Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa in-ear-hörlurarna

  • 31 mar 2022
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

In-ear-lurar, eller "ploppar" som du kanske har hört din farmor beskriva dem, kan vara oumbärliga vid många tillfällen då de tar lite plats och stänger ute yttre ljud bra. Det blir som en slags passiv noise cancelling som kan vara nog så effektiv. In-ear-lurar går in i hörselkanalen och på så sätt håller de sig oftast väldigt bra på plats. De kan ofta också vara ett bra verktyg för musiker när man ska ha medhörning på scen.

Jag rekommenderar här några riktigt bra in ears som jag har testat grundligt själv under en längre period. Alla är kabelbundna. Här har jag fokuserat framförallt på ljudkvalitet!

1. Sennheiser IE 300 In-ear

Låter fantastiskt, hög kvalitet

Ingen mic eller ljudkontroll

IE 300 tillhör enligt mig Sennheisers mest lyckade in ear-lurar, på grund av att de erbjuder otroligt mycket ljudkvalitet. Kanske till ett pris som kan tyckas vara högt, men det går att försvara med hur bra de låter.

Sennheiser har även en mycket dyrare modell som heter IE900 och man skulle kunna kalla dessa för deras lillebror. De har en liknande ljudsignatur och en ljudkvalitet som inte ligger långt bort från brorsan men till ett betydligt lägre pris.

De låter högupplöst och luftigt med en kristallklar diskant. Detta är inte hörlurar med något större basfokus men basen är kännbar och väl artikulerad. Man hör olika basfrekvenser tydligt utan att de blandas ihop till ett enda ljud.

De har standardiserade MMCX-kontakter så det går att byta ut kabeln. MMCX-kontakter har dock en tendens att börja glappa ifall man behandlar hörlurarna omilt vilket kan vara värt att tänka på. De har varken inbyggd mikrofon eller kontroller på originalkabeln.

Det här är lurarna för dig som vill ha hög kvalitet, både på själva lurarna och på ljudet.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Ikko Audio OH10 IEM In-ear

Varmt och behagligt ljud

Kabeln är av låg kvalité

Kinesiska Ikko börjar bli ett välkänt märke i hörlursvärlden och detta är bland deras mest hyllade modeller. Det med rätta, för de låter alldeles utmärkt!

Dock måste man gilla ett ljud som brukar beskrivas som v-format, då de har en del betoning på bas och diskant. Det är ett behagligt och roligt ljud utan att för den sakens skull låta osofistikerat. Det är underhållande på rätt sätt!

Kvalitetskänslan är genomgående hög och man får med en mängd tillbehör; olika typer av proppar samt ett smidig och ett mycket snyggt fodral i läder. Kabeln är dock inte av den allra bästa kvalitén..

Komforten är bra men örsnäckorna är ganska stora, vilket kanske inte passar alla. Har du möjlighet att prova innan köp är det bra.

Passar den som gillar ett roligt och engagerande ljud!


3. Etymotic Research ER4-XR In-ear

Ljudkvalitet

Kan kännas obekväma för vissa

Etymotic är en amerikansk tillverkare som har fått en stor följarskara. Varför? Jo, för att de gör hörlurar som är något av de mest välbalanserade och neutrala in ears som finns på marknaden.

ER4 är toppmodellen i ER-serien men de finns också i en SR-variant där basen inte är lika framträdande. Jag föredrar dock lite bas då det kan vara trevligt om man lyssnar på rockmusik.

De är dock på inget sätt ett basmonster, vilket jag faktiskt värdesätter då den typen av hörlurar tenderar att låta ljudet blöda in i mellanregistret och få det att låta grumligt istället.

De presterar ett ljud med mycket detaljer men ljudbilden är inte så bred som man kanske skulle kunna önska av ett par lurar för det här priset.

Lurarna är otroligt välbyggda men då själva snäckan är längre än många andra tillverkares kan de kännas lite lustiga att ha på sig till en början. Men man vänjer sig förvånansvärt snabbt.

Passar någon som vill ha en neutral, detaljrik ljudsignatur.


4. Fiio FH7 In-ear

Ljudkvalitén, många tillbehör

Dyra

Det här är topplistans med stor marginal dyraste hörlurar, men de spelar i en egen liga.

FiiO är ett kinesiskt företag som har gjort sig kända för sina utmärkta DACar (digital/analogomvandlare), hörlursförstärkare och DAPar (digital audio player) men för några år sedan gav de sig in på hörlursmarknaden också.

FH7 tillhör deras toppmodeller. De utmärker sig med en fin klang genom hela registret. Ljudet är mycket klart och detaljerat och målar upp en stor ljudbild. Basen i FH7 är något alldeles extra. Den är omfångsrik och mycket beroendeframkallande, utan att för den sakens skulle bli för mycket och ta över mellanregistret.

De kommer med en hel mängd proppar som gör att man kan anpassa ljudet efter sina egna önskemål. Till exempel kan man byta propparna för att accentuera basen. Medföljer gör också tre olika filter som man kan byta ut som gör att man kan anpassa ljudet ytterligare.

En annan trevlig sak är att man får med en mycket snygg förvaringspåse samt en väska man kan stoppa påsen i.

Jag äger ett stort antal in ears, men detta är mina absoluta favoriter.


5. Creative EP-630 In-ear

Ljudet, priset

Kabeln är av låg kvalitet

Det här är topplistans billigaste modell men de levererar ett riktigt outstanding ljud för priset.

De är otroligt lättviktiga! Designen känns inte jättespännande men vill man ha maximal ljudkvalitet för så lite pengar som möjligt har jag svårt att tänka mig ett bättre alternativ. Förvänta dig dock inte att de ska hålla hur länge som helst.

De har en riktigt skön basåtergivning som inte känns överdriven. Diskanten är också kristallklar men definitivt inte skrikig. Jag har ägt totalt 3 par av den här modellen. Varje gång de gått sönder har jag ändå känt att jag vill ha ett nytt par för ja, de låter helt enkelt riktigt bra.

För cirka 200 kr vet jag inga hörlurar som låter bättre.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer