Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa kompaktkameran

  • Topplista
  • 28 feb 2021
  • 2 experter
Joakim Ewenson
Joakim Ewenson
24 507 har blivit hjälpta av Joakim
Listan publicerades 28 feb 2021

Kompaktkamerans existens är ständigt hotad av allt bättre mobilkameror och för många är det svårt att se varför man skall bära med sig ännu en sak när man lämnar hemmet. Det finns dock goda skäl till varför du bör överväga en kompaktkamera när du vill ha den där extra lilla kvalitén i dina bilder.

När det kommer till bildresultat så finns det många aspekter som spelar in. Mängden megapixel är långt ifrån allt - även sensorstorlek, optik och givetvis mjukvara, spelar in. Tack vare detta kommer kompaktkameror än så länge bjuda på en bättre bildkvalitet än mobilkameror, framförallt på grund av en större bildsensor, som är en fördel vid fotografering. Jag har här listat mina toppval när det gäller kompaktkameror utifrån storlek, prestanda och till viss del, pris. Smidighet, att enkelt kunna bära med sig kameran, väger dock tyngst för det är trots allt fortfarande så att den bästa kameran är den du har med dig!

1. Canon PowerShot G7 X Mark III

fr. 6 990 kr

Jämför priser
Bra på både video och stillbild

Den tredje generationen av Canon G7 X innehåller gott om förbättringar där merparten är riktade mot dem som vill ha en kompakt kamera för kanske främst dess videofunktionalitet.

Kanske de bästa nyheterna för denna generation är nämligen möjligheten att spela in video i 4K och möjligheten att koppla in extern mikrofon för att ge dina videoklipp bättre ljud.

För stillbildsfotografen hittar vi en nyare bildsensor och snabbare bildprocessor som ska resultera i bättre teknisk kvalité jämfört tidigare generationer. Nytt för tredje generationen är även USB-C, vilket ger dig möjligheten att ladda kameran med samma laddare som många surfplattor, telefoner och datorer!

Canon Powershot G7 X Mark III är ett riktigt bra alternativ både för stillbild men kanske än mer, utmärkt för dig som söker en kamera för både stillbild som video!

2. Sony CyberShot DSC-RX100 VI

fr. 9 707 kr

Jämför priser
Mängder av finesser i liten storlek
Priset

Vi tar väl elefanten i rummet direkt, det här är verkligen inte en billig kompaktkamera! Samtidigt blir det inte mycket mer kompakt och kompetent än såhär.

Sony har lång erfarenhet av RX100-serien och i ett mycket litet format har vi en hysteriskt bra kompaktkamera som lämpar sig för såväl foto som film. I det kompakta formatet har man dessutom lyckats klämma in ett objektiv med omfånget 24-200 mm med största bländare f/2,8. Bakom detta hittar vi en 20 megapixel-sensor och på något vis har man även klämt in optisk bildstabilisering i det lilla paketet.

Inte nog med att RX100 VI är full av specifikationer, den är även listans minsta och lättaste! Detta innebär att det är den kameran du kommer ta med dig för att dokumentera världen i såväl bild som 4K-video i toppkvalitet!

3. Olympus Tough TG-6

fr. 3 067 kr

Jämför priser
Ordentlig robust

Är du äventyrlig av dig och vill ha en mer flexibel kamera som klarar lite mer än de traditionella actionkamerorna? Då skulle jag tveklöst titta närmre på denna Olympus TG-6, kompaktkamerornas Chuck Norris!

För ett högst rimligt pris på ca 5000 kr får du en kompaktkamera som du kan tappa utför ett stup (ett litet stup då) eller varför inte dyka med ner till 15 meters djup, allt under tiden som du tar bilder i RAW-format eller filmar i 4K.

När du är klar med allt dödsföraktande så för du enkelt över bilderna via WiFi till din mobil för att omedelbart kunna berätta för världen hur hård du är, så som sig bör.

Givetvis passar även Olympus TG-6 fint även för dig som inte nödvändigtvis är så äventyrlig utan bara lite klantig och behöver en tålig kamera som klarar din vardag fint!

4. Fujifilm FinePix X100V

fr. 15 543 kr

Jämför priser
Färgvetenskapen hos Fujifilm
Fast optik är inte för alla!

Fujifilms X100V kan tyckas vara ett lite konstigt val, men för rätt person som gärna lever ut sina artistiska sidor så är det här en alldeles underbar liten kamera.

Fujifilms X100-serie har nämligen fast optik som motsvarar 35 mm i 35 mm-formatet. Detta innebär att vill du zooma, då får du röra på fötterna. Trots det så är det här en personlig favorit, kanske mycket för att just 35 mm är en brännvidd jag gång på gång dras till även med andra kameror!

Det kanske största och viktigaste säljargumentet för X100V såväl som i princip alla andra Fujifilm-kameror är dock färgerna som renderas. Fujifilm gör det här bättre än någon annan och bilderna har en alldeles egen form av magi i sig som jag aldrig hittat hos någon annan tillverkare.

Hade jag bara haft 15 000 kr över, då hade jag tveklöst haft en Fujifilm X100V!

Carl Björklund
Carl Björklund
5 658 har blivit hjälpta av Carl
Listan publicerades 30 okt 2020

Vilken är den bästa kameran? Den man har med sig! Och en kamera som är kompakt är väldigt lätt att ta med sig. Jag föredrar oftast mångsidigheten hos en systemkamera, men ibland vill man bara ha något som är litet och lätt. Tidigare har det ofta varit en kompromiss med kvalitet att använda en kompaktkamera i stället för en systemkamera, men så är oftast inte fallet längre (om du undrar över skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera så har jag skrivit en guide i ämnet).

Den här listan innehåller de kompaktkameror på marknaden just nu som jag tycker är mest intressanta. De är inte helt jämförbara med varandra då de har väldigt olika egenskaper, men jag hoppas ändå att du som läser detta får tips på modeller att undersöka vidare om de passar just dig.

1. Fujifilm FinePix X100V

fr. 15 543 kr

Jämför priser
Bra bildkvalitet, känslan
Saknar zoom

Fujifilms X100-serie har nu kommit till sin femte generation, X100V. Sedan förra generationen har man lagt till vädertätning, utfällbar skärm och ett uppdaterat objektiv.

Hjärtat i kameran är en sensor på 26,1 megapixel, faktiskt samma sensor som i systemkamerorna X-T4, X-T3 och Xpro3. För en kompaktkamera är det en rätt så stor sensor, och det märks på bildkvaliteten som är riktigt bra.

Objektivet som sitter på är ett fast 23 mm-objektiv med största bländare 2.2, vilket ger bra möjligheter i dåligt ljus.

Det finns knappar och rattar för att kontrollera de vanligaste funktionerna, vilket betyder att när du väl lärt dig kameran kan du ändra inställningar snabbt och enkelt utan att gå in i menyerna. Praktiskt!

X100V är en kompaktkamera för fotografen som inte vill ta med hela utrustningen, men inte heller kompromissa med kvaliteten.

2. Panasonic Lumix DC-TZ200

fr. 4 497 kr

Jämför priser
Väldigt stort zoomomfång
Sämre i svagt ljus

Panasonics Lumix-serie har optik tillverkad av Leica. Vad betyder då detta för dig? Jo, Leica har funnits sedan 1914 och är bland annat en av världens bästa tillverkare av foto-optik; märket är alltså en kvalitetsstämpel på kameran.

TZ200 (TZ står för Travel Zoom) är en kompaktkamera som är just väldigt kompakt, men ändå har ett zoomobjektiv som motsvarar 25-360 mm, dvs 15x optisk zoom - ett väldigt stort omfång!

I den vida änden så är ljusstyrkan OK (bländare f/3.3), men när du är som mest inzoomad krävs mycket ljus för att det ska bli en bra bild, vilket ju kan vara en nackdel. Den inbyggda bildstabiliseringen hjälper dig dock!

Kameran tar bilder på 20,1 megapixel och filmar i upp till 4K. Om du vill ha en resekompis med stort zoomomfång och bra bildkvalitet är TZ100 något för dig att titta på!

3. Sony CyberShot DSC-RX100 VII

fr. 11 490 kr

Jämför priser
Autofokusen
Något krångligt handhavande

Sony RX100 VII är den senaste i Sonys RX100-serie.

Dess främsta egenskap är framför allt den grymma autofokusen. Den följer objektet du fotar och man kan använda funktioner som t.ex. ögon- eller ansiktsspårning. Sony kallar den förbättrade autofokusen för "realtids-AF" och den ska funka lika bra för stillbild som för video.

Kameran är liten och lätt och glider enkelt ner i fickan. Detta trots att objektivet har ett stort zoomomfång - motsvarande 24-200 mm!

Det man kompromissat på är ljusstyrkan på objektivet, som inte är bäst i klassen men ändå godkänt, framför allt i den vida delen av zoomomfånget (f/2.8). Kameran har vridbar skärm för selfies och självklart är det möjligt att koppla till telefon eller padda. Den filmar i 4K och fotar 20mp stora bilder.

En kamera för dig som vill ha en kamera som klarar film och stillbild lika bra!

4. Sony CyberShot DSC-RX10 IV

fr. 16 990 kr

Jämför priser
Extremt stort zoomomfång!
Inte speciellt kompakt

Om det är räckvidd och mångsidighet du är ute efter så är RX10 IV precis vad du behöver!

Denna superzoom från Sony har ett zoom-objektiv som motsvarar 24-600 mm - det är ett fantastiskt stort zoomomfång! Sony kallar det 25x zoom i sin beskrivning. Det är det största zoomomfånget bland alla kompaktkameror. Nackdelen med det är ju dock att det där med "kompakt" kan diskuteras. Kameran blir rätt så stor, den går definitivt inte ner i en jackficka.

Kameran levererar såklart både stillbild (20,1 megapixel) och video (4k, slowmotion 1000 fps) och har inbyggd bildstabilisering. Objektivet är godkänt skarpt hela vägen och har bra ljusstyrka.

Om bildkvalitet och zoomomfång är viktigare för dig än hur liten kameran är så bör du titta på RX10.

5. Canon PowerShot G9 X Mark II

fr. 3 890 kr

Jämför priser
Liten och kompakt
Begränsat zoomomfång

Canon PowerShot G9 II har sedan den lanserades varit med på alla listor över de bästa kompaktkamerorna som jag sett.

Canons G9-serie har funnits ett bra tag nu, och har du någon gång hanterat Canons övriga kameror så kommer du känna igen dig. De är lite som kamerornas Volvo - kanske inte jättespännande, men genomgående bra kvalitet och väldigt funktionellt.

Kameran har ett zoomobjektiv med omfång som motsvarar 28 till 84 mm. Det som är utmärkande är dock ljusstyrkan som ligger på 2.0, vilket är bra för en kompaktkamera och innebär att du kan fotografera i väldigt mörka förhållanden och ändå få bra bilder.

Bildstabilisering är inbyggt och bildfilerna är på 20,1 megapixel. Kameran är dessutom mycket kompakt och lätt att ta med sig. Om du vill ha zoom och bra förmåga att ta bilder i dåligt ljus tycker jag att G9 II är helt klart värd att titta på!