Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa golvhögtalaren

  • Topplista
  • 1 expert
Andreas Theander
Andreas Theander
1 909 har blivit hjälpta av Andreas

Golvhögtalare kommer i många olika utföranden. Vissa är diskreta med fint möbelsnickeri i kabinetten och andra är stora högtalare som sticker ut och skriker "jag spelar så byxorna fladdrar!" Dessa typer passar oftast helt olika målgrupper och i denna lista har jag tagit med några från båda lägren. Jag lyfter deras fördelar och nackdelar samt vilka lyssningsprofiler de passar bäst till.

Golvhögtalare ger i de flesta fall fylligare ljud än stativhögtalare och passar i lite större rum där man verkligen vill fylla varje hörn med ljud. Ofta handlar det om ca en meter höga lådor, i snyggt träfanér eller lackade i färg beroende på vad som bäst passar din inredning eller var du vill ställa högtalaren. Bra att tänka på är att din förstärkare måste vara stark nog för att orka driva en större högtalare med fler element. Ofta klarar man sig med en större hembioreceiver eller så har man kraftiga slutsteg som får högtalaren att prestera bästa möjliga ljudkvalitet.

Eftersom golvhögtalare ofta har minst 3 högtalarelement (diskant, mellanregister, bas) så blir konstruktionen mer komplex och komponenterna fler. Detta gör att de generellt kostar lite mer än stativmodeller, men de ger också ett mer fullregisterljud, framförallt i basområdet.

1. Rauna of Sweden Vale

fr. 16 990 kr

Jämför priser
Ljudet, priset
Tunga...

Rauna Vale - den bästa golvhögtalaren enligt mig! Rauna är ett gammalt svenskt högtalarmärke som återuppstått. Deras högtalare skiljer sig mot de flesta andra då lådorna är av en speciell betong som ger en mycket stabil (och naturligtvis tung) låda.

Denna nya version kommer med ett nyutvecklat delningsfilter och andra högtalarelement än de tidigare högtalarna från Rauna. De spelar öppet med en varm klang och klippfast bas som går lägre än vad man förväntar sig från denna relativt lilla högtalare.

Dessa högtalare förtjänar en riktigt bra förstärkare och ljudkälla, då de låter väldigt mycket bättre med bra elektronik.

Rauna Vale spelar ganska rejält över sin prisklass och man får slanta upp mycket mer om man skall ha någon som spelar bättre än dessa. En högtalare för hifi-entusiasten som bara måste lyssnas på!

2. Dynaudio Excite X38

Bra ljud, välbyggda
Kostar en del

Här är en högtalare från vårt grannland Danmark. Dynaudio har länge tillverkat högklassiga högtalare i det övre produktsegmentet.

X38 är en ganska stor högtalare med dubbla basar, mellanregister och diskant alla tillverkade av Dynaudio själva. Allt sätts ihop i den danska fabriken. Det ligger mycket utveckling i deras element, med gjutna aluminumkorgar och stora talspolar som ger precision i membranets rörelse och hanterar mycket effekt.

Dessa högtalare spelar stort och öppet med högupplöst diskant och briljerar i mellanregistret med sitt dedikerade element för detta. Spelstilen kan upplevas något tillbakalutad och lugn och passar de flesta musikstilar.

Basen är djup och fast, precis som storleken på högtalaren skvallrar om. De kan absolut passa in som frontar i en större hembio men klarar sig strålande som musikförmedlare av rang.

Passar större rum och kraftigare förstärkare.

3. Larsen HiFi 6.2

fr. 17 990 kr

Jämför priser
Lättplacerade
Designen passar inte alla

Larsen bygger på Stig Carlssons tekniker om ortoakustiska högtalare som "spelar med rummet". Högtalarna integreras i rummets akustik och placeras bäst direkt mot väggen. Detta gör att det är enklare att beräkna hur högtalaren kommer att låta i ditt rum, då man vet hur den placeras.

Larsen 6.2 är den senaste versionen som bl.a. fått diskelement från dyrare modeller i Larsens sortiment, vilket ger en förbättring i det övre registret.

Larsen 6.2 ser inte riktigt ut som en traditionell golvhögtalare med sin vinklade baffel högst upp, men detta gör att ljudet sprider sig i rummet genom att studsa mot taket. Detta gör även att det inte riktigt finns någon "sweetspot" utan de låter bra i hela rummet.

Ljudet är upplöst med en djup bas men kräver lite kraftigare förstärkare för att leverera ordentligt. Då får du en bas som spelar ännu djupare än lådan ger sken av att klara.

4. Audiovector QR3

fr. 20 990 kr

Jämför priser
Diskanten och mellanregistret
Lägsta basen saknas

Med nya QR3 har Audiovector använt mycket av sin teknik från de dyrare serierna och tagit fram denna mer prisvänliga modell.

Det man ser direkt är diskanten, som är AMT istället för den vanliga dome-diskanten. Denna typ av diskant ger ett väldigt luftigt ljud och tekniken finns i Audiovectors mer exklusiva serier, men har nu alltså hittat till instegsserien QR.

QR3 är en ganska normalstor golvhögtalare som finns i svart, vitt och valnöt för att matcha de flesta hem. Ljudet är väl avvägt och det som sticker ut lite extra är diskanten, som spelar mycket oansträngt och öppet. Tillsammans med mellanregistret bildar det en trevlig ljudbild i det övre registret, som kanske är högtalarens starkaste sida. Basen finns där och levererar bra punch men saknar de sista djupa tonerna.

Högtalarna känns högkvalitativa, välbyggda och levererar ett totalljud som troligen passar de flesta.

5. DALI Oberon 5

fr. 8 979 kr

Jämför priser
Lättlyssnade, snygga, lättplacerade
Inte absolut toppklass

Dali har länge levererat fina högtalare med bra ljud och fint byggda lådor från Danmark.

Oberon-serien är en instegsserie, men innehåller fina komponenter som kommer från de mer exklusiva modellerna. T.ex. ett avancerat magnetsystem och högtalarkoner med träfiber/papper.

Oberon 5 är en mindre golvhögtalare som är lättplacerad och kan ställas nära en vägg, då basreflexporten är riktad mot golvet. Tack vare storleken tar de inte över rummet och passar i mindre rum.

Men låt inte storleken lura dig, de spelar både stort och fullskaligt. Basen spelar med bra klipp men går inte lika djupt som en större högtalare gör. Finish och utförande är något enklare än dyrare modeller, men finns i flera snygga färgkombinationer.

Bra högtalare för det mindre vardagsrummet och den som inte vill tömma hela kontot.