Prisjakt
Det här är Black Friday
Det här är Black Friday
Det här är Black Friday

Det här är Black Friday

Black Friday kommer från USA och finns i dag i stora delar av världen. I Sverige har det växt till en av årets större reaperioder, med rabatter i ett stort antal butiker.

Exakt varifrån namnet Black Friday kommer finns det flera olika förklaringar till. Den teori som Wikipedia håller för sanning är att den har sitt ursprung i både New York och Philadelphia för över femtio år sedan. Men för att reda ut varför och hur, behöver vi börja med en annan högtid.

Den andra högtiden är thanksgiving, som är en förutsättning för Black Friday. Thanksgiving firas nämligen alltid på den fjärde torsdagen i november. Och eftersom det är just en torsdag blir det alltid en klämdag på fredagen. Det betyder mängder av lediga amerikaner som kan ge sig ut på stan för att ge sig i kast med årets första julklappsköp.

Första gången Black Friday nämns i media är 1961. I både New York och Philadelphia strömmade människor som vanligt ut på gatorna på sin lediga klämdag, ivriga att motionera kalkonen av sig och köpa julklappar. Myllret av människor just det här året – eller om det var avgaserna från deras bilar – gjorde att dagen fick öknamnet "Black Friday".

Andra hävdar att namnet syftar på butikernas räkenskaper. För i samband med att julhandeln inleds i USA – vilket den alltså anses göra just på klämdagen efter thanksgiving – förvandlas många butikers röda förlustsiffror till svarta.

Hur det än är med sanningen är Black Friday i dag den största shoppingdagen på hela året i USA. Hetsen för att knipa de bästa erbjudandena är stor. Butikerna brukar öppna redan vid midnatt. Redan då ringlar köerna långa och upprörda bråk som leder till personskador är inte ovanliga. I en Walmartbutik strax utanför New York 2008 dog till exempel ett butiksbiträde efter att en hord köande rea-jägare forcerat entrédörrarna.

I Sverige går det lite lugnare till väga. Men Black Friday växer för varje år i takt med att allt fler butiker och konsumenter får upp ögonen för rean. Det är vanligt att butikerna börjar sin rea redan vid midnatt. Många butiker presenterar nya erbjudanden varje timme hela dygnet.

Patrik Pettersson

Foto: iStock.com / danielvfung

Pågående kampanjer

  • Dagens Deals

    Alla deals samlade på ett ställe