Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa Android-surfplattan

Milad Zeyghami

Milad Zeyghami

  • Topplista
  • 30 okt 2020

Surfplattor börjar bli en allt vanligare syn hemma hos folk och den traditionella datorn har fått sig en rejäl konkurrent. Att använda surfplattan för att betala räkningar, surfa, titta på film, spela spel och arbeta fungerar i många fall alldeles utmärkt - speciellt bland de allra bästa surfplattorna på marknaden.

Utvecklingen har gått framåt och dagens surfplattor är snabbare, mer användarvänliga och funktionella än tidigare. Listans fokus kommer att ligga på mina favoriter bland de vassaste surfplattorna med Android. Förhoppningen är att denna lista ska erbjuda något för alla, vare sig man är ute efter en surfplatta för spel, jobb eller multimedia.

1. Samsung Galaxy Tab S7+ 12.4 SM-T976 128GB

Prestanda, skärmen, 5G-stöd, S Pen
Väldigt dyr

Det gamla ordspråket "smakar det så kostar det" har sällan passat in så bra som på Samsung Tab S7+. Priset må vara högt, men man får också något alldeles extra.

Den 12.4 tum stora Super Amoled-skärmen är något utöver det vanliga. Inte nog med att den är extremt högupplöst, den har även en uppdateringsfrekvens på 120 Hz vilket gör filmtittande, spelande och surfande till en ren fröjd för ögonen.

Prestandamässigt så håller den såklart också toppklass. Surfplattan har även plats för simkort med stöd för det nya 5G-nätverket vilket gör Samsung Tab S7+ till ett framtidssäkert val. Den populära pennan S Pen följer med och kan användas i många olika program.

Det enda negativa är såklart priset, för vilket man kan köpa sig en vass dator med betydligt fler användningsområden. Men om man vill ha den allra bästa Android-surfplattan på marknaden just nu så är valet enkelt: Samsung Tab S7+ är utan tvekan nummer ett!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Samsung Galaxy Tab S7+ 12.4 SM-T976 128GB
Samsung Galaxy Tab S7+ 12.4 SM-T976 128GB
9 494 kr

2. Samsung Galaxy Tab S6 10.5 SM-T865 128GB

Prestanda, design, funktionalitet

Listans solklara tvåa är Samsung Galaxy Tab S6, 4G-versionen. Innan Samsung släppte listans etta så var Tab S6 den överlägset bästa Android-surfplattan på marknaden.

Processorn i form av ett högpresterande Snapdragon 855-chipset och 6 GB i ram-minne gör att surfplattan klarar krävande spel, multimedia, surf och arbetsuppgifter problemfritt. Interminnet är på 128 GB och det lär räcka för de flesta. Om det ändå inte gör det kan man utöka minnet med ett minneskort.

Kamerauppsättningen håller hög klass bland surfplattor och Super Amoled-skärmen tillhör marknadens allra bästa. Det medföljer en pekpenna och det går även att köpa till ett anpassat tangentbord med musplatta om man är i behov av det.

Samsung Tab S6 tillhör eliten bland marknadens alla surfplattor. Den är framtidssäker och passar den som önskar sig en riktigt bra surfplatta som är "all-round".

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Samsung Galaxy Tab S6 10.5 SM-T865 128GB
(3)
Samsung Galaxy Tab S6 10.5 SM-T865 128GB
6 666 kr

3. Samsung Galaxy Tab S5e 10.5 SM-T725 64GB

Design, skärmen, smidig
Ej för gamers, inget hörlursuttag

Samsung Tab S5e är föregångare till listans tvåa. Den är något mer avskalad och inte lika högpresterande, men det är fortfarande en mycket bra surfplatta.

I marknadsföringen av Tab S5e fanns en inofficiell slogan som löd "less is more", något man märker direkt vid första anblick. Den har riktigt tunna ramar runt den 10.5 tum stora skärmen, är endast 5.5 mm tjock och väger drygt 400 gram.

Tråkigt nog följer ingen penna med och avsaknaden av ett hörlursuttag är förvisso förståelig med tanke på hur tunn surfplattan är, men det är fortfarande en liten miss enligt mig.

Super Amoled-skärmen är väldigt bra och surfplattan drivs av ett välfungerande Snapdragon 670-chipset i kombination med 4 GB ram-minne och 64 GB i internminne. Prestandan räcker dock inte riktigt till för grafikkrävande spel.

Denna rekommenderas till dig som har höga krav på design och söker en lätt reskompis med vass skärm.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Samsung Galaxy Tab S5e 10.5 SM-T725 64GB
(4)
Samsung Galaxy Tab S5e 10.5 SM-T725 64GB
4 490 kr

4. Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 SM-P615 64GB

Funktionell, medföljande penna
Något sämre skärm

Ännu en Samsung-platta? Jag vet, det kan tyckas tråkigt men faktum är att Samsung är den överlägset ledande tillverkaren bland surfplattor med Android.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite är just som namnet ger en hint om, en light-version av listans tvåa. Den må vara mer simpel än sin storebror, men dock fortfarande en bra och funktionell surfplatta.

Den 10.4 tum stora skärmen är inte lika vass som listans etta och tvåa. Här har man bytt ut den supervassa Amoled-skärmen mot en något sämre LCD-skärm.

Tab S6 Lite har inbyggt stöd för LTE likt listans tidigare nämnda alternativ, vilket ger möjligheten att använda ett sim-kort för samtal och surf när man inte har WiFi tillgängligt.

Denna surfplatta tillhör inte den absoluta toppklassen, men är modern och klarar vardaglig användning problemfritt. Ett stort plus är den medföljande pennan som passar utmärkt för den som gillar att anteckna och rita.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 SM-P615 64GB
(1)
Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 SM-P615 64GB
3 802 kr

5. Huawei MatePad Pro LTE 128GB

Prisvärd, hög prestanda, design
Avsaknad av Google-tjänster

Listans outsider är Huawei MatePad Pro. Egentligen är den överlägsen både listans tvåa och trea, men jag rankar den sist av en anledning - avsaknad av appar och tjänster från Google.

MatePad Pro är Android-baserad, dock har den inget stöd för Google Play (som är Googles butik för appar) på grund av USA:s handelsblockad mot Huawei. Den har istället Huaweis egna app-galleri och där hittas många, men långt ifrån alla, appar som erbjuds via Google Play.

Som surfplatta är MatePad Pro helt suverän med trevlig design och hög prestanda. Den drivs av Huaweis egna processor i form av Kirin 990, som tillhör eliten. Den har även 6 GB i ram-minne, 128 GB i internminne och stöd för LTE. Den 10.8 tum stora skärmen är högupplöst och har en "punch hole"-kamera i skärmen.

Huawei MatePad Pro är ett prisvärt val för den teknikvane som önskar mycket hög prestanda och som kan knepen för att komma runt avsaknaden av Googles Playbutik.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Huawei MatePad Pro LTE 128GB
(1)
Huawei MatePad Pro LTE 128GB
6 987 kr