Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa bärbara datorn under 6000 kr

  • Topplista
  • 1 expert
Åge Nielsen
Åge Nielsen
35 122 har blivit hjälpta av Åge

En bärbar dator som kostar mindre än 6000 kronor klarar inte tyngre program och avancerade spel, så om det är det du är ute efter bör du gå upp några prisklasser. Denna lista innehåller intressanta alternativ under 6000 kronor som klarar av enklare spel och annan vardaglig användning. Har du en ännu mindre budget så kan du kolla på min andra lista med tips på datorer under 5000 kr.

Jag anser att en dator ska ha minst 4 GB minne. Ju mer minne desto snabbare är den när man t.ex. öppnar många program. En bra processor, själva motorn i datorn, är också ett kriterium. Två fabrikat finns det av processorer: Intel och AMD. Intel är generellt bättre än AMD, men AMDs processorer är oftast mer prisvärda. Disken i datorn bör vara på minst 128 GB. 128 GB räcker till, i dessa fall, Windows och några program. 250 GB anser jag annars är ett minimum då det går ganska snabbt att fylla disken.

1. HP 15s-EQ1024no

fr. 5 990 kr

Jämför priser
Prestandan, batteritiden, fin skärm
Något liten disk

Här är en fin HP-dator med 15 tum stor skärm.

AMDs Ryzen 5-4500U-processor är motorn och 8 GB snabba minnen hjälper till att hålla prestandan på hög nivå. Den mycket snabba disken är på 256 GB.

Skärmen är av IPS-typ, vilket är perfekt för bild- och filmjobb (något datorn klarar av i enklare format utan problem). Stöd för mycket snabb trådlös uppkoppling gör att internetsurfande kan gå i rasande fart. Dessutom är en speciell teknik inbyggd för att hålla uppkopplingen stabil.

Batteridrifttiden skäms inte för sig med sina närmare 8,5 timmar. Tangentbordet har en numerisk del. HP har lyckats med en bra byggkvalitet och datorns vikt hålls på låga 1,69 kg.

Bra prestanda och fin och stor skärm.

2. Asus R427JA-EK214T

Prestandan, disken, vikten
Aningen högt pris

Asus har i denna dator placerat en mycket bra processor: Core i5-1035G1. Det är en Intel-processor av generation 10 och prestandan är mycket god.

De 8 GB snabba minnen ser till att processorn får ett lyft. Den ganska stora och mycket snabba disken på 512 GB har plats för såväl Windows som ett gäng program.

Skärmen är 14 tum stor och stöder full-HD. Film och bilder visas med en fin färgåtergivning och kontrast. Tangentbordet är smidigt och känns rätt bra att skriva på.

Grafikkretsen är integrerad och fixar enklare spel. Datorn klarar även av enklare redigering av ljud, bild eller film. När den är uppkopplad trådlöst mot internet så klarar den mycket höga hastigheter.

En smidig dator med bra kraft och vikt på bara 1,6 kg.

3. HP 14s-FQ0054no

fr. 5 990 kr

Jämför priser
Prestandan, batteritiden, vikten
Något liten disk, priset

Den här datorn har en 14 tum stor skärm som stöder full HD.

HP har satt i AMDs Ryzen 5-4500U-processor som är en riktigt trevlig upplevelse. Byggkvalitén är hög och prestandan mycket god. De installerade 8 GB minnena höjer prestandan ytterligare ett snäpp. Lagringen är en mycket snabb disk på 256 GB.

Enklare redigering av film, bilder och ljud är en lätt sak för denna dator. Skärmen är dessutom av IPS-typ, vilket är en fördel vid bild- och filmfix. Sedvanliga arbetsuppgifter som kontorsjobb och surfande är en barnlek.

Här finns stöd för snabb trådlös uppkoppling med extrafunktion för att hålla uppkopplingen stabil. HP utlovar dessutom lång batteridrifttid: upp till 8,5 timmar.

Den låga vikten på bara 1,46 kg och goda batteritiden gör detta till en mycket portabel dator.

4. Lenovo IdeaPad 3-14 81WD006MMX

fr. 4 290 kr

Jämför priser
Bra pris, tunn design
Liten disk, aningen litet minne

Här är en 1,6 kg lätt Lenovo-dator med 14 tum stor skärm.

Intel Core i3-1005G1 är processorn och den gör ett helt okej jobb. Surfa, kontorsjobb, e-post och enkla bildredigeringar fungerar fint. 4 GB minne och en mycket snabb, men liten disk på 128 GB får man med på köpet.

Skärmen klarar full-HD och ger en fin bild. Trådlös uppkoppling med hög hastighet klarar datorn fint, över 100Mb/sek.

Detta är en tunn dator, knappt 2 cm i tjocklek. Ryms helt klart även i en mindre ryggsäck eller väska.

Batteriet klarar att driva datorn i upp till 7,5 timmar. Kortläsaren kan läsa av 4 olika korttyper. Det här är ingen speldator, men enkla spel går ändå att köra på den.

Smidig dator med tunn design till okej pris.