-630
(119)
Creative EP-630
168 kr

5. SoundMAGIC E10C

Ljudkvalitet
Kan upplevas som tunna i basområdet

Soundmagic E10 är lite av en bubblare men jag tycker att de är värda din uppmärksamhet.

Soundmagic har gjort hörlurar i många år nu och börjar bli ett väletablerat företag. Just modellen E10 har fått många utmärkelser i pressen genom åren och det är välförtjänt.

De låter mycket bra, har visat sig hålla hög kvalitet och sitter mycket komfortabelt i öronen. Sladdens tvinnade och robusta uppbyggnad gör den mindre benägen att trassla ihop sig.

Lurarna har ingen överdriven bas, utan ljudsignaturen drar mer åt det naturliga hållet och låter både klar och detaljerad. E10C-modellen har inbyggd mikrofon för telefonsamtal och det kan vara ett stort plus för många. Är det inte viktigt för dig finns de även utan mikrofon för en ännu lägre summa.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
SoundMAGIC E10C
(2)
SoundMAGIC E10C
449 kr

In ear-hörlurar är miniatyrhögtalare som, i olika grad, placeras inne i hörselgången. De är den mest kompakta typen av hörlurar och passar bra när man behöver något som är diskret och gör minimalt med avtryck. Nackdelen med formfaktorn jämfört med fullstora hörlurar är att ljudvågorna inte passerar genom örats yttre partier, vilket påverkar hur vi uppfattar djup och realism i ljudbilden. Många gillar heller inte känslan av att ha pluggar i öronen.

Modern teknik har nästan omdefinierat in ear-segmentet. Idag är trådlösa in ears och i synnerhet True Wireless den snabbast växande kategorin och det är troligtvis denna typ av hörlurar som kommer att sitta i 90% av användares öron i framtiden, åtminstone utomhus. Små, diskreta apparater helt befriade från kablage och fullpackade med smarta teknologier som beröringssensorer, accelerometer, röststyrning och allt oftare aktiv brusreducering. Då konkurrensen sedan AirPods skyndat på utvecklingen har dessutom både batteritid och ljudkvalitet blivit så bra att det knappt finns anledning att inte kapa kabeln för gott och köra True Wireless - åtminstone inte för vanliga konsumenter. För professionellt bruk och audiofiler är det en annan femma.

Här kommer mina rekommendationer på de bästa in ear-hörlurarna för olika användningsområden.

1. Sennheiser Momentum True Wireless 2

Ljudet, designen, passformen
Svajig ANC, saknar vissa funktioner

De bästa helt trådlösa hörlurarna på marknaden är i min erfarenhet Sennheiser Momentum True Wireless 2.

De har en silkeslen, balanserad och raffinerad ljudbild som är så nära du kan komma HiFi-lyssning med True Wireless-lurar i dagsläget, speciellt med läget "High-End Sound Tuning" som Sennheiser senare adderat i appen.

Men de är också elegant designade, har bra batteritid och sitter stabilt och bekvämt i örat. Tack vare IPX4 kan du också avnjuta ljudbilden under träningen utan att oroa dig för fuktskador.

De har god passiv ljudisolering + ANC (med pass-through), fast den är inte så värst effektiv. App-EQ:n är bara larvig och jag saknar trådlös laddning och simultankoppling med flera enheter.

Momentum TW 2 har, vissa brister till trots, stulit mitt musikälskande hjärta och det bästa är att du kan njuta av ljudkvalitén både hemma i soffan, på gymmet och allt däremellan. Högt pris, men bäst allround!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Sennheiser Momentum True Wireless 2
(14)
Sennheiser Momentum True Wireless 2
2 490 kr
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Jabra Elite 85t

Mångsidiga, ANC, balanserat ljud
Bara medelbra ANC

Elite 85T är en vidareutveckling av 75T-modellerna. En mindre försluten design istället med aktiv brusreducering är den största skillnaden - med något sämre batteritid och tålighet (IPX4) som kompromiss.

ANC-funktionen driver upp priset mot 75T, men gör dem också mer mångsidiga då du kan reglera mängden omgivningsljud som släpps igenom utefter om du promenerar/löper (HearThrough) eller sitter på bussen (maxstyrka). På max är de dock inte lika bra bullerdämpare som AirPods Pro, Sony eller Bose.

Jabra har inga öronkrokar eller 'fenor' som t.ex. Beats Powerbeats Pro eller Jaybird Vista, men sitter ändå både bekvämt och mycket stabilt vilket gör dem ypperliga för låg-medelintensiv träning även fast de är aningens större än 75T. Till högintensiv träning är Active 75T ett bättre val.

Ljudbilden är betydligt bättre balanserad ur kartong än de bastunga 75T, vilket jag välkomnar med öppna armar.

Mycket bra ANC-lurar i övre mellansegmentet som dessutom passar utmärkt för träning!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Jabra Elite 85t
(29)
Jabra Elite 85t
1 990 kr
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sony WF-1000XM3

ANC, ljudet, prisutvecklingen
Klumpigt etui, halvdan passform

Bäst brusreducering för pengarna och även bästa ANC-propparna till Android är Sony WF-1000XM3.

De är klumpigare (både lurar och etui) och sitter inte lika bra/säkert i öronen som de flesta av sina konkurrenter. De har däremot en stilren design, robust batteritid (ca 7 h), NFC-stöd för snabb anslutning till kompatibla Android-enheter och en bra app med gott om konfigureringsalternativ. Däribland möjlighet att skräddarsy kommandon för touchgränssnittet samt tweaka ljudbilden. Ljudkvalitén är dock riktigt bra redan ur kartong.

De saknar multiparkoppling och är inte alls byggda med träning och fysisk påfrestning i åtanke (ingen direkt kritik, mer en upplysning).

WF-1000XM3 rår inte riktigt på storebröderna WH-1000XM3 och WH-1000XM4 vad gäller ANC-prestanda men är inte så långt ifrån. En riktig premiumprodukt till ett numera väldigt attraktivt pris.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Sony WF-1000XM3
(55)
Sony WF-1000XM3
1 489 kr
Youtube-kanalen Unbox Therapy gör en unboxing av Sony WF-1000XM3 och testar hörlurarna.

4. Apple AirPods Pro

Kung av användarvänlighet, grym ANC
Bara ok ljudkvalitet och batteritid

De bästa in ear-hörlurarna med ANC för Apple-användare är AirPods Pro.

Kopplade till en Apple-produkt har de som bekant marknadens tveklöst mest intuitiva användargränssnitt med sömlös iOS-integrering och enkla kontroller. It just works... oftast iallafall.

Tyvärr saknar de volymreglage på lurarna och har inte heller någon EQ-funktionalitet.

De har en mer traditionell in ear-passform jämfört med tidigare Airpods, men är inte förslutna. Detta ger en väldigt bekväm känsla i örat och gör också att Transparency-läget fungerar så bra som det gör. De förlitar sig istället på en förvånansvärt grym ANC för att tysta ner omgivningen på begäran.

Jag är inte såld på ljudet, de kunde haft bättre batteritid och för Android-användare erbjuder de inte mycket i form av funktionalitet. Men för Apple-folk är Airpods Pro en riktigt praktisk fickkamrat för samtal och allmän mediekonsumtion.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Apple AirPods Pro
(128)
Apple AirPods Pro
1 944 kr
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. Shure KSE1500

Tvättäkta high-end ljud i fickan
Priset, priset och priset

De bästa in ear-hörlurarna för den kräsne audiofilen är Shure KSE1500.

De är (nästan) unika i att de är elektrostatiska; en teknologi generellt reserverad för fullstora hörlurar med öppna kåpor anslutna till stora och tunga förstärkare.

Men Shure har efter många års arbete lyckats komprimera ner den exotiska drivprincipen i pyttesmå höljen och det har resulterat i den bästa ljudkvalitén som någonsin skådats (hörts?) från in ear-hörlurar.

Viss förstärkning behöver de ändå och därför levereras de med en kombinerad hörlursförstärkare och D/A-omvandlare i fickformat. Den driver lurarna och förbättrar samtidigt ljudsignalen från din dator eller mobiltelefon. Ett Hi-Fi system i fickan!

Men j*vlar vad du får punga ut för nöjet. Med KSE1500 har Shure investerat stort i både tid och RnD enbart för en väldigt nischad skara köpare och det reflekteras i priset.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Shure KSE1500
(1)
Shure KSE1500
28 388 kr
Digital Trends gör en snabb genomgång och recension av hörlurarna KSE1500 från Shure.

6. Beats by Dr. Dre Flex

Design, batteritid, USB-C fast fuel
"Bara" Apple W1, ej IP-klassning

För några år sen var Beats knappast ett varumärke man förknippade med budget, men vindarna vänder och på senare tid har de varit bland de främsta på att erbjuda snygg kvalitet till lågt pris.

Flex ersätter modellen X och är ett par "semi-trådlösa", no-nonsense hörlurar med helt okej ljud (schysst, tung bas!), cool avskalad design, 12 h batteritid, USB-C (med 'fast fuel') och Apple W1- integrering för smidig parkoppling á la Airpods. Äger du en Androidlur har du istället Beats app att tillgå.

De har mic samt alla kontroller du behöver direkt på kabeln och t.om. magnetiska kåpor som inte bara motverkar trassel, utan också automatiskt pausar musiken vid kontakt.

De saknar officiell svett- och dammtålighet samt Siri via röstaktivering (stor förlust...). Då de inte stödjer den nyare Apple H1-standarden kan de heller inte växla mellan Apple-enheter helt automatiskt.

Men för ett lågt pris får du ett par riktigt moderna, bra och väldesignade hörlurar. Budgetvalet!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Beats by Dr. Dre Flex
(3)
Beats by Dr. Dre Flex
484 kr