Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bilbarnstolen för resan

  • 19 nov 2021
Sandra Björck
Sandra BjörckExpert inom bilbarnstolar

När man ska ut och resa är det mycket att tänka på och ofta mycket packning som ska med. Sedan vill man ju att ens ögonstenar ska åka säkert även på semesterresan. Är man utomlands kan ibland det vara svårt att få till samma bilsäkerhet som hemma. Det är värt att kolla upp hur olika lagar är utformade i olika länder - ibland är det helt okej att använda egen bakåtvänd stol och ibland kan det ge böter. De flesta av våra svenska bilbarnstolar är dessutom bara godkända med trepunktsbälte och i en del länder finns det bara tvåpunktsbälten i bil och bussar. I en del länder, t.ex. Thailand, finns möjlighet att hyra taxi med färdiginstallerad bakåtvänd stol.

I den här listan har jag tagit med stolar för barn i olika åldrar och som passar olika förutsättningar. På bilden ser ni min dotter i Axkid One, 6 1/2 år och ca 113 cm lång.

1. TinySeats Bilbarnstol

Flexibel, snabb montering, smidig

Något kort i ryggen som bältesstol

TinySeats är en nytänkande, flerfunktionell bakåtvänd Isofixstol som även går att använda som framåtvänd bältesstol.

Stolen går alltså att använda både bakåtvänd med Isofix från cirka 9 månader och upp till 18 kg. Sedan kan den användas framåtvänd som bältesstol upp till 25 kg. Stolen monteras snabbt och enkelt med Isofix. Klädseln är avtagbar och går att maskintvätta.

När man vänder stolen framåt (vid minst 5 års ålder) så använder man stolen som en bältesstol - dvs man använder bilbältet för att spänna fast barnet i stolen.

Den är väldigt enkel och snabb att installera samt tar liten plats vid förvaring. Hopfälld får den samma mått som en kabinväska och kan gå som handbagage på flyg (om vikten på 13 kg godkänns).

TinySeats passar perfekt om man inte har en egen bil då den både är enkel och smidig att förvara. Passar också om man har barn/barnbarn i olika åldrar.


2. Axkid One

Skön komfort, snabb montering

Lite dyr i inköp

Lyxvalet! Axkid One har lång användningstid och går att använda direkt från födseln (40 cm med inlägget One+) och är plustestad och godkänd upp till 125 cm. Stolen räcker därför ända upp till ca 6-7 års ålder (23 kg).

One har många fördelar och smarta funktioner. Det är smidigt att ändra både huvudstöd, bälte, benutrymme och ryggläget med olika knappar som är enkla att komma åt.

Den har en enkel och snabb montering med Isofix, det är bara klicka i fästet och fälla ner stödbenet. Det tar högst 30 sekunder! Väldigt skönt att slippa montera om förankringsband hela tiden om man åker olika bilar. Det är också skönt om man t.ex. åker tåg och sen blir upphämtad med bil, då är det bara att snabbt klicka fast stolen.

One är min favorit när det kommer till långresor. Dottern på 7 år åkte skönt på vår långresa upp till Norrland förra sommaren. Så smidigt att bara skruva på knappen och ändra på ryggläget när hon somnade och det var några timmars väntan på färjan.

Axkid One är en smidig, slimmad och väldigt lätt stol (endast 10 kg!) för att ha Isofix och med sin långa användningstid passar den de flesta.

Vår expert Sandra Björck har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Simple Parenting Doona

Smidigt att slippa bära babyskyddet

Dyr i inköp, kort användningstid

Doona är ett unikt babyskydd för säkra resor åt våra minsta resenärer och kan funka ända upp till 2-årsåldern så länge inte barnets huvud går över kanten och maxvikten på 13 kg inte är uppnådd.

Det som gör Doona unikt är att det har inbyggda, svängbara hjul så att man smidigt kan förvandla babyskyddet till en vagn!

Den är också flygplansgodkänd vilket innebär att man kan köra hela vägen ombord och använda den även på flyget, om man har eget säte åt barnet. Jättesmidigt att slippa väcka barnet om det somnat innan resan. För oss var det guld värt att vår dotter kunde sova i lugn och ro tills hon vaknade på flyget, även om det var luftgropar. Barnet sitter bra fastspänt under hela resan med fempunktsele.

Doonas babyskydd passar för de minsta barnens resor, både i bil, buss, tåg och flyg. Också smidigt när man ska göra lite kortare ärenden och vill slippa ta med vagn.


4. Britax Two-Way

Jollyroom
1 599 kr
Trygg-Hansa Säkerhetsshop
1 925 kr
Se alla 2 priser

Säker, smidig, lång användningstid

Passar inte de allra minsta

Britax Two-Way är en smidig bakåtvänd bilbarnstol som är perfekt för resor om man inte har egen bil, eller om man ofta behöver flytta stolen mellan bilar. Den är nämligen lätt att bära och har inga stödben vilket gör den smidig.

Den är godkänd för framåtvänt åkande men vi har bara använt den bakåtvänt och det är det jag rekommenderar den för.

Two-Way passar barn mellan 9-25 kg vilket gör att den kan användas ända upp till ca 5-6 års ålder. Stolen har inte lika mycket stöd som många andra bakåtvända stolar, så jag rekommenderar den från ca 1 1/2-2-årsåldern.

Den är enkel att montera med förankringsband och godkänd att montera både med två- och trepunktsbälte. Många tar med den på flyg till eget säte eller checkar in den i airshell-väska som skyddar stolen under resan.

Smidig att ta med på resan och flytta mellan bilar!


5. Trunki BoostApak

Enkel och smidig att bära med sig

-

Trunki Boostapack är en smidig bälteskudde som även går att använda som ryggsäck - och som rymmer 8 liter packning!

Den är supersmidig - dottern kan själv bära den på ryggen med lite småsaker i. Vi har haft den med på flygresa som handbagage med lite kläder och pyssel, men då den inte är flygplansgodkänd får man inte sitta på den under flygresan. Dottern har även haft med den på bussresor med förskolan och då är den perfekt för att få plats med lite extrakläder.

Den är enkel att göra om till kudde: man öppnar bara en dragkedja, viker upp tyget bakom ryggen och fäller upp hornen på sidorna. Det finns också en bältesledning så att bältet hamnar rätt över axeln.

Trunki BoostApak passar familjer på språng med lite större barn, minst från 4 år och helst från ca 5-6 års ålder. Det viktigaste är att barnet uppnått en vikt på minst 15 kg och inte väger mer än 36 kg.

Smart lösning!


6. Joie Baby Every Stage FX

Skön komfort, smidig justering

Lite tung att bära runt på

Här har vi är en mycket allsidig och flexibel stol som växer med barnet.

Joie Baby Every Stage FX passar från nyfödd upp till 18 kg och sedan som framåtvänd bältesstol från ca 5 till 12 års ålder (36 kg). Den har fempunktssele vid bakåtvänt åkande och bilens trepunktsbälte som bältesstol.

Jag tycker att det här är en av de smidigaste stolarna på marknaden när det kommer till att höja och sänka huvudstödet. Den är också generöst vadderad, så den är väldigt mjuk och skön samt har inbyggd sidoventilation.

Stolen har lutningsbara positioner, både bakåtvänd och som framåtvänd bältesstol. Den är också utrustad med sidokollisonsskydd som skyddar både huvud, kropp och höfter lite extra.

Every Stage FX har har sidovingar som vidgas när huvudstödet höjs för att det inte ska bli för trångt för större barn - smart!

En flexibel stol som är perfekt för t.ex. mor- och farföräldrar då den går att använda både bakåt- och framåtvänd. Perfekt när barnbarnen i olika åldrar är på besök!


Sandra Björck
Sandra BjörckExpert inom bilbarnstolar

33-årig tvåbarnsmamma som tycker barnens säkerhet i bil är jätteviktig. Dottern på 7 år, ca 120 cm lång har precis börjat åka framåtvänd och 5 åringen på ca 106 cm åker bakåtvänd fortfarande i Axkid One😊 Hemma har vi både Britax Two Way, Axkid Minikid 1 och 2, BeSafe Izi Plus, Maxi Cosi XP, Axkid One, TinySeats, Trunki boostapak och äldsta dottern har precis börjat åka i en Cybex S-fix. Jag älskar att kunna ge andra tips och råd! Vill ni ställa frågor vilken fråga som helst eller bara prata lite allmänt så följ mig gärna på instagram sandrabjorck88 eller på facebook=) Väl mött/ Sandra

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer