Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna under 2000 kr

  • 17 feb 2022
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Genom att lägga samma summa pengar på hörlurar som en genomsnittlig individ lägger på ett par nya skor (som garanterat inte håller lika länge), kan du ta ditt musiklyssnande till helt nya höjder. De bästa hörlurarna i 2000-kronorsklassen kan faktiskt överträffa högtalare som kostar fem till tio gånger mer! Det finns olika typer av hörlurar och det är viktigt att känna till skillnaderna mellan dem, så att du kan välja rätt efter dina behov.

Bäst ljud har som regel lurar av heltäckande, öppen typ. Öppna hörlurar har oftast en renare ljudbild med en jämnare frekvensgång men isolerar dig inte från din omgivning och har ofta väldigt klen djupbas i de lägre prisklasserna. Slutna lurar är mer praktiska och bättre för basälskaren, men blir varmare med användning och låter generellt mer burkigt/instängt. On-earlurar är mindre och mer portabla till naturen, men komforten tenderar bli lidande eftersom de sitter ovanpå öronen. In-earlurar och i synnerhet trådlösa sådana är väldigt populära bland konsumenter eftersom de är små, diskreta och lätta att ta med överallt. Generellt har de sämre batteritid (av uppenbara skäl) jämfört med fullstora trådlösa lurar och ljudbilden tenderar vara väldigt "inuti huvudet". Välj vad som passar dig, dina användningsområden och dina preferenser bäst! Här kommer de bästa i olika kategorier, under 2000 kronor.

1. Sony WH-1000XM3 Wireless Over-ear Headset

Brusreduceringen, komforten

Saknar vissa funktioner, blir varma

De bästa trådlösa over-ear lurarna under 2000 kronor - med eller utan aktiv brusreducering - är Sony WH-1000XM3.

De saknar vissa finesser mot uppföljaren 1000XM4 som multiparkoppling och beröringssensorer, men det påverkar inte användandet jättemycket. Lurarna är väldigt lika i övrigt, framförallt vad gäller design, komfort, batteritid (30h+!) och hur effektiv brusreduceringen är.

För vad de är låter de mycket bra, kraftfull bas och varm och fin återgivning utan något som irriterar. Vill du ha dem mer korrekta och neutrala kan du justera dem nästan hur du vill via EQ-settings i appen.

De är lätta och väldigt bekväma, men ha i åtanke att de sitter för löst och blir för svettiga runt öronen för sport- och gymträning. De är heller inte särskilt bra för telefonsamtal.

Men som pålitliga "do it all"-lurar för musik och allmän mediekonsumtion framförallt på tåget och flyget är de helt enkelt kanon. Ett riktigt bra köp.

Här recenserar youtubern Mark Spurrell Sony WH-1000XM3 efter 6 månaders användning.

2. Sennheiser Momentum True 2 Wireless

Bästa ljudet, fin design & komfort

Halvbra ANC, saknar vissa finesser

Momentum True Wireless 2 (eller TW2) är mina favoriter bland true wireless in ear-lurar under 2000 spänn.

De har fortfarande det bästa ljudet jag hört i denna typ av lurar (speciellt i "high end sound tuning"-läget) och en riktigt stadig och stilren design som sitter bra i öronen och passar för allt från stillasittande lyssning till promenader och lättare träningsformer.

Jag gillar de responsiva touch-kontrollerna som inte reagerar av misstag som vissa andra. Jag gillar också att man kan skräddarsy kommandona helt enligt egen preferens via appen.

Jag är mindre förtjust i att firmwareuppdateringar tar 40 min, att de inte kan ladda trådlöst och att laddetuiet är lite klumpigare att ha med sig än det för t ex Airpods - men dessa förlåter man snabbt när man hör ljudet som torde göra även mer kräsna musiklyssnare väldigt glada.

Notera att de har aktiv brusreducering som funkar helt ok, men om du vill ha riktigt grym ANC-prestanda hade jag kollat på Bose Quietcomfort Earbuds istället.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Sennheiser HD 560S Over-ear

Öppet och linjärt ljud, komforten

Ej för dubstep-freaks

De bästa lurarna under 2000 kronor för audiofiler och studiobruk är Sennheiser HD 560S.

De har en öppen, heltäckande design med låg vikt och gott om vaddering runt öronen och ovanpå huvudet, så du kan ha dem på långa sessioner åt gången utan minsta ansträngning. De öppna kåporna ger en vidöppen ljudbild, men gör också att de inte lämpar sig för portabelt bruk, inspelning eller sessioner med kollegor nära och runtomkring.

I tysta miljöer kommer de dock att belöna dig med ljudkvalitet som slår det mesta annat på fingrarna i prisklassen och en bit över. De är ett utmärkt budgetkap för kritiska uppgifter som professionell mixning och mastering.

Med en impedans på 120 ohm och en kabel terminerad i 6,3 mm är de ämnade för stationär utrustning i första hand, men en 3,5 mm-adapter kommer inkluderad för mobila enheter.

Om du söker en extremt prisvärd referenslur för kritisk lyssning och inte behöver isolering (eller är basgalning), då kommer HD 560S att leverera - big time!

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Sennheiser HD 25-1 II Basic Edition On-ear

Stryktåliga! Bra ljud

Inte bekväma flera timmar i sträck

De bästa lurarna för monitorbruk och inspelning under 2000 kronor är Sennheiser HD25.

De är nära på oförstörbara (med löstagbar kabel) och skulle något paja kan du enkelt byta ut olika delar av hörlurarna.

Detta, ihop med deras låga vikt, splitbygel, vridbara kåpor och höga passiva isoleringsförmåga har gjort dem till en av de genom tiderna mest populära lurarna ute på film & TV-produktioner, i DJ bås. Även bland resande musikartister och ljudtekniker.

Eftersom de är av on ear-typ och sitter ganska bestämt är de definitivt inte förstavalet för en hel eftermiddag i studio, då hade jag övervägt Beyerdynamic DT 770 pro eller Audio Technica M50 istället. Men "out in the field" är dessa en odödlig och pålitlig favorit!

Judner Aura från Youtube-kanalen UrAvgConsumer delar sina åsikter om Sennheiser HD25-1 II.

5. Beyerdynamic DT 770 Pro 250 Ohm Over-ear Headset

Neutralt mellanregister, grym bas

Diskant-topp, ej avtagbar kabel

Beyerdynamic DT 770 Pro är en annan klassisk hörlur som gör sig bäst för stillasittande bruk längre stunder i studio, framför datorn eller TV:n. De klämmer lite mycket inledningsvis, men det lättar upp med användning.

De har en av de mest neutrala ljudprofilerna du kan hitta i en sluten hörlur omkring det här priset.

De har ett väldigt korrekt mellanregister och en bråddjup kontrollerad bas. Egenskaper som torde göra dem särskilt attraktiva för proffs som inte kan använda en öppen hörlur (t ex HD 560S).

Notera dock att DT 770 isolerar en del, men inte alls så mycket som vissa andra och folk omkring dig kommer att höra lite ljudläckage. Och liksom nästan alla Beyerdynamic har de en karakteristisk spike högt upp i diskanten som vissa ratar och andra inte har problem med.

Eftersom de troligtvis inte lär användas på språng med mobilen är det dock väldigt enkelt att korrigera de få avvikelserna med en equaliser.

De är stadigt byggda, om än något plastigare överlag än Audio technica M50X och utan avtagbar kabel. Dock föredrar jag ljudet i DT770.

Här berättar Brandon Taylor varför han köpte DT 770 Pro och vad han tycker om hörlurarna.

6. Jabra Elite 7 Active Wireless In-ear

Grym stabilitet, schysst ljud

Elite 4 är nästan lika bra

Elite 7 Active från Jabra är de överlag bästa sport- och träningslurarna under 2000 kronor.

Med sin extra greppande finish (som Jabra kallar "Shakegrip") i kombination med de nya öronpropparna sitter de riktigt bra i öronen för intensivare träningspass och löprundor även utan hjälp av fenor eller krokar.

Byggkvalitén och framförallt ljudkvalitén har raffinerats sedan förra generationen och hela paketet känns robustare än förut. Alla de nya Jabra-lurarna har en riktigt bra ljudprofil ur kartong med goda förutsättningar att tweaka vidare exakt så som du önskar via appen. Samtalsljudet är också bra (för true wireless-lurar), som vanligt med Jabra.

De är IP57-klassade vilket betyder att de är nästintill vattentäta under normala förhållanden.

Enda nackdelen är att ANC-funktionen inte tillför särskilt mycket - vilket i sin tur gör skillnaderna mot de billigare Elite 4 ganska små.

Jag föredrar att ha multiparkoppling och beröringssensorer, vilket Elite 4 saknar, men det är inte säkert att du behöver dessa och då bör du överväga om Elite 4 räcker för dig.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer