Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa Android-surfplattan

  • 1 sep 2021
Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom surfplattor

Surfplattor börjar bli en allt vanligare syn hemma hos folk och den traditionella datorn har fått sig en rejäl konkurrent. Att använda surfplattan för att betala räkningar, surfa, titta på film, spela spel och arbeta fungerar i många fall alldeles utmärkt - speciellt bland de allra bästa surfplattorna på marknaden.

Utvecklingen har gått framåt och dagens surfplattor är snabbare, mer användarvänliga och funktionella än tidigare. Listans fokus kommer att ligga på mina favoriter bland de vassaste surfplattorna med Android. Förhoppningen är att denna lista ska erbjuda något för alla, vare sig man är ute efter en surfplatta för spel, jobb eller multimedia.

1. Samsung Galaxy Tab S7+ 12.4 SM-T976 128GB

Prestanda, skärmen, 5G-stöd, S Pen

-

Det gamla ordspråket "smakar det så kostar det" har sällan passat in så bra som på Samsung Tab S7+. Priset må vara högt, men man får också något alldeles extra.

Den 12.4 tum stora Super Amoled-skärmen är något utöver det vanliga. Inte nog med att den är extremt högupplöst, den har även en uppdateringsfrekvens på 120 Hz vilket gör filmtittande, spelande och surfande till en ren fröjd för ögonen.

Prestandamässigt så håller den såklart också toppklass. Surfplattan drivs av ett Snapdragon 865 chipset som är högpresterande på alla sätt. Vidare så har den 128 GB i internminne och 8 GB i ram-minne. Surfplattan har även plats för simkort med stöd för det nya 5G-nätverket vilket gör Samsung Tab S7+ till ett framtidssäkert val. Den populära pennan S Pen följer med och kan användas i många olika program.

Det enda negativa är såklart priset, för vilket man kan köpa sig en vass dator med betydligt fler användningsområden. Men om man vill ha den allra bästa Android-surfplattan på marknaden just nu så är valet enkelt: Samsung Tab S7+ är utan tvekan nummer ett!


2. Samsung Galaxy Tab S7 11.0 SM-T875 128GB

Prestanda, design, funktionalitet

-

Listans solklara tvåa är Samsung Galaxy Tab S7 LTE (4G). Som namnet nog avslöjar så är denna versionen en något avskalad versionen av Samsung Galaxy Tab S7+.

Faktum är att Samsung använder samma processor (chipset) i form av Snapdragon 865 i både listans etta och även i Samsung Galaxy Tab S7 LTE. Prestandamässigt sköter den sig med andra ord riktigt bra, grafikkrävande spel och appar är inga som helst problem.

Det som dock skiljer sig mellan listans etta och denna denna surfplatta är framförallt att Samsung Galaxy Tab S7 LTE dels inte har 5G-stöd, samt att Samsung Galaxy Tab S7 LTE har en något mindre skärm och inte lika höga upplösning.

Samsung Tab S7 är dock en utomordentligt bra surfplatta och den tillhör den yttersta eliten bland marknadens alla surfplattor. Den är framtidssäker och passar den som önskar sig en riktigt bra surfplatta som är "all-round", men som kanske inte känner behovet att ha marknadens allra bästa Android-surfplatta.


3. Lenovo Tab P11 Pro ZA7D 128GB

All-round, design, tillbehör

Något svagare prestanda

Lenovo Tab P11 Pro är inte listans bästa surfplatta, P11 Pro är däremot ett bevis på att andra tillverkare förutom Samsung kan leverera riktigt surfplattor med Android som operativsystem.

Lenovo P11 Pro har en 11.5 tum stor och högupplöst Oled-skärm. Den högupplösta skärmen i kombination med den tunna designen och smala aluminium-ramen gör surfplattan till en trevlig visuell upplevelse.

Prestandamässigt så drivs surfplattan av ett Snapdragon 730 chipset, vilket fungerar problemfritt för enklare spel, surf och multimedia. Det bör dock poängteras att det finns en risk att det laggar om man har flera grafikkrävande appar och spel igång samtidigt, men för "vanligt" användande så gör den sitt jobb. Utöver processorn så har surfplattan 128 GB i internminne, stöd för minneskort och 6 GB i ram-minne.

Den länkade versionen av P11 Pro i denna lista är även utrustad med LTE-stöd. Ett stort plus är även det faktum att man med köpet får ett medföljande tangentbord samt Lenovos egna "Precision Pen 2".


4. Huawei MatePad Pro 128GB

All-round

Saknar Googles tjänster, ingen LTE

Listans outsider är Huawei MatePad Pro. Egentligen är den vassare än listans trea, men jag rankar den sist av en anledning - avsaknad av appar och tjänster från Google.

MatePad Pro är Android-baserad, dock har den inget stöd för Google Play (som är Googles butik för appar) på grund av USA:s handelsblockad mot Huawei. Den har istället Huaweis egna app-galleri och där hittas många, men långt ifrån alla, appar som erbjuds via Google Play.

Som surfplatta är MatePad Pro helt suverän med trevlig design och hög prestanda. Den drivs av Huaweis egna processor i form av Kirin 990, som tillhör eliten. Den har även 6 GB i ram-minne, 128 GB i internminne. Den 10.8 tum stora skärmen är högupplöst och har en "punch hole"-kamera i skärmen.

Huawei MatePad Pro är ett prisvärt val för den teknikvane som önskar mycket hög prestanda och som kan knepen för att komma runt avsaknaden av Googles Playbutik.


Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom surfplattor

Hallå, Milad heter jag! Har sedan barnsben varit en mobiltelefon-fantast, har ägt otaligt många mobiler och följer dagligen de senaste mobilnyheterna på mobilforum likt Swedroid och diverse plattformar tillägnade just mobiltelefoner och även surfplattor. Tycker utvecklingen har varit smått fantastisk och det är ju utvecklingen i sig som driver på mitt intresse för mobiler och surfplattor. Jag hoppas att jag genom mitt intresse kan dela med mig av vad jag har fått upptäcka och lära mig, detta för att göra valet för dig som konsument något enklare! Väl mött!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer