Shutterstock / REDPIXEL.PL

Bästa handkontrollerna till Xbox One S & Xbox One X

Vill du få ut maximalt från din Xbox One-konsol rekommenderar vi att du ersätter den vanliga handkontrollen mot en ny. Det finns flera utmärkta alternativ som hjälper dig att vara på topp, oavsett om du spelar de senaste FPS-spelen online eller RPG för dig själv.

I normalfallet klarar sig de absolut flesta med den officiella handkontrollen som medföljer i lådan till Xbox One-konsolerna. Både Xbox One S och Xbox One X har en utmärkt handkontroll från Microsoft som är välbyggd. Men ibland kan det vara värt investeringen att skaffa en ny, lite mer påkostad handkontroll med fler finesser. Här får du hjälp att hitta rätt modell för dig och samtidigt tips på frågor du måste ställa dig innan du gör ett köp.

Behöver jag en trådlös handkontroll eller en sladdansluten?

Fördelen med trådlösa handkontroller är att du får bättre räckvidd och en större frihet att sitta vart du vill. Utan att en sladd riskerar att begränsa avstånd eller hamna i vägen för andra. Den officiella handkontrollen till Xbox One-konsolerna är trådlös och om du tycker att den fungerar bra finns få anledningar att byta till sladdansluten.

Det finns dock en rad fördelar med sladdanslutna handkontroller att tänka på. Med sladd behöver du inte byta batteri i handkontrollen och du får en stabil anslutning till spelkonsolen. Eftersom signalerna inte behöver skickas genom luften blir reaktionstiden lägre när du rör vid spakarna och knapparna.

För professionella spelare som tävlar eller spelar online är det viktigt med maximal prestanda och hundraprocentig stabilitet, därför väljer de ofta sladdanslutna modeller.

Vad skiljer en billig handkontroll från en dyrare, mer professionell modell?

De lite dyrare och mer professionella handkontrollerna är generellt större och designade för att hålla längre. Inte sällan med material som gör dem bekvämare att använda under långa spelsessioner.

Ofta finns också extra knappar på professionella handkontroller och ibland med utbytbara delar. Med speciell mjukvara kan knapparna programmeras för att matcha användarens behov ner till minsta knapp och styrspak.

Vissa modeller har justerbara analoga styrspakar och knappar med ställbar precision. För den normala användaren är det inte säkert att alla de extra funktionerna och inställningarna gör någon större nytta. För professionella spelare som vill ställa in sin handkontroll ner till minsta detalj kan det däremot vara skillnaden mellan vinst och förlust i en match.

Finns det risker med att köpa en dyrare handkontroll?

Det finns alltid en risk med att köpa dyrare handkontroller. Ofta kostar de nära dubbelt så mycket som den officiella handkontrollen, och om du aldrig använder alla extra funktioner så kan det vara onödigt spenderade pengar. Då kunde du istället ha köpt en extra handkontroll eller sparat pengarna till något roligare.

En del professionella handkontroller har dessutom kritiserats för bristande kvalitetskontroll under tillverkningen. Knappar har gått sönder, styrspakar drar spelaren åt sidorna utan att fingrarna rör dem. Det är inte vad man väntar sig av en ny och dyr handkontroll som marknadsförs mot professionella spelare, men det händer faktiskt.

Finns det tillbehör till Xbox-handkontrollerna?

Det finns en mängd tillbehör till din Xbox-handkontroll. Åtminstone om du använder den vanliga, officiella handkontrollen som medföljer spelkonsolen. De två kanske viktigaste att hålla koll på är Xbox Wireless Adapter och Xbox One Play & Charge Kit.

Xbox Wireless Adapter gör att du kan använda din trådlösa Xbox One-handkontroll med datorer som kör Windows 10. Adaptern behövs om du har en äldre handkontroll och inte vill ansluta via USB-kabel, eller om datorn saknar bluetooth-stöd. Upp till åtta samtidiga handkontroller stöds med en Xbox Wireless Adapter.

Xbox One Play & Charge Kit innehåller ett batteri till din Xbox One-handkontroll, och en vanlig laddningskabel med microUSB. Batteriet ersätter de engångs- eller laddningsbara AA-batterier som är standard i Xbox One-handkontrollen. Kabeln gör att du kan ladda batteriet samt köra helt batterilöst om du vill.

Det finns även en rad tillbehör från tredjepart för att ladda kontrollerna. Både laddningsstationer, kablar och batterier. Du hittar alla tillbehören för Xbox-kontroller på Prisjakt här.

Kan jag använda tredjepartskontroller med alla spel?

Det finns inga begränsningar som hindrar din nya handkontroll från att fungera med specifika spel. Åtminstone inte de grundläggande knapparna och spakarna på handkontrollen. Vad som däremot kan vara problematisk är eventuella extra knappar som inte är garanterade att fungera hundraprocentigt med alla speltitlar.

Det finns även så kallade "chippade" eller "moddade" handkontroller. Dessa är konfigurerade så att du kan ställa in vissa knappar för att automatiskt utföra vissa funktioner, som att skjuta. Det minskar reaktionstider och ger otillåtna fördelar vid onlinespel och i tävlingar.

Moddade handkontroller kan vara lockande att prova, men tänk på att du riskerar att blockeras från framtida onlinespel om du blir påkommen med en sådan.

Hur stor roll spelar storleken och designen på handkontrollen?

Det är viktigt att handkontrollen passar bra i dina händer. Både för att den ska vara bekväm att använda i flera timmar och för att dina fingrar ska nå alla knappar utan problem. En del modeller är bättre lämpade för stora händer och långa fingrar, andra för de med nättare händer.

Ett tips är att besöka en butik eller en vän och prova att hålla i en handkontroll om du har möjligheten. Även de minsta skillnaderna i designen kan göra stor skillnad mellan handkontrollerna.

Bästa handkontrollerna för Xbox One S och Xbox One X

Vad som är bäst för just dig är så klart subjektivt. Det är viktigt att du kollar på flera olika modeller för att se vad som passar just dig bäst. Här under tipsar vi om några utmärkta handkontroller som du kan prova. Notera att vi även har med Xbox One Wireless Controller i listan. Anledningen är enkel, det är en så pass bra handkontroll att vi kan rekommendera den.

Vilken handkontroll i listan är din favorit?

1. Razer Wolverine Ultimate

Valet för dig som vill ha en högkvalitativ handkontroll med programmerbara knappar och ställbar belysning på handkontrollen.

Razer Wolverine Ultimate är en handkontroll med bytbara spakar, programmerbara knappar och stöd för Chroma Lighting. En påkostad handkontroll för både Xbox One-konsolerna och PC.

Handkontrollen ligger i en ett resefodral tillsammans med alla extra tillbehör, som bytbart styrkors och analoga spakar. Designen på Razer Wolverine Ultimate påminner en del om den officiella handkontrollen från Microsoft, undantagsvis för belysningen och den nedre panelen med extraknappar.

Om du spelar med headset på huvudet kan detta styras via panelen nederst på handkontrollen. Här finns alla inställningar för både ljudet i hörlurarna och eventuell mikrofon. Du kan även balansera ljudet mellan spelet och din röstchatt med andra spelare.

Handkontrollen har sex extra knappar som kan programmeras med den tillhörande mjukvaran. En fördel är exempelvis att du kan ställa in ABXY-knapparna till de bakre på handkontrollen, vilket betyder att du inte behöver flytta din högra tumme från styrspaken för att använda dem. Det är även möjligt att ställa om knapparna direkt på handkontrollen medan man spelar. Och mjukvaran fungerar med både Windows och på din Xbox.

Razer Wolverine Ultimate är sladdansluten och har en speciell design som gör att du inte kan använda vilka microUSB-sladdar som helst. Värt att tänka på om du funderar på att köpa den här modellen.

2. Microsoft Xbox One Elite Controller

Valet för dig som vill ha en officiell, påkostad handkontroll från Microsoft med extra knappar och smarta funktioner.

Microsoft Xbox One Elite Controller är det bästa alternativet för dig som vill ha en professionell handkontroll från Microsoft. Den har en hel rad extra tillbehör som medföljer i det hårda fodralet.

Bland annat sex styrspakar, två styrknappar och fyra paddlar. Det medföljer även en USB-kabel och två AA-batterier. Till skillnad från Razer Wolverine Ultimate så kan du välja om Xbox One Elite Controller ska användas med sladd eller trådlöst.

Med spelprofiler som kan justeras under spelets gång kan du snabbt ändra hur knapparna ska fungera på handkontrollen. Kanske vill du ha en inställning när du spelar onlinematcher, och en annan när du kör kampanjen i ett spel. Det följer med en mängd förinställda profiler till populära spel som du kan prova, eller justera efter behov.

Xbox One Elite Controller släpptes under hösten 2015 och det ryktas om att en efterföljare är på gång. Därför kan det var en god idé att avvakta med ett köp av den här modellen och istället avvakta en efterföljare. Razer Wolverine Ultimate är också ett utmärkt alternativ om du vill ha en nyare handkontroll.

Xbox One Elite Controller väger hela 348 gram, vilket är nära hundra gram mer än Razer Wolverine Ultimate.

3. SCUF Infinity1

Valet för dig som vill ha en handkontroll som påminner om den officiella handkontrollen, men bättre kvalitet och programmerbara knappar.

SCUF Infinity1 är perfekt för dig som tycker om hur den officiella handkontrollen från Microsoft känns i handen. Du får samma design, men flera funktioner och en modulär design där delar kan ersättas på sekunder.

Handkontrollen har har utbytbara styrspakar och fyra avtagbara paddlar på baksidan. De bakre paddlarna kan programmeras att ersätta ABXY-knapparna så att du slipper flytta tummen från högra styrspaken i onödan. Programmeringen görs med ett medföljande tillbehör och kan göras medan du spelar utan extra mjukvara.

En fördel för dig som vill kunna välja färg på handkontrollen är att SCUF erbjuder den i en mängd olika färg- och mönsterkombinationer. En detalj är att SCUF Infinity1 i skrivande stund inte säljs av svenska butiker. Istället måste du beställda handkontrollen direkt från tillverkarens sajt.

SCUF Infinity1 fungerar med både Xbox One-konsolerna och PC.

4. Xbox One Wireless Controller & Xbox Design Lab Controller

Valet för dig som är nöjd med handkontrollen som medföljer Xbox One och vill ha en till, identisk handkontroll.

Xbox One Wireless Controller är den officiella handkontrollen som medföljer alla spelkonsoler från Microsoft. Det är referensmodellen som andra tillverkare jämför sig med och är en handkontroll av bra kvalitet som fungerar utmärkt för merparten av spelarna.

Handkontrollen ansluts trådlöst till spelkonsolen via bluetooth och kan även användas tillsammans med en dator som kör Windows 10. Batteriet på baksidan av handkontrollen består av två AA-batterier, men du kan köpa till ett speciellt batteripack som ersätter dessa om du vill.

Om du vill ha större möjlighet att välja färger och texturer på din handkontroll finns Xbox Design Lab Controller. Den går inte att köpa i vanliga butiker utan måste beställas från Microsofts sajt. Prislappen är högre än för en vanlig Xbox One Wireless Controller, men då kan du byta färg på precis alla delar och även gravera handkontrollen.

5. Hori Fighting Commander

Valet för dig som spelar mycket retrospel och fightingspel.

Hori Fighting Commander är officiellt licenserad av Microsoft och är helt designad för att fungera optimalt med 2D-fightingspel. Det märks inte minst på att handkontrollen saknar de analoga styrspakar som andra modeller har.

Den här handkontrollen är helt utformad för spel i exempelvis Tekken-, Street Fighter- och Mortal Kombat-serierna. Ett alternativ för dig som inte vill investera i en traditionell arkadkontroll, och som vill kunna programmera om de knappar som finns på handkontrollen.

Hori Fighting Commander har de traditionella ABXY-knapparna samt två extra. Styrkorset kan växlas mellan att fungera som just ett styrkors och den vänstra styrspaken som annars finns på handkontroller.

Med en spak på handkontrollen kan du välja om inställningarna ska fungera med Xbox 360, Xbox One eller PC. Hori Fighting Commander fungerar endast med sladd för att minska fördröjningar vid knapptryck.