Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa alternativen till AirPods Max

  • Topplista
  • 27 feb 2021
  • 1 expert
Björn Sige
Björn Sige
10 124 har blivit hjälpta av Björn
Listan publicerades 27 feb 2021

Apples lyxlurar Airpods Max toppar Prisjakts söklistor för over ear-lurar i skrivande stund och efterfrågan är stor trots kontroversiellt pris. Nog är de grymma lurar och erbjuder mycket i form av framförallt känsla och kvalitetsintryck, men även Bluetooth-ljud och ANC-prestanda i toppklass tillsammans med Apples succérecept på användarvänlighet, speciellt om du redan är inbäddad i deras ekosystem.

Men borde du egentligen köpa dem? Airpods Max är i ärlighetens namn varken ideala för hardcore-audiofilen, Android-användaren, yrkesresenären eller dig som behöver något smidigt och ultra-portabelt. För alla dessa områden enskilt finns det lurar som ger en klart bättre upplevelse för liknande eller mindre pengar. Du hittar dem här!

1. Apple AirPods Pro

fr. 1 990 kr

Jämför priser
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Samma användarvänlighet, grym ANC
Bara 'ok' ljud, halvbra batteritid

För dig som inte behöver over ear!

Det främsta Airpods har att erbjuda är integreringen och smidigheten ihop med iOS-prylar. Om det bara är det du vill ha presterar Airpods Pro precis lika bra som Max. De har samma utmärkta ANC-implementering med marknadens bästa ljudinsläpp (transparency mode) som i princip får dig att glömma att lurarna ens sitter i. De har också fullt stöd för 'Spatial Audio', precis som Max.

De är inte riktigt lika kompetenta som de stora Max på att dämpa ljud (+ att det susar lite med ANC igång, till skillnad från Max som är tysta), de har inte alls samma batteritid per laddning och ljudkvalitén är vida underlägsen till musik, framförallt i djupbas och stereobild. Och jag saknar att kunna justera volymen direkt på lurarna som jag kan med Max.

Men så är Pro också in ear-lurar som du kan ha med dig i fickan - bara det är en faktor som gör dem mer lämpade för de flesta användare.

Trots att Max ger en helt överlägsen ljudupplevelse är det fortfarande Pro som alltid följer med mig vart jag än går.

2. Sony WH-1000XM4

fr. 3 499 kr

Jämför priser
Grym ANC, smidiga, mångsidiga
Sådär samtalsljud, 'plastig' design

För dig som prioriterar brusreducering över allt annat!

För de allra flesta, särskilt Androidanvändare, är Sony WH-1000XM4 ett bättre val än Airpods Max.

De kostar nästan hälften, brusreduceringen är minst lika bra, de är smidigare/mer portabla, komforten är bättre överlag, främst p.g.a. betydligt lägre vikt, batteriet håller (ännu) längre och ljudkvalitén är fortfarande nog så bra för de flesta - även om de inte är lika detaljerade och att basen känns lite luddig i jämförelse.

De kan heller inte konkurrera vad gäller byggkvalitet och användarvänlighet med iOS-enheter men känns för den delen varken ömtåliga eller krångliga, mycket tack vare förbättrade touch-kontroller mot XM3 och en app för båda plattformar som är enkel att använda.

Sony WH-1000XM4 (och de billigare XM3 om du klarar dig med 90% av funktionerna) är fortfarande de överlag förnuftigaste och mest allsidiga ANC-lurarna för de flesta konsumenter.

3. Bang & Olufsen BeoPlay H95

fr. 8 500 kr

Jämför priser
Snyggast i världen? Balanserat ljud
Priset! Bara OK ANC

För lyxliraren och Androidanvändaren!

För dig som lockas av premiumkänslan i Airpods Max men inte vill eller kan använda iOS-enheter kan Bang & Olufsen H95 vara ett alternativ... kanske det enda alternativet.

Ett prisvärt sådant är de knappast, då B&O begär smått vansinniga 8500 för sina lyxlurar. Men de kommer iallafall i ett case som faktiskt skyddar lurarna. Och de har en imponerande batteritid på upp till 38 timmar.

Jag skulle nog ranka Airpods Max lite högre i absolut ljudkvalitet samt basåtergivning, men B&O känns väldigt väl balanserade och kan eventuellt vara ett bättre val för puristen.

Om Airpods Max är nr 1 vad gäller att ha ett lättanvänt kontrollgränssnitt är H95 en tveklös tvåa, med sina stora och roterande kontrollhjul för volym och ANC-styrka. ANC:n är dock, liksom Sennheiser, bara medelbra.

För dig där lyxkänsla och balanserat ljud står högst på listan och kostnaden inte är en faktor!

4. Sennheiser HD 560S

fr. 1 790 kr

Jämför priser
Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.
Grymt ljud, komforten
Plastiga, ej trådlösa & isolerande

För dig som bara vill ha grymt ljud till musik!

HD 560S är på många sätt en sjukt orättvis jämförelse, då de är tänkta för helt andra syften än Airpods Max. De är inte slutna till design utan helöppna för den bästa ljudupplevelsen (med ljudläckage/noll isolering som kompromiss), de är ej trådlösa och har inga aktiva funktioner utan en helt analog design.

Men för dig som tittar på ett par over ear-hörlurar enbart för musiklyssning kan de ändå vara värda att nämna, då du kan köpa HD 560S PLUS en bra hörlursförstärkare och ändå ha pengar över - jämfört med att investera i Airpods Max. Och med HD 560S (även utan förstärkare) får du ett varmare, naturligare ljud med mer luft i ljudbilden. Enbart basen kommer att vara överlägsen i Max, men HD 560 är inte dåliga här för att vara öppna lurar. Max spöar dock 560S totalt vad gäller byggkvalitet.

Är det framförallt en grym, stillasittande musikhörlur du vill betala för så ska du i min mening inte välja ANC-lurar överhuvudtaget!