Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa gaming-datorn

  • 10 nov 2021
Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

En dator för spel ska vara kraftfull, prisvärd och gärna låta så lite som möjligt. Det viktigaste är grafikkortet för det är där begränsningarna för spelprestandan ligger. En bra processor för andra uppgifter är också en fördel. En kraftfull processor kan hjälpa ett svagare grafikkort att prestera bättre medan en svag processor och ett kraftfullt grafikkort kan sänka prestandan.

När jag ska bygga en dator frågar jag alltid vad den ska användas till och hur stor budgeten är. Utifrån det plockar jag ihop moderkort, processor, grafikkort, minne, disk och nätaggregat. Lådan är en smaksak. Är budgeten låg är det bättre att spara in på lådan än på komponenterna. Det finns butiker som bygger datorer för kunder som plockar ihop sina favoritdelar själv. För detta tar butikerna ut en avgift. För många andra är det enklast att köpa en färdigbyggd fabriksdator. I den här listan hittar du det bästa från budgetmodell till värstingmodell.

1. MSI MAG Codex X5 11TJ-643MYS

Prestandan! Windows 11-klar

-

Är det här marknadens i nuläget mest kraftfulla, färdigbyggda speldator?

Grafikkortet är nVidias brutala RTX 3090 med hela 24 GB eget minne! Själva "motorn" i datorn utgörs av Intels i9-11900K, som är i högsta klassen när det gäller prestanda.

Med 64 GB mycket snabba internminnen är den näst intill fullbestyckad med prestanda.

Lagringen utgörs av dels en SSD på 1000 GB och en HDD på hela 3000 GB. Gott om lagring och mycket snabb start av datorn.

För spelentusiasten använder MSI Intels chipset Z590, vilket tillåter överklockning på alla möjliga sätt.

Nätverkskort för trådlös uppkoppling av senaste snitt ingår och nätaggregatet tillåter utbyggnad om så önskas.

En av marknadens mest kraftfulla speldator just nu!


2. Taurus Gaming Elite RTX 3090 - 3,4GHz HDC 64GB 2TB

Gå till produktsida

Kvalitén, bygget, Windows 11-klar

Priset

nVidia-grafikkortet RTX 3090, som har hela 24 GB eget minne, tillsammans med AMD:s processor Ryzen 9 5950X gör detta till en brutal speldator med brutal prestanda!

Det finns inga spel som datorn inte klarar av, inte ens på maxade inställningar. Det här är ett bygge med kvalitetskomponenter rakt igenom och en dator i mycket hög klass.

Hela 64 GB mycket snabba minnen sitter förinstallerat. Två extremt bra SSD (Samsung 980 Pro) på 1 TB vardera gör detta monster till ett ännu större monster.

Processorn är vattenkyld för bästa värmeavledning och nätaggregatet klarar ett effektuttag på 850 W och är av bästa sort. Jobbar du med 3D är det bara att köra på!

Detta prestandabygge doftar kvalitet rätt igenom och lämnar inget åt slumpen.


3. HP Omen 30L i9 32GB 1TB GT13-1379no

Prestandan, Windows 11-klar

Priset i viss mån

Vi håller oss kvar vid maximal spelprestanda och hämtar en HP-dator med ett RTX 3090-grafikkort.

Processorkraften utgörs av Intels Core i9-11900K som är en processor i högsta klass!

Grafikkortet har hela 24 GB eget minne och HP har även satt i 32 GB mycket snabba minnen som internminne. Det gör den här datorn till en mycket kraftfull speldator som klarar nästan allt i spelväg. HP har också sett till att moderkortet har Intels chipset Z590 som tillåter all typ av överklockning.

Kylningen av processorn görs med vätska för effektiv värmeavledning. Den idag snabbaste trådlösa uppkopplingen är också möjlig med tekniken MU-MIMO. Själva lådan är diskret med en transparant sida som ger insyn i lådan.

Mycket hög prestanda till ett pris som kan vara överkomligt.


4. Lenovo Legion T5-26 90RC00F5MW - 3,4 GHz OC 16GB 1000GB SSD

Prestandan/priset, Windows 11-klar

Något lite minne

Här är en trevlig dator från Lenovo som vänder sig till spelentusiasten.

Grafkkortet är ett nVidia RTX 3070 med 8 GB eget minne. Det är ett utmärkt grafikkort för spel och nätaggregatets 650 W tillåter en uppgradering av grafikkortet när så önskas.

Processorn kommer från AMD och är en Ryzen 7 5800. Dessa två komponenter erbjuder mycket bra spelprestanda och datorn är därmed kapabel att klara de flesta spel, vissa även på höga eller till och med maxade inställningar.

Lenovo har också satt i en mycket snabb disk på hela 1000 GB. Internminnet är på 16 GB, vilket är mycket bra i denna prisklass.

För den som vill koppla upp sig trådlös är datorn förberedd för detta och kortet stöder såklart det senaste snittet av trådlös uppkoppling.

En mycket trevlig skapelse för spelaren med mindre plånbok.


Åge Nielsen
Åge NielsenExpert inom datorer

Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer