Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa TV:n under 10.000 kr

  • Topplista
  • 2 experter
Åge Nielsen
Åge Nielsen
35 122 har blivit hjälpta av Åge

En TV ska erbjuda bra bild och ljud för att ge en fin upplevelse. Dagens platta TV-apparater ger generellt inte ett bra ljud om inte en soundbar används, eller om inte TV:n kopplas till ett surroundsystem. Med den gamla tjock-TV:n fanns det en lådvolym som möjliggjorde ett bra ljud. Det blir en kompromiss med dagens TV-apparater, där bilden kommer i första rummet och ljudet därefter.

Jag har valt ut några produkter som jag tycker är extra värda att titta på för sin prisklass. Ljudet är invägt i bedömningen, tillsammans med bilden och skärmens storlek. Bra TV-apparater lämpar sig väl för både sport och film då de klarar av snabba rörelser och levererar fina kontraster (skillnaden mellan ljust och mörkt). Listan är inte rangordnad - alla produkter är bra på sitt sätt!

1. Philips 50PUS9005

fr. 9 990 kr

Jämför priser
Bilden, priset, Ambilight
Ljudet blir bättre med en soundbar

50" kan vara nog så stort för en del. Här är en toppmodell som inte går av för hackor!

Den har Ambilight, omgivningsljus, på alla fyra sidorna, en skärm av högsta kvalitet och en bild som verkligen anstår en LCD-TV i högsta klass!

Skärmen är belyst bakifrån vilket ger en mycket jämn ljussättning av skärmen. Dessutom ger det en förbättrad konstrast då skärmens bakljus dämpas i mörka scener.

Den har stöd för alla bildförbättringstekniker vilket gör att TV:n kan lyfta bildkvalitén ännu mer, i alla fall när tekniken finns i filmmaterialet. Film i 4k och med t.ex. HDR10+ ger en bild i biokvalitet. P5-processorn gör ett mycket bra jobb!

Ambilighten ger en skön känsla av en större bild än vad skärmen är. Operativsystemet är Android, vilket borgar för stort utbud av appar och enkel casting från mobil enhet. Ljudet är helt okej i denna modell.

Suverän bild till mycket bra pris!

2. Samsung QLED QE55Q67T

fr. 7 990 kr

Jämför priser
Bilden, priset, menysystemet
Inget stöd för casting med Apple

Samsung har implementerat sin quantum-dot-teknik, som de kallar QLED, i denna TV. Den levererar en mycket bra bild.

Färgerna blir kraftfulla och kontrasten är mycket bra, vilket är några av fördelarna med quantum-dot. Dessutom använder Samsung Dual LED-tekniken för bakgrundsbelysningen som också ger en bildförbättring.

Uppskalningen från standard- till högupplösning görs med gott resultat. Stöd för HDR10+, en teknik som förhöjer kontrasten, finns inbyggd. Detaljrikedomen är väldigt bra, speciellt i högupplöst film.

Ljudet är okej men i vanlig ordning ger en soundbar ljudet ett lyft. Menysystemet är en av Samsungs styrkor. Det är lättanvänt. Operativsystemet är Tizen, Samsungs egna, och tillåter inte spegling av Apple-produkter.

Är TV:n avstängd kan den visa en vacker bild istället för en svart skärm.

3. Philips 70PUS7855

fr. 7 490 kr

Jämför priser
Storleken, pris, bilden, Ambilight
Saphi operativsystem

Listans största TV är denna Philips på hela 70". Det är årets modell och den har Ambilight, omgivningsljuset som Philips är kända för.

Bildkvalitén är mycket hög och ger en väldigt fin filmkänsla. P5-processorn gör ett fint jobb och bäst är TV:n med 4k-material som också innehåller någon bildförbättringsteknik, som HDR.

Den har trekanalig Ambilight på sidorna och upptill. Den här funktionen gör att bilden upplevs ännu större och ger ett behaglig bakgrundsljus.

Operativsystemet är Philips egna, Saphi, och begränsar apputbudet. Casta från Appleprodukter går inte. Ljudet är okej men en soundbar kommer att lyfta det.

Röststyrningen sker med funktionen Alexa och fungerar hyfsat. Den stora skärmen ger en väldigt bra biokänsla. Djupet i bilden är fin och kontrasten mycket bra med högupplöst material.

En gigantisk TV till superpris!

4. LG 55NANO86

fr. 9 545 kr

Jämför priser
Bild, spelstöd, pris
Ljudet

TV som skärm till datorn för spel? Visst, det här är en stor TV på 55"men den finns också som 49".

LG använder sin egna teknik för quantum-dot, som benämns NanoCell. Tekniken förhöjer färgnyanserna och gör bilden riktigt bra. Jobbet utförs av LGs egna processor, α7 Gen 3 Processor 4K. Den gör också ett riktigt bra jobb.

Skärmen är belyst bakom skärmen och har en teknik som kallas lokal dimning. Det gör att kontrasten, skillnaden mellan svart och vitt, ökar. Casting från Appleprodukter fungerar!

Stöd för flera bildförbättringstekniker inom HDR gör att film i 4K ger en mycket fin bild. Ljudet är okej för en platt-TV. Soundbar till denna TV kommer att lyfta ljudet.

För spelaren är det här en mycket bra TV till datorn då den stödjer Freesync, en teknik som minskar bildfördröjning när TV:n används för spel.

En TV för filmälskare och spelnördar!

5. Panasonic TX-50HX830E

fr. 8 290 kr

Jämför priser
Bilden, priset
Ljudet i viss mån

Det här är en fin och bra TV-modell från Panasonic, 50" och med mycket bra bild.

Här finns stöd för 4K-format och uppskalning av lågupplöst material gör den bra. Film och sport funkar fint, stödet för HDR (bildförbättringsteknik) ger djup och färgerna i bilden är utmärkta. Med 4k-material glänser denna TV! Bakom allt detta ligger Panasonics välrenommerade HCX-processor.

Bakgrundsbelysningen är zonindelad vilket ger en högre konstrast. Svärtan blir betydligt bättre än vanligt. TV:n har trådlös uppkoppling och ett gott utbud av anslutningar. Ljudet är okej tack vare stöd för Dolby Atmos.

Som hos många platta TV-apparater är ljudet ändå den svaga punkten. En soundbar lyfter ljudet men det är en extrakostnad då den inte ingår.

Det här är en normalstor TV med mycket fin bild till ett bra pris!

6. Philips The One 58PUS8505

fr. 7 810 kr

Jämför priser
Bilden, priset, Ambilight
Ljudet i viss mån

58 tum kan för många vara en bra storlek. Philips levererar här en kanon-TV av högsta kvalitet!

Den är utrustad med Ambilight i tre kanaler, (omgivningsljus på tre av skärmens sidor), bild i toppkvalitet och Android. Allt detta till ett mycket bra pris.

Stöd för flera olika bildförbättringstekniker och ljudtekniker är inbyggt. Kontrasten är hög och färgåtergivningen utsökt. Man uppslukas av den fantastiska bilden!

ChromeCast finns inbyggt då operativsystemet är Android. Ljudet är okej även om en soundbar fixar till det sista.

Finns även som 58PUS8535, 58PUS8545 och 58PUS8555 med smärre kosmetiska skillnader samt olika fjärrkontroller.

En högklassig TV till bra pris för den som vill ha en "mellanstor" modell.

7. Samsung QLED QE55Q77T

fr. 9 890 kr

Jämför priser
Bilden, priset

En premiummodell från Samsung med quantum-dot-teknik.

På denna TV har man monterad belysningen av skärmen på baksidan, vilket ökar kontrasten. Färgåtergivningen är mycket bra tack vare q-dot-tekniken och bilden är utsökt. Samsung använder en teknik som de kallar för Dual LED för bildförbättringar.

Skärmen håller mycket hög kvalitet och Samsung har klarat av att hålla uppe rörelseskärpan. Stöd för tekniken HDR, även det bildförbättring, är också inbyggt.

Ljudet är okej för en platt-TV men en ljudlist ger en klar förbättring. Samsung använder sitt eget operativsystem Tizen och det är lättnavigerat. Det tillåter dock inte casting från Apple-produkter.

8. Sony Bravia KE-55XH8196 (KD-55XH8196)

fr. 8 667 kr

Jämför priser
Bilden, priset, delvis ljudet

Sony är en fabrikant som tillverkar premiumserier i mycket hög kvalitet. Den här modellen ligger lite under det skiktet, men levererar trots det mycket bra bild.

Stöd för flertalet bildförbättringstekniker, inklusive HDR och Dolby Vision, ser till att förhöja filmupplevelsen. Denna TV använder sig av Sonys teknik Triluminos, som är Sonys variant av quantum-dot-tekniken. Liksom QLED och nanoLED förhöjer tekniken färgåtergivningen och gör den briljantare och mer färgsprakande, utan att för den skull överdriva.

Skärmen har inte lokal ljusdämpning (local dimming) men väl en enklare variant av denna funktion. Det gör att kontrasten upplevs som bättre.

Sony använder Android som operativsystem, vilket borgar för bra stöd av casting till TV:n.

Hög bildkvalitet till överkomligt pris!

Peter Olsson
Peter Olsson
14 353 har blivit hjälpta av Peter

Funderar du på att köpa en ny TV men är lite vilse i djungeln? Då är du på god väg att hitta en väg ut! Här listar jag apparater som kommer förgylla din tid i soffan.

Första delen av 2021 kommer vi troligen fortsatt spendera mycket tid i hemmet. Se därför till att ha de bästa förutsättningarna för många mysiga hemmakvällar med långa TV-maraton. Unna dig en ny TV så kan ni spendera massor med kvalitetstid tillsammans! Se till att skaffa en TV med bra utbud av streamingappar, så du inte missar någon av vårens alla premiärer. Denna lista innehåller prisvärda kandidater under 10.000:- med fokus på bra bild och smarta funktioner.

1. Samsung QLED QE55Q80T

fr. 10 987 kr

Jämför priser
Bilden, bra för gaming

Samsung QE55Q80T är en riktigt trevlig TV att vila ögonen på, oavsett material.

Förutom att den levererar läcker bild med bra färgåtergivning och djup svärta så hanterar den också snabba rörelser utan problem. Fungerar lika bra i ljusa som mörka miljöer med klart godkänd betraktningsvinkel. Mycket bra responstid, lågt input lag, 120 Hz-panel samt stöd för VRR gör den till ett utmärkt val för gaming.

Samsung kör med Tizen OS, vilket innebär hög användarvänlighet och bra utbud av appar. Streaming direkt från mobilen är busenkelt. Levereras med Samsungs numer välkända One Remote, som är snål på knappar men enkel att använda efter en kort inlärningsperiod.

Q80T funkar till allt, men skiner lite extra när det kommer till just gaming och snabba actionfilmer.

2. Philips The One 58PUS8545

fr. 6 990 kr

Jämför priser
Ambilight
Svärtan

Philips 55PUS8545 lyser upp ditt vardagsrum lite mer än övriga kandidater. Ambilight förhöjer mysfaktorn, förstärker svärtan och får TV:n att upplevas som större.

Förutom stämningsfullt ljus levererar denna TV mycket bild för pengarna. Bra skärpa och naturtrogna färger som verkligen kommer till sin rätt när man spelar upp 4K- och HDR-material. Svärtan når inte hela vägen men det gör den sällan om man inte väljer en OLED.

Styr TV:n gör du med det gedigna antalet knappar på fjärrkontrollen, eller genom röstkommandon. Här finns stöd för både Alexa och Google Assistant. 55PUS8545 levereras med Android OS där den främsta fördelen är det stora utbudet av appar.

Philips 55PUS8545 fungerar bäst för film- och tv-tittande och är lite mysigare än de andra apparaterna på listan.

3. LG 55NANO906

fr. 9 982 kr

Jämför priser
Bra för gaming, betraktningsvinkeln
Ljusstyrkan

LG55NANO90 presterar som bäst i stora ljusa rum och är ett utmärkt val för gaming, med sin 120 Hz-panel och stöd för VRR. Givetvis håller även responstid och input lag hög klass.

Bilden är behaglig att titta på med klara färger och fin skärpa. TV:n hanterar reflektioner ypperligt och har en bra betraktningsvinkel även för större rum. Svagheter hittar vi i ljusstyrkan vilket märks främst när du tittar på HDR-material.

LGs WebOS är väldigt lätt att använda och utbudet av appar är riktigt bra. Fjärrkontrollen ser traditionell ut med mycket knappar men döljer lite magi. Det går nämligen även att styra TV:n med rörelser och rösten.

Ett bra allround-val men som trivs bäst hos gamers med ljusa vardagsrum.

4. Sony Bravia KD-55XG8096

fr. 7 439 kr

Jämför priser
Snabb, bra motion handling
Svärtan

Prisvärd TV med grymt utbud av appar.

KD55XG8096 har Android TV som operativsystem. Det innebär ett rejält utbud av appar för bland annat streaming. TV:n har också inbyggd Chromecast vilket gör det enkelt att streama material direkt från din mobil/dator. Android TV är inte det användarvänligaste alternativet, men utbudet av appar väger upp för den lilla svagheten.

Om vi inte ska snöa in helt på apputbudet så levererar Sony faktiskt också en riktigt bra bild med en liten svaghet: svärtan. Trivs du i mörkret kan du tyvärr få leva med lite gråaktig svärta.

Ljudet är godkänt men saknar umpf. För dig som vill ha mer tryck så rekommenderas att koppla till en soundbar eller liknande. Fjärrkontrollen har traditionella knappar och är enkel att hantera.

Den här maskinen levererar det lilla extra när det kommer till snabba puckar och gaming.

5. LG 65UN7300

fr. 6 990 kr

Jämför priser
Priset, bilden, betraktningsvinkeln
Ljusstyrkan, svärtan

LG65UN7300 är en riktigt prisvärd TV som levererar mycket bild för pengarna.

TV:n är mycket användarvänlig tack vare LGs WebOS. Det är enkelt att navigera och utbudet av appar är riktigt bra. Fjärrkontrollen har traditionella knappar men är samtidigt magisk då du kan styra TV:n genom att vifta frenetiskt med kontrollen. Motion i TV-soffan = win win!

Bilden är skarp med klara färger och bra responstid. UN7300 hanterar allt från spel till film och sport med fullgott betyg. Den fungerar finfint i ljusare rum och har även en bra betraktningsvinkel för dig med ett större vardagsrum. Svärtan och ljusstyrkan när du tittar på HDR är TV:n främsta svagheter.

På det stora hela en bra TV för både film, spel och sporttittande.