Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Enkla och bra bärbara datorer

  • Topplista
  • 13 mar 2021
  • 1 expert
Joakim Ewenson
Joakim Ewenson
24 499 har blivit hjälpta av Joakim
Listan publicerades 13 mar 2021

Behöver du eller en närstående en ny dator för enklare uppgifter? Är enkelhet och trygghet det viktigaste? Då har du verkligen hittat till rätt topplista! Här tipsar jag om olika datorer där tyngdpunkten ligger på att det ska krävas så lite datorvana som möjligt - för dig som bara vill ha något som fungerar friktionsfritt.

I den här topplistan hittar du ett antal varianter av prisvärda datorer som passar bra oavsett om du föredrar Windows, Mac eller kan tänka dig att gå lite utanför boxen med en Chromebook.

1. Acer Chromebook CB5-312T (NX.GL4ED.003)

fr. 3 990 kr

Jämför priser
Mycket prisvärd enkelhet
Kräver i princip internet

Det kanske mest prisförnuftiga valet man kan göra för att få en dator som kräver minimalt underhåll, det är att välja en Chromebook, exempelvis denna mycket prisvärda variant från Acer.

Den kanske största fördelen med att köpa en Chromebook är att datorn själv kommer att hålla sig uppdaterad och du kommer i stort sett aldrig behöva tänka på det.

Nackdelen är datorn blir väldigt beroende av en internetuppkoppling för att fungera optimalt. Du kan heller inte installera en massa program, utan får använda dig av antingen internetversionerna eller Googles motsvarigheter - som är helt gratis!

Chromebook är inte rätt för alla, men det är ett mycket bra alternativ för de som gör enklare uppgifter på internet, inte vill lägga tid på uppdateringar och inte planerar att spara en massa filer på datorn.

2. Acer Swift 3 SF314-42 (NX.HSEED.001)

fr. 6 666 kr

Jämför priser
Stabilt och bra val

Är du inte bekväm med tanken på en Chromebook? Har du kanske mjukvaror som kräver Windows för att fungera? Då är Acer Swift 3 ett utmärkt alternativ för dig!

Till en rimligt pris får man en välbyggd dator i en ganska bra storlek, där den 14" stora skärmen ger en bra kompromiss mellan smidighet och skärmyta.

Prestandan är kanske inte något man skriver brandtal om, men det är fullt tillräckligt för att leverera en trevlig upplevelse såväl idag som imorgon. Mer än nog för att du ska klara av dina vardagliga uppgifter utan några som helst problem.

Med bra byggkvalité, smart val av komponenter, fin skärm och ordentlig batteritid så är Acer Swift 3 ett stabilt och överlag riktigt bra val!

3. Asus Chromebook Flip C434TA-E10008

fr. 9 399 kr

Jämför priser
Bra byggkvalité och specifikationer
Kräver i princip internet

Vill man ha en Chromebook som levererar lite mer prestanda så finns det sådana alternativ med, som denna Asus Chromebook Flip C434TA.

Med denna Chromebook får du en stor och skarp skärm och riktigt bra prestanda för en mycket trevlig och snabb internetupplevelse.

Använder du kanske Gmail, Googles ordbehandlare och kalkylprogram? Då kommer det här vara en dator som klippt och skuren för dig! Givetvis fungerar den minst lika bra för att surfa på internet och precis som sin billigare motsvarighet så sköter sig uppdateringarna helt själv och du kommer i princip inte behöva tänka på något.

Asus Chromebook Flip C434TA är en Chromebook för dig med något högre krav på materialval och skärm, men som ändå ser fördelar med det enkla livet utan Windows!

4. Huawei MateBook D 14 r5 8GB 256GB (2020)

fr. 6 490 kr

Jämför priser
Mycket prisvärd

Känner du att du vill ha en traditionell Windows-laptop med bra materialval och byggkvalité så erbjuder den här Huawei MateBook D väldigt mycket för pengarna.

Huawei har lyckats med konststycket att få in bra komponenter i ett välbyggt chassi utan att priset för den delen springer iväg till absurda nivåer.

Huawei får dessutom ett fint plus i kanten för en inbyggd fingeravtrycksläsare i på-/av-knappen som både ger dig lite extra säkerhet såväl som enkelhet vid inloggning.

Vill du ha en traditionell Windows-laptop med lite mer fart och fläng samt utmärkt byggkvalité, då tycker jag att Huawei MateBook D är ett mycket bra val och det till en rimlig slant!

5. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB 512GB 13"

fr. 14 745 kr

Jämför priser
Utmärkt prestanda och byggkvalité
Dyr

För dig som vill ha en Apple-dator så är det givna valet en MacBook Air med Apples nya, egentillverkade M1-processor.

I listans dyraste alternativ får vi inte bara mer än tillräckligt hög prestanda för pengarna, vi får även en dator med hög byggkvalité, utmärkt skärm och riktigt bra tangentbord. Dessutom får vi bra batteritid och väldigt låg värmeutveckling.

Apples macOS är, när man väl vant sig, trevligt och naturligt att arbeta med. Ett tryggt och stabilt val även för de mest oerfarna och ointresserade användarna.

MacBook Air innebär en rätt stadig investering, det går inte att förneka. Samtidigt är den även välbyggd, har riktigt bra prestanda och gör det mesta i total tystnad.

Ett överlag utmärkt alternativ, om man vill och kan lägga pengarna den kräver!

6. Apple iPad Air 64GB (4th Generation)

fr. 6 749 kr

Jämför priser
Lättanvänt och tryggt

En surfplatta bland bärbara datorer? Ja, absolut, för väldigt många så kan det här vara ett fullgott alternativ till traditionella bärbara datorer!

Nya iPad Air erbjuder extremt bra prestanda i ett kompakt format och med bra möjligheter att koppla in tillbehör som tangentbord.

Den kanske största fördelen med en iPad är iPadOS som är både lättnavigerat och samtidigt väldigt tryggt och säkert. Med App Store får du dessutom ett enormt bibliotek av appar som både är enkla att installera och trygga att använda.

Är du inte beroende av viss specifik mjukvara som endast finns till exempelvis Windows, då kan en iPad vara ett mycket bra alternativ till en traditionell bärbar dator!