Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren under 10.000 kr

  • 27 mar 2022
Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

I min barndom på 80-talet, långt före de moderna drönarnas tid, så fanns tiotusenkronorssedeln. Det var få gånger man någonsin ens fick se en sådan i verkligheten. Än mindre äga någon. Nu är papperspengar, oavsett valör, nästan lika sällsynta som den värdefulla sedeln då. Men om vi ändå konverterar den där sällsynta valören till elektroniska betalmedel så ser vi att vi kan få ganska mycket roligt för samma summa, även mätt i dagens penningvärde. Till exempel en flygmaskin med kamerasystem som utklassar bildkvalitén i vilket dokumentärprogram som helst på någon av de två kanalerna som då fanns att välja på hos statstelevisionen.

Här beskriver jag ett antal drönare under 10 000 kronor som kan göra det mesta som du förväntar dig idag med både foto, film och flygkonst, så här ungefär 20 år efter att Gustav VI Adolfs ansikte försvann som garant för ett kontant betalmedel.

1. DJI Air 2S RTF

Smidig, portabel och förbättrad

Ingen ställbar slutartid

Utan tvekan är senaste DJI Air 2S den som måste toppa tiotusenkronorslistan. Med alla funktioner som föregångaren har, inklusive den klassledande flygtiden, tillsammans med lite extra av allt så blir detta ett klockrent köp.

Men en sensor på en tum får man fina bilder på 20 megapixlar och filmen levereras i upp till [email protected] om man så vill. Ytterligare kollisionssensorer har tillkommit och bildöverföringen är även förbättrad för en störningsfri återgivning på mobilen eller den smarta kontrollen (som glädjande nog är ett kompatibelt tillbehör till Air 2S).

Att kameran saknar en manuellt ställbar slutartid och inte riktigt presterar i kantskärpan är nog de få mycket små saker som man möjligen skulle kunna ha synpunkter på när det gäller denna imponerande lilla maskin.

Klart bäst under 10 000 kr!

Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Mavic Air 2 RTF

Flygtid, räckvidd och funktioner

Saknar kollisionsvarning åt sidorna

Med ett pris på väl under tiotusenlappen, vilket gör att man har kvar några kronor för nödvändiga tillbehör, så tar Mavic Air 2 förstaplaceringen på prispallen.

Mavic Air 2 har egenskaperna som Mini 2 inte riktigt når upp till men kanske inte alltid är nödvändigt och som återfinns på toppmodellerna Mavic 2 Pro eller Zoom.

Vikten och flygtiden är det som imponerar mest. Dryga ett halvkilo gör att du kan vara uppe i luften i upp till 34 minuter, dessutom med lång räckvidd.

Med olika funktioner av det som man kallar FocusTrack så kan drönaren följa och fokusera på motiv och objekt som rör sig, även bakom hinder efter slingriga flygvägar. Kollisionssystem för att undvika hinder framåt, bakåt och nedåt gör att man kan slappna av mer under flygningen och koncentrera sig på motivet.

En nydesignad handkontroll, upp till 48 MP bildupplösning vid foto och 4k/60 fps vid filmning gör drönaren till den bästa för spenderingen av din tiotusenlapp.


3. DJI Mini 2 Fly More Combo RTF

Liten, nya funktioner och finesser

Mini 2 har allt det viktiga som sin föregångare Mini hade, vilket betyder vikten, storleken och smidigheten. Och lite till dessutom.

Om priset inte är det första som styr, utan vikten, så är det här modellen för dig. Det lilla extra betyder att du numer kan filma i 4k, har en bättre räckvidd om upp till 6km och en högre vindtålighet.

Handkontrollen är nydesignad med bra ergonomi och liknar den i Mavic Air 2, där du placerar telefonen högst upp istället för tidigare som var undertill.

Därtill finns nya funktioner för hyperlapse, panoramafotografering samt redigering och efterbearbetning av bilder och film som gör det enklare och snabbare för dig som producent av film och bildmaterial.

Det finns egentligen ingen ursäkt till att inte alltid ha med sig en Mini 2 i fotoväskan, vart du än reser.


4. DJI Mavic Mini Fly More Combo RTF

Lite och smidig

Vindtålighet

Skillnaden i pris till Mavic Mini 2 är inte jättestor men det är ändå en tvåtusing man sparar på att välja denna modell.

Första generationens Mini utmärker sig förstås också med sin låga vikt som juridiskt flyger in under det nya regelverkets undre gräns om 250 gram. Det innebär lättnader och möjligheter att fortsätta flyga med maskinen även i framtiden, utan några frågetecken om regelbrott.

Även om de tekniska specifikationerna är något sämre så skäms den inte för sig på något sätt - en 2,7 k-kamera räcker ofta mer än tillräckligt till det man vill filma.

Räckvidden är upp till 2 km och vill du inte flyga så långt, utan bara hemma, så monterar du på propellerskydden som medföljer i detta fly more-kit. Då flyger du säkrare inomhus, kanske i vardagsrummet, i sporthallen eller när du vill inspektera hängrännorna på huset.


5. DJI Mavic Air Fly More Combo RTF

Liten och smidig

Räckvidd och något åldrad drönare

Mavic Air är egentligen något daterad med tanke på Mavic Air 2 och DJI Air 2S intåg. Det tycks dock som att återförsäljarna har den kvar i lager ännu och i detta fly more-paket så hamnar den väl under 10 000 kronor.

Den som inte känner till Air-modellerna skall tänka Mavic men mycket lättare. Med bara dryga 400 gram och mindre mått så blir drönaren betydligt mer portabel men utan att en vettig kamera för både foto och film i 4k saknas.

Sensorer i tre riktningar hjälper till med navigeringen för att undvika hinder. Modellen har även funktionen 'active track' som gör att den kan följa personer eller fordon automatiskt.

Det man kan ha synpunkter på är den något sämre räckvidden och att inte flygtiden når upp till de 30 minuter som senare generationer av Air erbjuder.


6. Yuneec Mantis G RTF

Lätt och smidig, bra batteritid

Udda modell

Yuneec försöker, vad det verkar som, ihärdigt slå sig in på marknaden och konkurrera med marknadsledaren DJI. Deras Mantis G kan vara ett alternativ till Mavic Air för den som vill prova något annat.

Den här drönaren är en lättviktare på ett halvt kilo och med en mycket bra flygtid på upp till 33 minuter.

En kul och lite unik funktion är att drönaren kan styras inte bara av gester, utan också av röstkommandon, något som hittills inte varit särskilt vanligt bland något annan tillverkare.

Bild- och videoupplösningen är på 13 mp respektive 4k/30 fps, vilket inte får anses som något revolutionerande men vad man ändå minst kan förvänta sig av en drönare i denna klass.

Det kan också nämnas att Mantis G är byggd på open source-baserade PX4 som flight controller, vilket gör den lite extra intressant för tekniska flygnördar.


Tomas Gustafsson
Tomas GustafssonExpert inom drönare

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer