Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa drönaren för resan

Tomas Gustafsson

Tomas Gustafsson

  • Topplista
  • 06 maj 2021

Lika självklart som att du tar med dig kameran och mobilen när du ska ut och resa så ska du idag naturligtvis även ta med dig drönaren. En drönare ger dig möjligheten att kombinera film- eller flygfoto tillsammans med de traditionella vyerna från en vanlig kamera, och höja kvalitén och upplevelsen av dina YouTube-filmer eller fotoalbum!

På resan vill man såklart kunna ta riktigt bra bilder, men samtidigt ha utrustning som är transportabel och smidig så du aldrig behöver fundera på om prylen ska med eller lämnas kvar. Alla drönare på denna listan får plats i ditt handbagage på flyget eller i ryggsäcken på bergsklättringen utan att du behöver varken besväras av vikten eller storleken, eller bli missnöjd med bildkvalitén.

1. DJI Air 2S Fly More Combo RTF

Storleken och flera förbättringar
Saknar manuell bländare

DJI gör, när inte ens ett år har gått, en uppdatering av sin Air 2 och lägger till ett S i produktbeteckningen. Och förstås en hel del annat innanför skalet - för bara ett par tusenlappar mer.

Förbättringen består bland annat av en större sensor, numer på en tum, liksom Mavic Pro 2 också har.

En ny videolänk för överföringen, kallad O3, gör att man pressar räckvidden ytterligare något. Därtill får man också filmning i 5.4k/30fps samt kollisionsvarning uppåt.

I detta fly more-paket så får man bland annat med extra batterier och propellrar men också de så viktiga ND-filtren som man som filmare uppskattar för att få ned slutartiden soliga dagar. Något som behövs, då Air2S tyvärr saknar manuell bländare.

I övrigt så är det tydligt hur nära i specifikationerna man nu ligger Mavic Pro 2 men med en avsevärt mycket lägre vikt. Därför är det svårt att inte direkt kora Air 2S till den absolut bästa drönaren på resan.

DJI Air 2S Fly More Combo RTF
(1)
DJI Air 2S Fly More Combo RTF
14 490 kr

2. DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF

Pris, prestanda, portabilitet
Saknar 12V-laddare i flymorepaketet

Nya Mavic Air 2 puttas ned till en andraplacering på listan när dess nya namne nu tagit över.

Det är den utomordentligt lyckade fördelningen av pris, vikt och prestanda som gör att den blir en vinnare och även besegrar Mini 2 som reskamrat, trots att den senare är både mindre och smidigare.

Den här lilla maskinen väger omkring ett halvt kilo och kan göras ännu mindre genom att den snabbt fälls ihop. De stora förändringarna är bättre flygtid och räckvidd i jämförelse med dess föregångare. Hela 48 Mp för stillbild och 4k/60fps för video och dessutom bra kvalité på livevideon tack vare DJI OcuSync 2.0. Därtill sensorer för hinder och en nydesignad handkontroll.

Alltsammans inbjuder till att Mavic Air alltid kan hänga med, och även den lite kräsnare fotografen blir troligen nöjd.

Det här är maskinen du gärna tar med på resan och med Fly More-kitet är den optimal.

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF
(7)
DJI Mavic Air 2 Fly More Combo RTF
10 890 kr
Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. DJI Mini 2 Fly More Combo RTF

Förbättrad kvalitet och funktion
En bit till proffskvalité på bilder

Kan du tänka dig att bära med ett paket gräddfil vart än du reser så kommer du inte tveka på att ta med dig nya Mini 2. Dessutom har du säkert mer nytta av en drönare än en mejeriprodukt, i synnerhet med tanke på att egenskaperna numer är förbättrade med bland annat videoinspelning i 4k/30fps och foton i RAW-format.

Andra minustecken som suddats ut sedan tidigare är längre räckvidd och drifttid samt en bättre vindtålighet.

Bland nya finesser kan nämnas hyperlapse- och panoramafunktion och QuickShot som ger dig olika flyg- och filmningsmönster. För snabb access till film och foto finns en funktion för trådlös nedladdning till telefonen.

Det gör det inte sämre att Mini 2 laddas med en vanlig USB-microkabel, vilket gör särskilda laddare och adaptrar för fordon och fartyg överflödiga.

Boka nu din nästa resa, sen ser du till att bums beställa en Mini 2!

DJI Mini 2 Fly More Combo RTF
(2)
DJI Mini 2 Fly More Combo RTF
6 290 kr

4. DJI Mavic Mini RTF

Smidig! Mycket för pengarna
Bildkvalitet, vindtålighet

Mavic Mini rangordnas fortfarande högt överallt och är ultimat i toppskiktet på just denna lista.

Mavic Mini ger bra foto- och filmkvalitet som tillfredsställer de flesta hobbyanvändarna, och en treaxlig gimbal gör sitt till för att stabilisera filmerna. Flera olika flygmoder och automatiska funktioner finns för kameran. Därtill en ny och bra app för att kontrollera drönarens funktioner från mobilen.

Det finns såklart drönare som är bättre på flera av egenskaperna jag räknat upp ovan men Mavic Mini är billigare än Mini 2 och förutom den så är det få andra som slår det smidiga, hopfällbara formatet och den låga vikten.

Oavsett om du ska resa till en kompis i grannbyn eller till Borneo så kommer du aldrig tveka på om du ska ta med din Mavic Mini.

DJI Mavic Mini RTF
(2)
DJI Mavic Mini RTF
3 990 kr
Vår expert Oscar Suneson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

5. DJI Mavic 2 Pro RTF

Grym bild- och filmkvalitet
Dyrast i klassen

Mavic 2 Pro skulle naturligtvis stå överst på pallen om det inte vore för att den är lite större och har det något högre priset.

Med prestanda i toppklass, 20 megapixelkamera som lagrar både raw-format, jpg, och 4K-upplösning för film, så kommer den att leverera även för en resande fotograf som normalt bär en systemkamera på axeln. Trots dess större storlek är den inte otympligare än att den går ned i väskan bland samme fotografs övriga kamerautrustning. Möjligheten till att manuellt justera bländaren gör att den får ett försprång framför de flesta andra drönare.

DJI har även här lyckats stoppa in det bästa vad gäller teknik för att navigera mellan, under och över hinder, följa människor, djur och fordon och därtill säkerställa en räckvidd som sträcker sig långt bortom den man får flyga i Sverige.

Du som tidigare flugit klassikerna Phantom kan nu kliva ned i storlek men behålla samma eller bättre specifikationer.

För film- och fotoproffset på resa finns det få andra val.

DJI Mavic 2 Pro RTF
(6)
DJI Mavic 2 Pro RTF
13 988 kr

6. DJI Mavic 2 Pro (Smart Controller) RTF

Allt i ett, omedelbar take off
Dyr, vikt

Mavic Pro 2 finns redan på listans fjärdeplats, så vad skiljer denna åt? Jo, med denna modell medföljer en så kallad smart controller. Det är precis som en handkontroll fast med en inbyggd monitor. Det gör att du inte behöver ansluta en extern telefon eller surfplatta.

All information presenteras istället på en skärm med stark kontrast och extremt hög ljusstyrka, långt bättre än på en vanlig modern mobil. Det spelar ingen roll om du står på en solig strand eller på ett fjäll, bilden syns ändå.

Smidigheten på resa är förstås den stora fördelen: batterier är inbyggt och programvaran integrerad, allt följer med och du är startklar omedelbart när du packar upp drönaren.

I övrigt är allt sig likt den vanliga Mavic Pro 2. Nackdelen är det något högre priset som gör att den hamnar längre ned på listan men tro mig, den är värd pengarna.

DJI Mavic 2 Pro (Smart Controller) RTF
(3)
DJI Mavic 2 Pro (Smart Controller) RTF
13 114 kr

7. Xiaomi Mi Fimi X8 SE 4K RTF

Bra kameraprestanda och flygtid
Märket inte lika känd som DJI

Xiaomis FIMI X8 är lite av ett wildcard på marknaden. Men tillverkaren har på senare år tagit en framskjuten position på den europeiska och svenska marknaden när det gäller konsumentprodukter. Och tittar man närmare på specifikationerna så ser man att det här är en väldigt lovande drönare.

Med en bra kamera på 4k/30 fps för film, 12 mp stillbild, treaxlig gimbal, flera olika flygmoder och en tid i luften på upp till 33 minuter så bådar det gott. Den kan alltså vara ett lika bra alternativ till nya Mavic Air 2 vad gäller flygtid och bättre än Mavic Minin vad gäller filmupplösning.

Handkontrollen är smidig med en sparsmakad design och har ett system för högkvalitativ bildöverföring. Räckvidden är upp till 5 km, vilket är bättre än många andra tidiga drönare från exempelvis DJI.

En drönare väl värt ett försök att ta med på resan.

Xiaomi Mi Fimi X8 SE 4K RTF
Xiaomi Mi Fimi X8 SE 4K RTF
4 900 kr

8. Parrot Anafi 4K RTF

180 graders tiltbar kamera, smidig
Udda modell

Parrots Anafi är kanske inte en drönare man tänker på i första hand eller har hört talas om särskilt mycket, då det är svårt för andra tillverkare att inte hamna i DJI:s skugga. Men jag tycker ändå att man ska ge den en chans.

Här hittar du en drönare med hopfällbara armar som blir smidig att transportera när du är iväg på äventyr eller resa.

Ska man nämna något som gör att den skiljer ut sig så blir det att kameran går att tilta både 90 grader både uppåt och nedåt, vilket gör att man med lätthet kan inspektera under exempelvis broar och tak.

Därtill är den genomtänkt vad gäller laddning, som sker med USB-C-kabel. Självklart har den videoinspelning i 4k och fotografering med 21 megapixlar.

En liten udda fågel värd att snegla närmare på.

Parrot Anafi 4K RTF
(2)
Parrot Anafi 4K RTF
6 443 kr
Oscar Suneson

Oscar Suneson

  • Topplista
  • 06 maj 2021

Som fotograf och resefantast så vill jag självklart ta med mig min drönare på alla mina äventyr, oavsett om det rör sig om en fjällvandring eller utlandssemester. Detta ställer höga krav på att drönaren ska vara lätt att ta med sig, vilket jag själv märkte efter att med möda ha släpat med mig en större drönare på olika lågprisflyg och igenom säkerhetskontroller. Den här problematiken har tidigare varit svårlöst, men tack vare att tekniken går framåt så finns det nu faktiskt riktigt kompetenta och kompakta drönare ute på marknaden, oavsett din ambitionsnivå!

Syftet med den här topplistan är alltså att samla de drönare som jag anser är portabla men också bäst i sina respektive storleks- och priskategorier. Så förutom att fundera på storleken och budgeten så kan det vara bra att ta hänsyn till saker såsom önskad kamerakvalité, räckvidd och flygtid. När du väl rett ut dessa saker hoppas jag nu kunna guida dig till ditt nya resesällskap!

1. DJI Mini 2 RTF

Prestandan sett till storlek & pris
Kan inte veja för hinder

Uppföljaren till DJI:s mycket populära drönare Mavic Mini heter kort och gott Mini 2. Mini 2 är lika resvänlig med sin minimala vikt (under 249 g) och packstorlek, men innanför skalet har det hänt en hel del!

De största förbättringarna med Mini 2 är att du nu kan filma i 4K-upplösning och ta 12 megapixel-foton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Även bildlänken och räckvidden har förbättrats markant, då DJI nu har valt att använda den pålitliga OcuSync 2.0-teknologin som vanligtvis återfinns i deras dyrare modeller.

När det gäller batteritiden så erbjuder Mini 2 upp emot hela 31 minuter flygtid. Dessutom har dess vindresistans blivit ännu bättre! Om man ska nämna något negativt så är det att den tyvärr saknar förmågan att veja för hinder samt de mer avancerade "följ mig"-flyglägena.

På det stora hela är Mini 2 en oerhört kompetent drönare sett till storlek och pris - därför blir den min favorit på denna topplista!

DJI Mini 2 RTF
DJI Mini 2 RTF
4 813 kr
Vår expert Tomas Gustafsson har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. DJI Mavic 2 Pro RTF

Avancerad teknik och bästa kameran
Priset

Med en packstorlek motsvarande ungefär ett mjölkpaket och en vikt därefter så är Mavic 2 Pro (M2P) helt klart liten nog för att följa med dig på resan.

Visst finns det mindre och lättare drönare, men det som får M2P:n att sticka ut är dess fantastiska kamera. Aldrig tidigare har det funnits en så kompakt drönare utrustad med en 1-tums 20-megapixel sensor och som kan spela in 4K-film med hela 10-bitars färgdjup, något som lär kunna lyfta dina filmer till nya nivåer!

Lägg därtill ett av de mest kompletta "Obstacle Avoidance"-systemen på marknaden och en videoöverföringskvalité och räckvidd i toppklass så är det lätt att förstå varför M2P:n har blivit en sådan succé.

Självklart har även M2P:n sina nackdelar såsom lite distorsion i vissa filmlägen, men sammanfattningsvis är det svårt att hitta en mer komplett drönare i denna storlek!

DJI Mavic 2 Pro RTF
(6)
DJI Mavic 2 Pro RTF
13 988 kr

3. DJI Mavic Air 2 RTF

Prestandan sett till dess storlek
Saknar heltäckande kollisionsskydd

Med en batteritid på upp emot 34 minuter samt en videoöverföringsteknik i toppklass kommer du varken behöva konka på en massa batterier eller vara orolig för att tappa bildlänken när du ska ut och flyga.

Dessutom, med den smarta vikbara designen samt en vikt på endast 570 g, så kan denna drönare helt klart klassas som resvänlig.

Trots att Mavic Air 2 har en lite mindre kamerasensor än Mavic 2 Pro så kan den ändå skryta med möjligheten att fotografera enormt högupplösta 48 megapixel-bilder samt filma i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Det är lekande lätt att skapa sina egna slowmotion-videos i 4K! Du får även DJI:s mest avancerade objektsföljnings-teknologi.

Om vi ska nämna något negativt är det att dess "Obstacle Avoidance"-system är inte lika heltäckande som Mavic 2-serien men i övrigt är Mavic Air 2 verkligen fullproppad med prestanda!

DJI Mavic Air 2 RTF
DJI Mavic Air 2 RTF
8 790 kr

4. DJI Mavic 2 Zoom RTF

Senaste tekniken och optisk zoom
Priset

Om M2P:s ess i rockärmen är dess stora 1-tums sensor så är Mavic 2 Zoom:s motsvarighet, just det, ZOOM!

Detta är den första konsumentvänliga drönaren som erbjuder möjligheten att zooma, vilket gör att du kan komma närmare ditt objekt, eller varför inte göra häftiga dolly-zooms? Visserligen är kameran i övrigt inte lika vass som M2P:ns, den är bland annat begränsad till 12-megapixlar, men som tröst är den i alla fall aningen billigare.

I övrigt så återfinns samma avancerade teknik som i M2P, vilket alltså innebär att du kan flyga både länge och säkert.

Visst är den lite större än Mavic Air och helt klart märkbart tyngre, men om du fäster stor vikt vid att kunna zooma samt vill ha den senaste tekniken så är Mavic 2 Zoom helt klart ett bra val!

DJI Mavic 2 Zoom RTF
DJI Mavic 2 Zoom RTF
11 676 kr

5. DJI FPV Combo RTF

Avancerad teknik och nytänkande
Priset och reparationsmöjligheterna

Är du på jakt efter mer fart och spänning än vad en vanlig foto-drönare kan erbjuda så kan DJI:s FPV Combo vara det perfekta resesällskapet för dig!

Aldrig tidigare har det varit så smidigt att flyga en FPV-drönare då du här bjuds på flera flyglägen beroende på din erfarenhet och en imponerande batteritid på upp emot 20 minuter per batteri. Om man vill så finns det även möjlighet att köpa till en extra kontroll där du kan styra drönaren enbart genom handrörelser!

När det gäller kameraspecifikationerna så hjälper den inbyggda stabiliserade 4K-kameran dig att fånga landskapet in i minsta detalj. Det finns även möjlighet att fota 12-megapixel foton för den som önskar.

Ska man nämna något negativt om denna drönare är förstås priset en nackdel men också att det kan bli svårare att laga drönaren på egen hand jämfört med en egenbyggd FPV-drönare.

Sett på det stora hela är detta dock en riktigt bra FPV-drönare för dig på resande fot!

DJI FPV Combo RTF
DJI FPV Combo RTF
14 490 kr