Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Apple AirPods Max - bäst, men inte för alla

Björn Sige
Björn Sige
2 februari 2021
Totalbetyg:
4.5
Se när vår expert Björn Sige testar Apple AirPods Max.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Är du iPhone-user och vill ha de bästa, mest välbyggda trådlösa ANC-lurarna på marknaden?
5.0

De må begära ett lyxpris, men inget annat just nu rår på Airpods Max kombination av bygg- och ljudkvalitet, användarvänlighet och helt utmärkt implementerad ANC.

Är du Androidanvändare och/eller vill ha ett par smidiga lurar att ha med överallt?
2.0

Det finns inte mycket poäng i att skaffa ett par Max om du inte redan gett Apple en stor bunt av dina sunt förvärvade stålar. Relativt hög vikt och ett ganska meningslöst fodral gör dem dessutom till en av de minst smidiga/portabla over-earlurarna i klassen.

Inledning

"WTF!! 6690 kronor, är de inte kloka?!"

Detta var troligtvis reaktionen hos 90% av de som följde lanseringen av Airpods Max. I ett segment där toppmodellerna vanligtvis begär ca 3500-4000 kronor drar Apple - en über mainstreamtillverkare - till med nästan det dubbla för sina första over-earlurar.

Sägas bör att hörlurar för 6000 kronor eller mer inte alls är någonting nytt; det finns gott om modeller på marknaden i den prisklassen och långt över. Men i bluetooth/ANC segmentet är vi inte vana vid att se sådana alternativ (även om det finns något enstaka, t ex B&O H95 för 8500) och självklart leder det till att många höjer på ögonbrynen.

Men den relevanta frågan är ju egentligen; vad får du för dina pengar och kan köpet på ett eller flera sätt motiveras?

ANC-hörlurar, som började med Bose och då främst var något man använde på flyget, är fortfarande i regel de minst välljudande lurarna i sitt prissegment (även om det blivit betydligt bättre) och i tanken välkomnar jag att någon höjer ribban och pushar på utvecklingen, även om det må kosta. Då Max ändå verkar sälja rätt bra hade det absolut inte förvånat mig om vi fick se fler alternativ ganska snart i detta nya segment av trådlösa 'premium ANC' - hörlurar.

I kartongen

Airpods Max kommer i en rejäl låda där allt är vitt och minimalistiskt presenterat i typisk Apple-manér.

Förutom hörlurarna i sitt fodral (mer om det senare...) finner du enbart dokumentation och en USB-C till lightningkabel för laddning.

Att parkoppla lurarna för första gången är busenkelt. Fram med en iPhone (vilket du BÖR ha om du överhuvudtaget funderar på att införskaffa Airpods Max) eller iPad och en typiskt lyxig Airpods-popup välkomnar dig och ber dig att parkoppla. Detta behöver du bara göra en gång, sedan kommer Max liksom sina småsyskon att koppla och switcha sömlöst mellan enheterna i ditt iCloud-nätverk beroende på vilken du använder där och då (sedan iOS 14).

Det funkar hur bra som helst och första intrycket är både intuitivt och lyxigt.

Design, kvalitet och komfort

Säga vad man vill om priset, men något man vackert får konstatera är att Max placerar samtliga av sina konkurrenter i bluetooth/ANC kategorin - möjligen undantaget B&O - fullkomligt i skamvrån vad gäller genomgående kvalitetskänsla. Här finns ingenting som känns det minsta billigt/plastigt, utan alla material och komponenter håller hög klass.

Nackdelen med att bygga lurar i övervägande metall är förstås att vikten snabbt går upp. 385 gram är märkbart mer än ANC-lurarna från Sony, Sennheiser och Bose men jag skulle inte kalla det tungt i absolut mening. Bygeln med hårband i väv gör ett kanonjobb med vikten och skapar ingen tryckpunkt ovanpå hjässan.

Öronkuddarna (som du enkelt kan rengöra samt byta ut med tiden till det extremt förmånliga priset av 850 riksdaler....) är mjukt vadderade, rymliga och andas bra, så öronen blir inte varma alls lika fort som i Sony XM4. Enda komfortanmärkan är egentligen att Max trycker relativt bestämt runt öronen. Man vänjer sig, men detta är nog inte hörlurar de flesta har på sig hela dagen lång utan vidare.

De är heller inga lurar du motionerar med och de är inte tätade mot väta och damm, så använd dem inte i regnet eller när du slipar tapet.

