Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa projektorn

  • Topplista
  • 1 expert
Peter Olsson
Peter Olsson
14 353 har blivit hjälpta av Peter

Med en projektor går du på bio varje dag, utan att ens behöva lämna hemmet! En projektor gör att film faktiskt blir bättre hemma. En riktigt bra och rejält stor bild förhöjer upplevelsen och i hemmet finns heller inga störande moment som förstör filmen. Om det mot förmodan dyker upp kan du bara pausa filmen, magi!

Här listar jag projektorer som ger mycket och bra bild för pengarna. Jag utesluter medvetet värstingarna med mycket högre prislapp, då dessa hör hemma i en egen lista för riktiga entusiaster. Vill du fördjupa dig mer i ämnet rekommenderar jag att läsa på om alla olika tekniker och skillnaderna mellan dem. Innan du springer iväg och köper en projektor så fundera över placeringen och hur stor bildyta du kan/vill ha. Projektorer projicerar nämligen olika stor bild beroende på avstånd. Töm heller inte hela spargrisen på själva projektorn, att ha en bra projektorduk är nog så viktigt för att resultatet ska bli bra.

1. Sony VPL-HW65ES

fr. 22 490 kr

Jämför priser
Svärtan och ljusstyrkan
Inte 4k

Sony har lång erfarenhet av att leverera hembioprojektorer i världsklass och VPL-HW65ES är inget undantag. Sony bygger sina projektorer med SXRD-teknik, vilket innebär bild med grym svärta och kontrast.

HW65 är en projektor med Full HD, så man kan undra om den verkligen har något att hämta mot listans övriga 4k-specade maskiner? Japp, det har den faktiskt, och det beror på att många 4k-projektorer idag inte kör Native 4k. Bilden på den här pjäsen håller hög klass och är en favorit bland många hembiofantaster.

HW65 är en riktigt ljusstark maskin och behöver inte gömmas undan i en källare för att leverera grym bild. På en enda lampa kan du få ut hela 6000 timmar av rent nöje. Det innebär att du kan avnjuta alla avsnitt i Game of Thrones över 90 gånger.

En kvalitetsprojektor som levererar mycket nöje för pengarna, med ljusstark bild, bra svärta och naturliga färger.

2. Epson EH-TW7400

fr. 20 990 kr

Jämför priser
Bildkvalité och kontrast
Stor och tung!

EH-TW7400 är ett klockrent val för filmfantasten. Förutom en trevlig och skarp bild får man även bra kontrast.

TW-7400 är en klassisk LCD-projektor. Den kan leverera riktigt stor bild med hög kvalité och är i sig själv en rejäl pjäs, listans absoluta tungviktare med sina 11 kg. Storleken och vikten kan krångla till placeringen något. Den kräver ett bra takfäste eller en rejäl hylla, silvertejp är inte att rekommendera vid montering. TW-7400 må se bufflig ut, men den är tyst och trevlig att umgås med.

Denna projektor trivs bäst i mörkare rum och ska den placeras i ett normalljust vardagsrum är mörkläggningsgardiner att rekommendera.

Lamplivslängden är 3500 timmar som du får fördela ut på dina favoritfilmer i normalläget. Det är tillräckligt för att se alla Die Hard-filmerna 350 gånger. Någon som antar utmaningen?

3. Optoma UHD51

fr. 14 490 kr

Jämför priser
Bra ljusstark bild, HDR- & 3D-stöd
Responstid

Optoma UHD51 bjuder på en härlig filmupplevelse med högupplöst 4k-material och stöd för HDR10 och 3D.

UHD 51 levererar en ljusstark bild med 2400 ANSI-lumen. Förutom en bra ljusstyrka får man en skarp bild med klara färger. Det är en fröjd att se på film med denna projektor. För en äkta gamer kanske inte projektor är det optimala valet p.g.a. responstiden, men ojojoj vilken härlig upplevelse man får när man spelar på 120" eller mer.

Du får ut 4000 timmar på lampan i normalläget. Är din favoritserie Linus på linjen kan du avnjuta 80 000 avsnitt. Med ECO-mode på lampan kan du mer än dubbla det. Respekt!

När du sett dig trött på Linus rekommenderar jag att mata projektorn med högupplöst 4k-material. Det ser riktigt bra ut och det kommer bli svårt att sluta titta. Bara-ett-avsnitt-till-effekten är oundviklig.

4. ViewSonic PX747-4K

fr. 10 671 kr

Jämför priser
Ljusstark
Kontrasten

Viewsonic PX747-4K levererar riktigt bra och ljusstark bild till ett lågt pris.

PX747 är en DLP-projektor (Digital Light Processing). Projektorn har hög ljusstyrka och projicerar klara skarpa färger. Svagheten hittar vi i kontrasten. En del personer upplever också en RBE (Rainbow Effect) hos denna typ av projektor. Det här är med andra ord ett bra val till vardagsrummet men ett mindre bra val till ett mörkt dedikerat biorum.

Projektorn saknar lens shift, vilket innebär att man måste placera projektorn centrerat mot dukens överkant för att bilden ska hamna rätt.

I Eco-läge ska man kunna få ut hela 15 000 timmar av lampan. Det blir rejält många filmer eller varvningar av Super Mario.

En bra instegsprojektor som levererar ljusstark bild med fina färger, för dig som ha en maffig bild i vardagsrummet till ett relativt lågt pris.