Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa skötbordet

  • Topplista
  • 1 expert
Anna Ottosson
Anna Ottosson
4 004 har blivit hjälpta av Anna

Jag räknade ut någon gång att min första dotter förbrukat ungefär 6000 blöjor under hennes blöjperiod. Då både jag och min man ofta har ont i ryggen var ett skötbord ett måste i vårt hem, i alla fall under bebisperioden när blöjorna byts liggande. Det finns lite olika varianter och vilket skötbord som passar ens familj bäst beror på faktorer som till exempel hur mycket plats man har, om man önskar några extra funktioner (till exempel förvaring), och ens budget, såklart.

Finns det gott om plats i hemmet föredrar jag ett vanligt skötbord som står på golvet och har bra med plats för att förvara blöjor etc. på själva bordet. Det får gärna vara någon form av integrerad förvaring också (det är förvånande hur otroligt mycket babyprodukter man lätt samlar på sig). Om man inte har så mycket plats finns smarta lösningar som vägghängda bord, skötbord som sätts på badkar eller spjälsäng, samt vikbara skötbord.

1. BabyDan Alfred

fr. 1 349 kr

Jämför priser
Stabil, bra förvaring
Låga sidokanter

Prisvärda märket Baby Dans skötbord har allt man behöver i ett skötbord samt en robust konstruktion som ändå inte tar så mycket plats.

Måtten är följande: höjd: 90 cm, bredd 75 cm och djup 55 cm. Det finns plats för det man behöver, i och med att skötbordet har två hyllor (perfekt för t.ex. blöjpaket) samt en stor låda.

Denna typen av skötbord gillar jag just för att de är enkla och funktionella men kanterna på sidorna är inte jättehöga, och precis som för alla skötbord är det väldigt viktigt att man inte går ifrån sin bebis när hen ligger på skötbordet.

Tillsammans med en skötbädd platsar detta skötbord i badrummet såväl som i sovrum eller barnrum. Skötbord är ju generellt kanske inte hemmets snyggaste möbel men jag tycker ändå att detta smälter in rätt bra utan att sticka ut.

2. Troll Nicole Top Skötbord

fr. 675 kr

Jämför priser
Tar lite plats, robust, diskret
Behöver tas upp och ner

Att ha en skötbordsmodell som går att lägga på spjälsängen är en utmärkt lösning för trångbodda. Troll är ett populärt märke som gör stabila och fina kvalitetsmöbler för barn. Just detta skötbord har höga kanter vilket är positivt om man har en extra rörlig bebis.

Skötbordet är 59 cm brett och har ett djup på 75 cm, så det passar spjälsängar med standardmått (alltså ej så kallade bedside cribs). Tänk på att höjden såklart är beroende av spjälsängens höjd, vilket kan ha betydelse för ergonomin och hur bekvämt det blir att använda för föräldrarna.

När skötbordet inte används är det bara att ställa på lämplig plats i närheten men tror man att man kommer tycka att det är jobbigt att behöva bära upp och ner det så kanske man ska överväga en annan modell.

3. Babytrold Vera

fr. 529 kr

Jämför priser
Smidigt, plockas undan, lågt pris
Stabiliteten

Vill man gärna ha ett vanligt skötbord men inte riktigt har utrymmet, alternativt inte vill låta det stå framme hela tiden, kan ett uppfällbart skötbord vara smart. Även om man vill kunna flytta runt skötbordet på ett smidigt sätt är det en bra lösning.

Baby Trold har ett bra ihopfällbart skötbord som är 87 cm högt, 67 cm brett och har en längd på 80 cm. Nackdelen med ihopfällbara saker är alltid en viss klämrisk, speciellt med små barn i närheten. De blir ju naturligt heller inte riktigt lika stabila som mer permanenta lösningar.

Lösningar av detta slag brukar vara prisvärda också eftersom det inte handlar om en möbel på samma sätt som vanliga skötbord.

Det här är ett smidigt skötbord och dessutom ingår en bra förvaringsficka för exempelvis blöjor.

4. BabyDan Karla Wall Changer

fr. 959 kr

Jämför priser
Litet, passar små badrum
Gör skada i väggen

Ett vägghängt skötbord är en bra lösning för den som önskar ha sitt skötbord i badrummet, men som inte har platsen för det.

En stor fördel med att ha skötbordet i badrummet är tillgången till rinnande vatten som kan vara praktiskt vid blöjbyten. Det går att hänga över exempelvis toaletten, likt lösningarna som finns på väldigt många offentliga skötrum.

Nackdelen med ett vägghängt bord är att det gör permanent skada i väggen, vilket inte är så snyggt när man monterar bort det, och sedan är det också väldigt viktigt att montera rätt för att det ska bli en säker lösning.

Det finns förvarningsplats för de blöjor och produkter som behövs vid ett vanligt blöjbyte. Detta skötbord från Baby Dan blir diskret när det fälls upp och sticker endast ut 15 cm. De övriga måtten är 76 cm i höjd och 58 cm i bredd.

5. 2ME Basic Wall Changer

Smidigt, litet, lågt pris
Något rangligt, inte det snyggaste

Tvättbjörne är ett klassiskt märke när det kommer till skötbord. Främst är de kanske kända för sina bord som går att montera på badkar men de gör också vägghängda bord. Skötbädden är 65 x 40 cm, vilket är väldigt litet och smidigt i skötbordssammanhang, och en annan fördel är att det går att montera i den höjd som passar föräldrarnas längd bäst.

Smidigare skötbord som tar mindre plats är svårt att hitta, men tyvärr kanske det inte är den snyggaste lösningen, och om det är något man värdesätter kanske inte detta är det ultimata skötbordet.

Priset är lågt och dessutom ingår en skötbädd, vilket i alla andra fall måste köpas till. Skötbädden är av material som är lätt att rengöra vilket är ett annat plus.