Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Smarta lampor för utomhusbruk

  • Topplista
  • 1 expert
Daniel Röjdeby
Daniel Röjdeby
6 773 har blivit hjälpta av Daniel

Att ha smart belysning utomhus är bland det bästa du kan göra med smart belysning. Utomhusbelysningen är nämligen väldigt enkel att schemalägga med hjälp av solens upp- och nedgång. Inomhusbelysning är lite svårare, då dina inställda rutiner inte har en aning om du är hemma sjuk eller har semester, medans utomhus kan det lysa likadant oavsett om dina rutiner ändras.

Att ha en upplyst miljö runt huset ger en trevlig atmosfär, i synnerhet om du får in lite punktbelysning och lite färgklickar här och där. Man kan givetvis använda sina befintliga utomhusarmaturer och bara byta ut lampan, men det finns även en uppsjö av färdiga armaturer med ljuskälla - både de som är avsedda för fast installation och de som går på svagström och är enkla att själv installera.

Jag har enbart valt Philips Hue-produker till denna lista, då deras utomhusserie är enkel att själv installera samt att deras hub både är kompetent och smidig att arbeta med. Den fungerar dessutom ihop med i princip alla andra smarta system på marknaden.

1. Philips Hue Impress 17459

fr. 1 202 kr

Jämför priser
Snygga armaturer som lyser upp bra

Impress vägglampa är en snygg kreation som lyser upp fasaden på ditt hus samtidigt som den sprider gott om ljus runtomkring.

Fasadbelysning ser jag som hjärtat i utomhusbelysningen och håller området runt hus och garage väl upplyst. Det tycker jag känns bra dels för att du själv ser vart du går i trädgården och dels så inga obehöriga kan smyga runt i mörkret. Utöver det så ser det också mycket trevligare ut.

Installationen är enkel med lågspänningssystemet och kräver endast ett vägguttag, samt en Philips Hue-brygga.

Fasadbelysningen är given att automatisera. Ställ in så den tänds när solen går ner och dimmar ner lite mitt i natten så kommer du inte behöva röra ett finger på åratal. Du kan även färga ljuset, men jag rekommenderar att kombinera det vita ljuset med stämningsbelysning (Lily/Lightstrip) för en riktigt härlig utemiljö!

2. Philips Hue Lily 17414

fr. 2 543 kr

Jämför priser
Vår expert Daniel Röjdeby har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Skapar mysig stämning

Hue Lily är den perfekta produkten att punktbelysa med. Själv använder jag de tre som följer med startpaketet för att lysa upp träd och solsegel, men det blir nog snart fler.

Lamporna drivs av en transformator och sätts i en vanlig stickkontakt. De förlängs därefter med 5 meter långa lågspänningskablar som enkelt skruvas ihop efter eget behag. Elsystemet gör det enkelt att sprida belysningsställena över trädgården och kablarna kan läggas på marken eller gömmas under jord utan inblandning av elektriker.

Lamporna är av god kvalitet och kommer med såväl jordspett som fästplattor så du kan montera dem precis var som helst. Punktbelysningen skapar ett djup i utomhusmiljön och kan ställas i olika färger för att bryta av.

Den här produkten kräver en Hue-brygga och passar för den som vill skapa en härlig stämning.

3. Philips Hue Impress 17454

fr. 1 449 kr

Jämför priser
Sprider ljuset bra

I Impress-serien hittar vi denna pollare i snygg design. Den finns i olika höjder som fritt kan kombineras.

Med lågspänningssystemet är det lätt att skarva sig fram upp till 35 meter från spänningsomvandlaren för att lysa upp en sällskapsyta, kanske även gången dit. Du kan välja att lysa upp med vitt ljus eller ha den som stämningslampa i färg.

Vill du att platsen bara ska vara upplyst när ni befinner er där så kan den slås igång automatiskt av en Hue Outdoor Motion Sensor, eller inifrån med en Hue Dimmerswitch. Annars kan den såklart schemaläggas precis som Hues övriga belysning eller slås på från appen.

Pollaren kräver en Hue-brygga och passar dig som vill ha en upplyst plats dit fasadlamporna inte når.

4. Philips Hue White and Color Ambiance Lightstrip Outdoor (5m)

fr. 1 473 kr

Jämför priser
Skapar mysig stämning

Liksom Lily skapar Outdoor Lightstrip god stämning i trädgården. Den drivs av samma lågspänningssystem vilket gör den lätt att få dit du vill utan elektriker.

Istället för att punktbelysa en detalj lyser lightstripen upp en hel sektion i trädgården. Jag skulle själv välja att markera en nivåskillnad jag har i trallen genom att sätta den under trappsteget, men den gör sig lika bra längs en rabatt eller innanför kanten på odlingslådor.

Lightstripen gör sig bäst som stämningsgivande ljus och bör kompletteras med mer direkt belysning.

Produkten kräver en Hue-brygga för att fungera och passar den som vill markera en längre rabatt eller höjdetapp på ett stämningsgivande sätt.

5. Philips Hue White Ambiance 250lm 6500K GU10 5,5W (Dimbar)

fr. 279 kr

Jämför priser
Enkelt att komma igång

För dig som redan har monterade utomhusarmaturer på fasaden räcker det med att byta ut ljuskällan.

Denna är av typen GU10 och sitter i de flesta spotlights/downlights. I armaturerna vid entrédörren brukar det istället sitta en E27-sockel, så var noga med att få rätt lampa. För att få dessa lampor automatiserade behövs en Hue-brygga, men vill du bara kunna dimma dem säljs de även förparade med en dimmerswitch.

Jag tycker det räcker med Ambiance-lampor på fasaden. De kan dimmas och ställas mellan vitt och gult ljus, lägger man på lite pengar får man även färgat ljus. I min mening är det dock bättre att lägga pengarna på stämningsbelysning i färg, som Lily eller en Lightstrip, medans fasadbelysningen får vara vit för att lysa upp bättre.

Köp dessa om du redan har snygga och bra armaturer på din fasad.