Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa glassmaskinen

Peter Wåhlén

Peter Wåhlén

  • Topplista
  • 12 okt 2020

I denna topplistan som heter ”Bästa glassmaskinen” skulle jag vilja lägga in underrubriken - utan kompressor. Varför? Svaret är enkelt - jag har nämligen skrivit en annan topplista där fokuset är glassmaskiner med kompressor. Här vill jag alltså koncentrera mig på de mer lättillgängliga, som inte sticker i väg i pris och som är perfekt för dig som inte kanske gör glass eller sorbet dagligen som jag, utan när andan faller på. För mig är detta som att resa tillbaka i tiden då det var just i en sådan typ av maskin som jag tillverkade min första egna glass.

När det gäller frysningen av glass eller sorbet fick jag ett väldigt bra tips från min pappa som sa att han brukar frysa in hela maskinen (dock inte den strömförande delen). Det hjälper något enormt för att du ska få ett bättre slutresultat av glassen. På bilden ser ni en dessert som jag döpt till "PROMENAD I SKOGEN- kantarell, blåbär & dragon".

1. Krups Perfect Mix GVS2

Löstagbara handtagen

Jag förväntade mig inte några hi-tech-lösningar av den här, men Krups överraskade mig. De har lyckats få till det riktigt bra genom att kombinera bra teknik med genomtänkta, lite smått genialiska, detaljer.

För det första är skålen dubbelisolerande, vilket både ger en snabbare frysning och håller kylan längre. Ett annat stort plus är den digitala displayen som visar tiden. Det kan vara skönt för att få lite mer kontroll, inte minst om man är en ovan glassmakare.

Nu kommer vi till det allra största pluset, och det jag ser som smått genialiskt - handtagen är fästa i en löstagbar ring som vid användning och förvaring enkelt kan klickas i och ur! Det sparar plats när maskinen ska in i frysen, glassmaskiner kan annars vara ganska otympliga."

Perfect Mix GVS2 levereras också med ett flexibelt plastlock så att du enkelt kan förvara glassen i kärlet.

Om jag inte hade jobbat med att skapa glassdesserter, och behövt en glassmaskin med kompressor, då hade jag definitivt satsat på den här. Den har allt som jag tycker att en glassmaskin utan kompressor ska ha.

Krups Perfect Mix GVS2
(1)
Krups Perfect Mix GVS2
665 kr

2. WMF KÜCHENminis Ice Cream Maker 3 in 1

Att skålen är av stål

Att stål leder både kyla och värme är kanske inte är någon nyhet men det är just detta som jag fascineras av med WMF glassmaskin - att skålen är just av stål.

Detta kommer göra glassen ett snäpp vassare jämfört med de maskiner som har ett plasthölje runt kylaggregatet. Stålet kan hålla en jämnare temperatur under längre tid och glassen fryser snabbare, vilket i sin tur betyder mindre iskristaller och krämigare glass.

Maskinens kapacitet på 300 ml må kanske låta i fjuttigaste laget, men ska jag vara ärlig så är denna mängd perfekt om du ska göra en dessert med flera andra komponenter, för då behöver du oftast bara en liten kula per person.

Sist men inte minst kommer vi till det som är lite unikt med denna maskin och det är att den har en LCD-display med timer som visar återstående tid. Det innebär att du efter ett lyckat glassmakeri kan ställa in exakt samma tid nästa gång, och få samma, perfekta resultat varje gång! Perfekt när du lärt dig just din favoritkonsistens.

WMF KÜCHENminis Ice Cream Maker 3 in 1
WMF KÜCHENminis Ice Cream Maker 3 in 1
594 kr

3. Tristar YM-2603

Bra fryselement

Tristar gör mycket bra produkter till ett väldigt bra pris och denna glassmaskin är inget undantag!

Likt många andra maskiner med frysaggregat behöver skålen stå i frysen i minst 24 timmar före användning. Detta för att glassen ska bearbetas så fort som möjligt, vilket också är väsentligt för att få en så krämig och len glass som möjligt.

Tristar YM-2603 har några riktigt bra tekniska lösningar som underlättar arbetet. Den har dels en tjockare skål där hela skålen ställs i frysen och håller fryspunkten under en längre tid, vilket är positivt eftersom du inte behöver oroa dig för att den står ute några minuter innan du häller i glassen och startar igång maskinen.

Maskinens andra plus är dess låsanordning, som du bara behöver knäppa med två klick på sidorna av maskinen. Kapaciteten på 8 dl glass kanske inte är den största men den kniper ändå tredjeplatsen för dess tekniska lösningar!

Tristar YM-2603
Tristar YM-2603
409 kr

4. Domo DO2309I

Det cylinderformade fryselement

Denna maskins arm monteras i locket och av/på-knappen sitter lättillgängligt ovanpå locket.

Arbetskapaciteten är på 1,5 liter färdig glass eller sorbet vilket innebär att du kan använda dig av runt 500 g okörd glassmassa. Fryselementet måste vara infryst i minst 24 timmar innan tillverkning - tipset är som med alla maskiner i denna kategorin att alltid förvara det i frysen.

Fördelen med en maskin som denna, som har både en behållare och ett fryselement, är att glassen som är närmast kanterna inte blir "frysskadad", utan får ett jämnare resultat. Maskinen är lätt att rengöra med varmt vatten, diskmedel bör undvikas i självaste frysbägaren eftersom detta kan ha inverkan på maskinens livslängd.

Denna glassmaskins största styrka är att det cylinderformade fryselement ger ett jämnare resultat, och att den arbetar väldigt effektivt för att vara utan kompressor!

Domo DO2309I
Domo DO2309I
448 kr