Funktionalitet

Om du är bekant med Airpods sedan tidigare kommer du känna dig som hemma här. Apples lurar är riktigt smidiga i hur de integrerar perfekt med iOS & macOS Big Sur och parkopplar sömlöst mellan enheterna i samma iCloud-nätverk. Det behövs ingen app.

Det finns i övrigt endast två fysiska kontroller båda på högra kåpan; en Apple Watch-inspirerad 'krona' som både klickar (play/pause/byt låt/Siri) och roterar (volym) samt en väl tilltagen knapp för byte av ANC-läge.

'Kronan' är såå jäkla mycket bättre än oprecisa touch-svepgester och layouter med 5 knappar intill varandra som du fortfarande inte lärt dig vad de sitter efter ett år. Dessa två kontroller är superlätta att hitta/särskilja även med handskar, det går att justera volymen väldigt precist och båda ger en robust och tillfredsställande klickkänsla. 10/10!

Men någon på/av-knapp finns inte. Och Airpods Max viker inte ihop för viloläge som t ex Sennheiser Momentum eller Beats Solo Pro. Istället väntas du placera dem i fodralet varpå magneter direkt utlöser strömsparläget. Det känns lite tradigt då fodralet i övrigt är snudd på meningslöst. Det är mycket bökigare att stoppa i och ur lurarna än vad man är van vid från Airpods och deras etuier, fodralet skyddar inte lurarna särskilt bra och känns onödigt svår/klumpig att packa och transportera runt.

Jag bör nämna Spatial Audio, Apples variant på virtuellt surroundljud. Det fungerar som utlovat och ger en häftig upplevelse till film, dock känns det mest som en kul grej att dema för polarna och som kommer vara mer användbar i Virtual Reality-sammanhang framöver. Det stöds i skrivande stund bara på nyare iOS-enheter, inom vissa tjänster (Apple TV+ och Disney+ är två) och ej på Apple TV... synd för oss som inte är så intresserade av att kolla film på mobila enheter.

Ljudkvalitet

På tal om ljud... hur låter AirPods Max?

Jo, riktigt bra. Toppklass faktiskt, för att vara bluetooth/ANC lurar.

Ljudbilden är märkbart renare och mer nyanserad (= mer "hi-fi") än Sony XM4. Diskanten är informativ men allt annat än forcerad; snarare lite dämpad i de nedre partierna antagligen medvetet, för att förebygga lyssningströtthet. De flesta köpare kommer att märka av kvalitéerna framförallt i basområdet. Max har ett klart fastare grepp än XM4 samtidigt som basen är rejält tung och ger mig en riktigt härlig ansiktsmassage med Drakes "In my Feelings".

Inledningsvis reagerade jag på att Max kändes lite beslöjade, men jag vande mig vid ljudbilden. Jag hade nog inte valt dem i första hand för kritisk lyssning och klassiskt, men till det mesta inom mainstream-musik - framförallt pop/rock - kommer det lite "snälla" ljudet troligtvis att vara mer till nytta än skada.

Är det natt och dag gentemot XM4? Njae. Och kan Hans Guldöra från Audiofilgatan 1A få bättre ljud för priset? Absolut. Han kan köpa ett par Sennheiser HD 560 + förstärkare (och ändå få pengar över) och allt utom djupbasen kommer att vara klart bättre. Men då tappar han convenience/plug&play-faktorn samt hela poängen med trådlösa ANC-lurar.

Det går att använda Max med kabel om du t ex behöver perfekt läppsynk, men du måste ha Apples specifika, svarta Lightning - 3,5mm variant som är skräddarsydd för ändamålet och snopet nog (you guessed it) inte medföljer. Kom igen, Apple.....

TLDR? Airpods Max låter överlag bäst i ANC-segmentet just nu, även om marginalerna inte är enorma mot konkurrensen.

ANC-prestanda

Airpods Pro är bland de bättre in ear-lurarna vad gäller aktiv brusreducering och har fortfarande den avgjort bästa implementeringen av ljudinsläpp i 'Transparency mode'. Det kommer därför inte som en chock att de mycket större och dyrare Airpods Max briljerar på båda dessa punkter.

Transparency-mode är nästan läskigt bra. Airpods Pro har ju en ventilerad design vilket sannolikt assisterar mycket i detta men vad jag kan se är Max helt förslutna runt öronen. Därför blir det ännu mer imponerande hur väl de bara "försvinner" än med Pro. Bakom ridån är det mikrofoner och smarta algoritmer som jobbar, men det låter exakt som att du har på dig ett par helöppna lurar. Så övertygande är genomsläppet.

Precis som med Pro sker övergångarna mellan de aktiva lägena snyggt och behagligt och jag hör inget brus alls i lurarna med varken ANC eller Transparency igång. Bravo! I mina ovetenskapliga tester är brusreduceringen aningens bättre än i referensen Sony XM4, vilket är riktigt imponerande. Och den superintuitiva implementeringen gör funktionen till en fröjd att använda.

Hatten av, Airpods Max är den nya ANC-mästaren.

Batteriprestanda & laddning

Airpods Max spelar i lite över 20 timmar på en laddning. Därefter laddar de fullt på ca 1,5h och ger upp till 1,5h speltid på bara 5 minuter. Du är med andra ord "covered" vad gäller batteritid och detta är ett område där det verkligen lönar sig att skaffa ett par riktiga overear-hörlurar framför små inears.

För de allra längsta flygresorna har Sony XM4 och B&W PX7 en fördel med sina 30h men i min erfarenhet är det extremt få andra situationer där du behöver mer än 20h, sålänge det går fort att ladda.

Nackdelen i batterifrågan är snarare fodralet, som ju behövs för att omedelbart placera lurarna i strömsparläge. Använder du inte fodralet kommer lurarna i praktiken att förbruka ström när de ligger och inte används, innan de går i vila efter ett par timmar. För användning då och då har de strömresurser så det räcker oavsett, men under perioder då du är beroende av att använda dem ofta och länge lönar det sig att stoppa dem i fodralet mellan sessionerna.

Slutsats

Airpods Max är en lyxprodukt i sitt segment. Det måste man greppa innan man börjar prata om värde. Om du bara vill ha ett par trådlösa lurar med gött ljud, grym brusreducering och bra batteritid då räcker Sony XM4 alldeles utmärkt. Samma gäller för icke-Apple användare.

Men uppskattar du det där lilla extra i form av design/känsla och är djupt investerad i Apples ekosystem, då är Max de tveklöst bäst byggda och mest användarvänliga trådlösa ANC-hörlurarna just nu och har (med mindre marginal) även den bästa ljudkvalitén och brusreduceringsprestandan.

De är kanske inte de allra mest bekväma och definitivt inte de smidigaste - delvis tack vare fodralet. Och även med lyxfaktorn i åtanke känns 6690 kr lite väl i överkant.

Hursomhelst helt klart värda en varm rekommendation! Inte för alla - men för dig som kan/vill lägga pengarna och har rätt förutsättningar samt förväntningar för att fullt uppskatta ditt inköp.

Specifikationer
Bluetooth
5.0, AAC, ej multiparkoppling
Batteriprestanda
20h/laddning Snabbladdning 5 min = 1,5h
Vikt
384,8 g (hörlurar) 134,5 g (smart case)
Sensorer
Positionering, gyro, accelerometer, optisk, fodral
Om Hörlurar från Apple

Att Apple har ett kärt band till musikbranschen är ju ingen hemlighet, iPod och allt det där - men det är kul att se att de satsar mer och mer på att bygga högtalare och hörlurar av rang. Det märktes inte minst vid uppköpet av Beats by Dre, varpå märket stadigt raffinerat sitt sortiment och släppt bättre och bättre modeller prestanda- och kvalitetsmässigt. Troligtvis är det också genom den sammanslagningen som ingenjörskapet bakom Apples egna AirPods och HomePods växt fram. Med fullstora Max har Apple nu en gedigen trio av egendesignade hörlurar i olika prisklasser och troligtvis lär vi se en uppdatering av in ear-modellerna nu under 2021.

Vad tycker våra användare om Apple AirPods Max?

p
palletheking

13 omdömen

25 dagar sedan
Bästa lurar jag ägt. Hade senast Bose NC700 och Apples lur är klart bättre. Bred och detaljerad ljudbild med en mycket levande bas. Sonys XM4 har kraftfullare bas men inte alls samma Hifibetonade och balanserade ljudbild. ANC är mycket bra och det transparanta läget är så bra att man aldrig behöver ta av lurarna. Mycket lätthanterliga reglage. Jag är supernöjd. Enda minuset är fodralet och att batteriet dras ur även när man inte anvnder lurarna. Angående fodralet beställde jag en helskyddande variang med sleep mode-läge från Amazon för under 300 kr. Gillar man bra ljud blir man inte besviken😊
eforce
eforce

30 omdömen

en månad sedan*
Jag gick från ett par Bose QC35II till ett par AirPods Max och nedan följer mina reflektioner: # Uppsidor hos AirPods Max (viktigast överst): - Riktigt klart, detaljerat och ”öppet” ljud utan överdriven bas. - Fungerar oftast (men inte alltid) sömlöst med mina Apple-enheter. - Helt okej ANC (active noice cancelling) helt utan bakgrundsbrus. - Helt okej men absolut inte revolutionerande ljudisolering. - Riktigt bra "transparency mode". Dock extremt sällan använd. - Stora och svala kåpor med sköna luftkuddar som inte irriterar öronen och huden. - Kändes initialt lite konstigt designade men växer på en över tid. - Byggkvaliten känns premium i allt bortsett från mesh-nätet i bygeln. - Riktigt bra räckvidd som går genom flera väggar. - Spatial audio är mest en kul gimmick (fungerar enbart på iPhone/iPad samt för extremt få filmer). - Man blir mindre trött i öronen av dessa än många andra lurar av någon anledning. # Nackdelar hos AirPods Max (värst överst): - Löjligt dyra. Kostar mer än de smakar jämfört med liknande konkurrerande lurar. Typ det dubbla. - Helt otroligt värdelöst fodral (om man ens kan kalla det så). Ett dåligt skämt. - Oroar mig jämt för att paja det sköra meshnätet i bygeln. Vågar knappt bära lurarna i bygeln. - Ruskigt tunga! Mina gamla lurar känns otroligt lätta i jämförelse. - Pressar hårt på sidorna, vilket ibland leder till huvudvärk. Speciellt om man har glasögon. - Inte så imponerande batteri faktiskt, känns som jag laddar dessa oftare än andra lurar. - Tappar cirka 5% batteri per natt (eller 15% per dygn) i stand-by. - Går inte att stänga av utan "BH-fodral" så de är alltid i stand-by. - Tappar allt batteri över natten om pairad med PC i sleep mode. - Oroar mig ofta för att repa aluminiumet på kåporna. - Löjligt dyra reservdelar (kåpor) och tillbehör (sladd). - Ingen equalizer (bortsett från Apples Headphone Accommodations). - Skrymmande då de inte går att vika ihop som de flesta andra over-ear-lurar. - Får varken utsättas för minsta fukt ellet vattenstänk enligt Apple själva. Sammanfattningsvis skulle jag skulle enbart rekommendera dig att köpa dessa om du: - Likt mig redan är djupt investerad i Apples eco-system som iPhones, iPads och MacBooks osv. - Likt mig får dem av din arbetsgivare eller någon annan alternativt har obegränsat med pengar. - Inte planerar att använda dem utomhus, vid träning eller resa utan framförallt hemma eller kontoret. - Är en person som är extremt noga och försiktig med dina grejer. - Inte är beroende av maximalt med bas för att uppskatta din musik. - Inte bär glasögon. Vi får se om jag återgår till mina Bose QC35II:or över tid eller behåller dessa.
*Redigerades en månad sedan
w
westerlu77

23 omdömen

en månad sedan
Bra ljud för klassiskt och jazz, men störigt att man inte kan ställa ljudet själv. Alldeles för tunga att bära under längre tid. Transparency läget är helt fantastiskt. Priset är ju också för högt. Lite ros och ris helt enkelt.
m
maxce

46 omdömen

2 månader sedan
Har haft dessa sen de släpptes. Kan inte komma över hur ofantligt dåligt användargränssnitt det är att behöva stoppa tillbaka de i fodralet för att stänga av. Att Apple kan släppa ifrån sig en sån upplevelse är för mig en gåta. Funderar ni på att köpa dessa så har ni säkert läst en del och sett ett antal klipp. Och allt stämmer såklart. Premiumkänsla. Bra ljud, ungefär som andra premiumblåtandslurar för hälften av priset. Kopplar upp bra. Men har emellanåt problem med att de tappar uppkopplingen. Så. Fundera på om ni verkligen vill ha ett par hörlurar där ni för att kunna stänga av de måste leta rätt på det där [email protected] fodralet. Personligen nej.
S
Svenna72

47 omdömen

2 månader sedan
Alldeles för dyra för det dom ger.