Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa framåtvända bilbarnstolen

  • 18 nov 2021
Sandra Björck
Sandra BjörckExpert inom bilbarnstolar

När man ska köpa en framåtvänd bilbarnstol finns det mycket att välja på och man får ju oftast vad man betalar för. Fler skyddsfunktioner, säkrare sidoskydd och praktiska finesser gör att stolen blir något dyrare, men det är oftast värt pengarna.

Bilbarnstolar har ofta lång användningstid. Slår man ut kostnaden på hur länge man använder dem blir det därför inte så dyrt för att barnet ska få det bästa. Komfort är t.ex. en viktig aspekt om man som oss gör en hel del långa bilresor. Då är det viktigt att barnet sitter skönt och får ett bra stöd, både för rygg och nacke.

Fördelarna med en Isofix-monterad stol är att det inte finns någon som helst risk att bilbarnstolen monteras fel, och även att krafterna vid eventuell krock minskar då själva stolen sitter fastlåst. Jag tycker det är lagom att byta till bältesstol när barnet är minst 5 år och ca 110 cm lång, gärna ännu senare om det är möjligt.

1. Cybex Solution Z i-Fix

Stor sittyta och skön komfort

Lite bred och lite klumpig att bära

Det här är den nyaste bältesstolen från Cybex. Den har många smarta funktioner och den har även det nya godkännandet, R129, som bland annat innefattar att stolen är testad för sidokrock.

En av många smarta funktioner är att det finns en platta på huvudstödet, så även om man lutar själva huvudstödet bakåt så sitter barnet fortfarande rakt med resten av kroppen. Det gör att barnet kan sova skönt utan att huvudet riskerar att trilla framåt. Det är nämligen alltid säkrast att sitta så rakt som möjligt och lutad mot ryggstödet.

Stolen är otroligt rymlig, mjuk och skön att sitta i. Tack vare rymligheten blir dock stolen något bred och har en bredd på 53 cm. Stolen passar barn mellan 15-36 kg och monteras med isofix eller bälte. Den passar både små- och storväxta barn. Klädseln är tvättbar i 30 grader.

Jag skulle säga att den här stolen passar familjer som ofta gör längre resor, där komforten och att kunna sova skönt med stöd är viktigt.


2. Britax Kidfix II S

Lång användningstid

Passar inte så bra för mindre barn

Kidfix 2 S är den nyaste bältesstolen från Britax.

Stolen monteras med isofix eller bilens bälte. En mycket bra funktion är att man kan ta bort ryggen och sedan använda bara bilkudden, som även den sitter fast med isofix. Det gör att Kidfix 2 har en väldigt lång användningstid.

Kidfix 2 S kommer utan horn men har en extra bältesledning mellan barnets ben för att hålla nere bältet mot höften. Det kan vara lite trixigt i början innan man vant sig, men så fort man lärt sig går det snabbt och smidigt.

Stolen har skön komfort och väl tilltagen sittyta. Ett extra sidokrockskydd går att skruva ut mot dörren. Eftersom stolen är rätt bred i sittytan så tar den en del plats i bilen.

Kidfix 2 är en perfekt stol om man ibland bara behöver använda bilkudde.


3. BeSafe iZi Flex S FIX

Smidig och säker på samma gång

Precis som sitt storasyskon Besafe iZi Flex FIX i-Size så har den här stolen många bra funktioner. Den är nätt, tar lite plats och har inbyggt sidokollisionsskydd både i ryggen och vid nackstödet.

Stolen har en bra och tydlig bältesledning i röd färg som ser till att bältet hamnar rätt vid axlar och bäcken. Det går även att få ett utökat skydd på sidorna genom att montera dit SIP-bumpers som man får med stolen. De ger stolen ett extra skydd, men den blir också lite bredare.

Det är enkelt att justera ryggstödet så att det växer med barnet. Monteringen med isofix är också enkel och du kan även montera stolen med bilbältet. Stolen passar barn från ca 110-150 cm och 15-36 kg.

En perfekt stol när man har lite ont om plats i bilen, om man har flera stolar som ska få plats på rad, eller om ni är många som ska åka i bilen. Ett inbyggt bärhandtag gör att stolen också är lätt att bära med sig.


4. Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Lätt, smidig, smal, lutbar

Saknar bältesledning vid magen

Här är en smidig och nätt stol som har ett skönt och lutningsläge.

Det här är en av de smalaste bältesstolarna på marknaden och det är väldigt enkelt att spänna fast barnet, det är till och med enkelt för barnet själv att spänna fast sig. När ryggstödet höjs så vidgas sidovingarna, vilket ger ett bra stöd även för större barn.

Stolen har inga horn för bältet vilket gör att det inte går att felmontera det. Däremot så saknar stolen en bra bältesledning vid magen vilket gör att bältet kan hamna lite för högt upp på magen i vissa bilar.

Det är en perfekt stol om man har många stolar som ska få plats i bilen, eller om man som vuxen ska sitta bredvid, då det inte är något som sticker ut på sidorna. Den är lätt och smidig att montera - om man använder isofixen så är det bara att klicka fast den.

En stol som passar utmärkt när man behöver flytta runt stolen ofta, om man t.ex. inte har en egen bil eller reser mycket.


5. Britax Adventure

Smidig att bära med sig, prisvärd

Inga extrafunktioner

Britax Adventure är en enklare stol utan Isofix som inte har någon extra komfort eller extra funktioner. Däremot har den både sidokrockskydd och ett justerbart ryggstöd som anpassar sig efter bilsätets lutning, vilket gör att den passar i de flesta bilar.

Den har ett bärhandtag på baksidan, så den är lätt att bära med en hand. Det är väldigt praktiskt att ha den andra handen fri till annat - t.ex barnet eller sin väska.

Adventure har inga horn, vilket förenklar att få till bältet. Dock kan bältet som sagt ibland hamna lite för högt upp mot magen på en del barn, så man får låta barnet provsitta först. Stolen passar från ca 5 år och mellan 15-36 kg. Det medföljer två muggar och en snackshållare.

Den här stolen är perfekt när man behöver en enkel basstol, i extrabilen eller om man inte har någon egen bil. Den är lätt och mycket prisvärd.


Sandra Björck
Sandra BjörckExpert inom bilbarnstolar

33-årig tvåbarnsmamma som tycker barnens säkerhet i bil är jätteviktig. Dottern på 7 år, ca 120 cm lång har precis börjat åka framåtvänd och 5 åringen på ca 106 cm åker bakåtvänd fortfarande i Axkid One😊 Hemma har vi både Britax Two Way, Axkid Minikid 1 och 2, BeSafe Izi Plus, Maxi Cosi XP, Axkid One, TinySeats, Trunki boostapak och äldsta dottern har precis börjat åka i en Cybex S-fix. Jag älskar att kunna ge andra tips och råd! Vill ni ställa frågor vilken fråga som helst eller bara prata lite allmänt så följ mig gärna på instagram sandrabjorck88 eller på facebook=) Väl mött/ Sandra

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer