Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa headsetet för hemmakontoret

  • 29 okt 2021
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Många väljer - eller är tvungna - att jobba hemifrån sedan pandemin slog till. Då kan det behöva göras vissa inköp för att få snurr på hemmakontoret, framförallt om du sitter hemma på deltid och inte vill släpa med dig prylarna fram och tillbaka. Vissa kan fortsätta sina dagliga rutiner som vanligt medan andra får anpassa sig till nya sätt att arbeta. Oavsett vilket har troligtvis behovet av distanskommunikation ökat för många och då är det bra att ha ett väl anpassat headset till hands, som gör livet enklare och är bekvämt att använda hela dagen lång.

Många använder Airpods på (hemma)kontoret och det är inte svårt att se varför; simplare blir det nästan inte och Pro-modellen med sin lysande ANC stänger ute AC, bordsfläktar, familjeaktiviteter och andra potentiella störmoment. Men sitter du mycket i luren är batteritiden inte optimal och mikrofonen är knappast något att hurra över - liksom fallet med de flesta icke-samtalsoptimerade hörlurar för vardagsbruk.

Här är några dedikerade alternativ som kommer göra dig gott under framtida kundmöten och Teams/Zoom-konferenser!

(OBS! En notis ang Plantronics. De har gått ihop med Polycom under varumärket Poly, något som lär förvirra både prisjakt/återförsäljare och köpare under en övergångsperiod).

1. Poly Voyager Focus B825-M UC Wireless On-ear Headset

Lätta och bekväma, bra ljud

Kan bara användas trådlöst

Plantronics (nu Poly) har länge varit stora inom kommunikationsutrustning både för privatpersoner och företag och är ett säkert kort i den här kategorin.

Voyager UC är ett kompakt, lätt och smart trådlöst on-ear stereoheadset; gjort för dig som spenderar hela eller stora delar av dagen med att sitta i samtal. De har aktiv brusreducering som gör ett skapligt jobb med att stänga ute buller och en ordentlig bommikrofon som gör att du hörs mycket tydligt även i andra änden av luren.

Även om de primärt är byggda för kommunikation är ljudkvalitén hyfsad även till musik och du behöver inte ha flera hörlurar på skrivbordet om du inte är kräsen. Batteritiden ligger på 10-15 h beroende på om ANC är aktivt, tillräckligt för en hel arbetsdag.

En nackdel är att de är ’Bluetooth only’, vilket betyder att signal- och röstkvalitén kan påverkas av störningar. Men det ska inte vara ett bekymmer i hemmamiljö. De har på plussidan Multipoint Bluetooth vilket är bra om du använder flera enheter samtidigt.


2. Poly Voyager 5200 Wireless Headset

Funktionsrikt, mycket bra dämpning

Ingen enorm förbättring för priset

Voyager 5200 UC är en uppföljare till sedan länge väldigt populära och omtyckta Voyager Legend. De är framförallt tänkta för portabelt bruk (med hög komfort och stabil passform tack vare öronbygel) men gör sig bra i stationär miljö också om du hellre använder ett monoheadset. Räkna bara inte med lika lång batteritid som ett stereo dito.

5200 UC kostar betydligt mer men är modernare än de åldrande Legend och har nyttiga fördelar som NFC-parkoppling, Multipoint Bluetooth för växling mellan 2 enheter och (ännu) bättre röstupptagning med 4 mikrofoner (mot 3) och förbättrad bullerreducerande mjukvara.

Den extra dämpningen gör 5200 UC ännu mer mångsidiga och kommer ge motparten en bättre samtalsupplevelse genom skiftande miljö, men kan tyckas overkill för enbart hemmabruk. Sparar du hellre de extra stålarna erbjuder Legend mycket av det positiva, inklusive röststyrning, beröringssensorer samt hög komfort och samtalskvalitet.


3. Bose Noise Cancelling Headphones 700 Wireless Over-ear Headset

Grym ANC, bra musik/samtalshybrid

Udda/opraktisk design

Boses senaste hörlurar är till skillnad från den populära QC-serien kanske inte de ideala resehörlurarna, men de gör sig desto bättre i kontorssammanhang. Det gäller även hemmakontoret.

Headphones 700 är unikt väl lämpade för en specifik målgrupp; nämligen de som vill ha musiklurar först och främst, som filtrerar bort det mesta av omgivningsljudet i kontorsmiljö, men samtidigt för mycket samtal och inte vill behöva byta till ett dedikerat headset varje gång en kund ringer.

Boses aktiva brusreducering är bland de allra bästa och mikrofonsystemet är ovanligt bra för att vara 'traditionella' hörlurar.

Headphones 700 tappar dock poäng på designen/konstruktionen som känns fragilare, mindre komfortabel och mindre praktisk än QC-serien. Ljudet är också en smula framfusigt i mellanregistret och det går inte att påverka med någon tillhörande EQ.

Headphones 700 må vara lite underliga, men för målgruppen jag beskrev ovan kan de passa som handen i handsken.

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Poly Blackwire C3220 Wireless On-ear Headset

Olika konfigureringar, bra mikrofon

Klarar ej för högljudd miljö

Ett billigare, men ändock solitt alternativ är Plantronics/Poly (japp, de dominerar listan) Blackwire 3200-serie.

Serien inkluderar en hel drös modeller med olika förvirrande beteckningar. Beteckningarna representerar olika kombinationer av stereo/mono samt interface/anslutning (USB-A, USB-C eller 3,5mm). Välj enligt förutsättningar och preferens.

Gemensamt för samtliga är en bullerdämpande bommikrofon av god kvalitet, med dynamisk EQ-funktion, en samtalsfjärrkontroll på sladden samt en metallbygel för bra hållbarhet.

Fjäderlätt vikt bör göra dem hyfsat bekväma och du kan välja vilken sida du vill ha mikrofonen på. Kåporna går att vika plant för smidigare förvaring och det inkluderas ett fodral.

Behöver du något enkelt men pålitligt och har inte krav på ljudisolering eller trådlös anslutning? Då är Blackwire 3200 ett smart och budgetvänligt val.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer