Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa hörlurarna

  • Topplista
  • 1 expert
Björn Sige
Björn Sige
9 981 har blivit hjälpta av Björn

Hörlurar finns i många storlekar, former och för olika syften och det är inte helt enkelt att navigera i djungeln och hänga med på vad alla funktioner betyder.

När det kommer till vilken typ av hörlurar du ska välja är det väldigt individuellt. Vissa gillar over ear-hörlurar eftersom de generellt ger bästa förutsättningar för absolut ljudkvalitet och komfort, medan andra hellre väljer subtilare in ear-hörlurar som enkelt ryms i fickan. Vissa hörlurar är mer lämpade för fysisk aktivitet än andra och somliga är mer optimala i högljudd miljö kontra stillasittande, tyst miljö.

Och så har vi trådlöst vs kabel, vad är bäst? Ingen tvekan om att trådlöst är framtiden och att dessa lurar blir bättre hela tiden. För den "vardaglige" konsumenten finns knappt någon anledning idag att inte hoppa på tåget och slopa kabeln för gott, medan professionella köpare och audiofiler lär vilja hålla sig till kabelbunda hörlurar ett tag till.

Vill du bara ha en kort och överskådlig sammanfattning av de bästa alternativen på marknaden i de olika produktsegmenten? Att få plats med allt på en kort lista går ju inte såklart, men här har du en bra början!

1. Sony WH-1000XM4

fr. 3 599 kr

Jämför priser
ANC, ljud, batteritid
Mikrofonen, svulstig bas (?)

De bästa brusreducerande hörlurarna för Androidanvändare och resenärer är Sony WH-1000XM4.

De kan inte mäta sig mot Airpods Max vad gäller genomgående kvalitetsintryck och passthrough-läge, men erbjuder fortfarande en extremt robust ANC-upplevelse framförallt för långa resor där den låga vikten, hopfällbara designen och långa batteritiden på >30h verkligen gör nytta.

Version 4 är smartare, mer adaptiv och stödjer nu parkoppling med två enheter samtidigt till skillnad från XM3; mycket uppskattat för oss som ofta växlar mellan datorn och mobilen.

Ljudmässigt finns det ANC-lurar som har tajtare bas och erbjuder mer detaljer, men XM4 erbjuder ändå goda och balanserade ljudprestanda för alla sorters musik. Och känner du att basen blir för häftig kan du enkelt justera ner den via Sonys app.

XM4 är troligtvis det förnuftigaste köpet för de allra flesta som letar nya ANC-lurar.

Behöver du grym ANC men bättre samtalsljud? [Överväg isåfall Bose Headphones 700] (https://www.advized.se/horlurar/bose/noise-cancelling-headphones-700).

2. Apple AirPods Max

fr. 6 392 kr

Jämför priser
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Utmärkt design, ANC & ljudkvalitet
Fodralet, klumpiga, dyra

De bästa brusreducerande hörlurarna för Apple-användare är Airpods Max.

De har den bästa och mest intuitiva ANC-implementeringen jag testat i en hörlur; transparency-mode är helt fantastiskt (nästan perfekt) och ljuddämpningen är faktiskt minst lika effektiv som i referensen Sony XM4.

De har också det bästa kontrollgränssnittet och den överlag bästa ljudkvalitén, i alla fall i ANC-segmentet. Ljudbilden är klart mer raffinerad och med mer robust bas än de jämförelsevis lite luddiga XM4 och även om diskanten är lite tillbakalutad har de ett mjukt och välbalanserat ljud överlag. Spatial audio är fräckt och ger ett klart lyft för inlevelsen vid filmtittande.

De paketerar allt detta i en robust och stilren premiumdesign som verkligen andas kvalitet. Trots förhållandevis hög vikt är komforten mycket god.

Till nackdelarna hör priset, begränsad kompatibilitet/funktionalitet med Android (självklart), halvdan batterilösning i om fodralet och ett relativt klumpigt avtryck.

3. Sennheiser Momentum True Wireless 2

fr. 2 390 kr

Jämför priser
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Ljudet, passformen, mångsidiga
Halvdan ANC, ej multiparkoppling

De bästa True Wireless-hörlurarna just nu är enligt mig Sennheiser Momentum TW2.

Triumfkortet här är helt klart ljudkvalitén som är väldigt väl balanserad, mjuk och raffinerad för att komma från True Wireless-lurar - speciellt om du aktiverar "high end sound tuning"-läget.

Men TW2 är också robusta och stilrena, har helt ok batteritid, bra app, stabil och bekväm passform, ANC, IPX4-klassning mot vattenstänk och ett trevligt och anpassningsbart touch-gränssnitt. Lurarnas mångsidighet gör att du kan avnjuta ljudkvalitén i de flesta situationer, även på gymmet.

De är dock inte i nivå med Airpods Pro vad gäller användarvänlighet och för priset saknar jag trådlös laddning och multiparkoppling. De är heller inga mästare på ANC, även om de isolerar mer än bra nog för de flesta situationer.

Om du liksom jag anser att ljudkvalitet är högsta prio och är villig att kompromissa lite grann på vissa områden, då är dessa helt utmärkta allrounders.

4. Apple AirPods Pro

fr. 2 112 kr

Jämför priser
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Intuitiva, grym ANC & passthrough
Bara OK ljud & batteritid

De bästa trådlösa in ear-hörlurarna för Apple-användare är AirPods Pro.

De tar framgångskonceptet med AirPods (superintuitiv design & parkopplingsprocess) och parar ihop det med mycket goda ANC-prestanda + utmärkta Transparency Mode för när du behöver höra vad som försiggår omkring dig. Fortfarande klart den bästa passthrough-prestandan i klassen.

Ljudbilden är klart klarare och krispigare än tidigare men Airpods Pro är inget för den kräsne musikälskaren. Se dem mer som en alltid lättillgänglig fickkamrat för allmänbruk (kontoret, samtal, podcaster, musik då och då osv).

Komforten är mycket god men de sitter lite för löst för hårdträning och batteritiden kunde gärna varit en timme längre.

Om du är Android-användare hade jag istället kollat på Sony WF-1000XM3 som har sämre passform men betydligt bättre ljudkvalitet, batteritid och likvärdiga ANC-prestanda. Numera dessutom mycket prisvärda.

5. Jabra Elite Active 75t

fr. 1 490 kr

Jämför priser
Små, tåliga, mångsidiga
Bastungt ljud, smäckigt laddetui

De överlag bästa hörlurarna för träning är Jabra Elite Active 75t.

De är små, lätta och sitter både synnerligen bekvämt och stabilt även under intensiva pass - trots avsaknad av vingar/öronkrokar. Med IP57-klassificering är de i princip vattentäta och Jabra stärker det med 2 års garanti mot svett- och dammskador.

Batteritiden är stabil (7,5h/laddning), den trådlösa prestandan likaså och kontrollerna funkar bra. Ljudbilden är bastung och väl intensiv ur kartong men du kan skräddarsy hur du vill att det ska låta via appen. Där kan du även reglera mycket av den övriga funktionaliteten.

Behöver du föra samtal då och då kan du glädjas av att även röstupptagningen är relativt bra.

Active 75T med sin förslutna design är inte de mest renodlade löparlurarna (överväg då istället Jaybird Vista, Powerbeats 4 eller Powerbeats Pro) och kvalitetskänslan är inte riktigt i toppklass, men få träningslurar klår dem i ren mångsidighet.

6. Sennheiser HD 560S

fr. 1 959 kr

Jämför priser
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Utmärkt ljudkvalitet, hög komfort
Plastiga, ej för mobilen

De avgjort bästa hörlurarna i sin prisklass för ljudentusiaster och proffs är i min mening Sennheiser HD 560S.

De har en mycket neutral och välbalanserad ljudbild som dock aldrig blir klinisk eller tråkig att lyssna på. För att vara öppna lurar är basen också förvånansvärt bra.

Detta är helt utmärkta lurar för audiofiler med tajt budget, samt för professionella användare som har möjlighet att mixa/mastra med öppna lurar.

Per design isolerar de inte mot omgivningsljud och andra kan höra vad du lyssnar på. De är därmed inte lämpliga för portabelt bruk, vilket stärks ytterligare av att de är lite för trögdrivna för att spela högt med mobilen. Dessa spelar bäst ur stationära enheter.

De är också relativt plastiga, men upplevs tåliga och sitter utmärkt på huvudet hela dagen lång.

Om du istället kräver slutna lurar, överväg Audio Technica ATH-M50 eller Sennheiser HD25 som är bättre för inspelning och utomhusbruk.