Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa objektivet för Canon

  • Topplista
  • 2 experter
Petter Abrahamsson
Petter Abrahamsson
2 699 har blivit hjälpta av Petter

Canon har ett otroligt stort utbud av objektiv. Räckvidden är enorm: från EF11-24/4L upp till EF 800/5,6L (på bilden ser ni Akilles fångad i ett språng en vinterdag med mitt EF 70-200 2,8 IS II). Det finns såklart andra fabrikat förutom Canons eget som passar Canon-kamerorna, mest kända är Sigma & Tamron.

Fördelen med att använda Canons egna objektiv är att kameran kan identifiera objektivet och justera för respektive objektivs egenskaper. Canons objektiv behöver dessutom inte uppdateras när kameran uppdateras, medan ett tredjepartsobjektiv kan sluta fungera och behöver då en separat uppdateringsdocka.

Det viktigaste för mig med ett objektiv är att det levererar fina bilder, har en stor bländaröppning, är robust och gärna vädertätat.

Carl Björklund
Carl Björklund
5 627 har blivit hjälpta av Carl

Jag har fotograferat med Canon större delen av den tid som jag varit aktiv. Jag började med en Canon AE-1, en gammal manuell sak som lanserades på 70-talet. När jag hittade en EOS 650 begagnad för ett bra pris slog jag till på den och gick över till det modernare EOS-systemet med EF-objektiv och autofokus.

EF-systemet lanserades 1987, jag tror jag köpte min kamera 1989. År 2017 bytte jag system till Fujifilm. Det betyder att jag använde Canons prylar i ca 28 år. Mer eller mindre aktivt under perioder skall medges. Under den här tiden har jag köpt och sålt massor av olika objektiv. Vissa har varit med mig länge, andra väldigt kort tid. Vissa har jag köpt nya, men många har jag köpt begagnade. Eftersom systemet funnits så länge är marknaden för begagnade objektiv stor.

Här listar jag mina objektiv-favoriter från mina 28 år som Canon-fotograf.